Επιστολή προς τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Χαμπιαούρη απέστειλε ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Πάφου, κ. Ηλίας Μυριάνθους, σχετικά με τη νομοθεσία για τη δημιουργία και λειτουργία ιδιωτικών φροντιστηρίων.
Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε, η νομοθεσία για τη δημιουργία και λειτουργία ιδιωτικών φροντιστηρίων δημιουργεί σοβαρά προβλήματα σε αρκετούς νέους πτυχιούχους που θέλουν να δημιουργήσουν φροντιστήρια, αφού οι διαδικασίες και οι απαιτήσεις λειτουργούν αποτρεπτικά λόγω του υψηλού κόστους της αρχικής δαπάνης και στη συνέχεια του υψηλού λειτουργικού κόστους.
Ενώ συνέχισε “ως εκ τούτου, ερωτάται το αρμόδιο υπουργείο να ενημερώσει το σώμα πώς αντιμετωπίζει το αίτημα για απλοποίηση και μείωση των πιο πάνω διαδικασιών και απαιτήσεων για τη λειτουργία μικρών ιδιωτικών φροντιστηρίων”.
Απάντηση Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Χαμπιαούρη:
“Με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία με τίτλο “Ο περί ιδιωτικών σχολείων και φροντιστηρίων νόμος του 1971 – 2012”, στα άρθρα 3, 4 και 8 αναφέρεται ρητά η διαδικασία που προνοεί η νομοθεσία για την ίδρυση και τη λειτουργία των ιδιωτικών φροντιστηρίων και δεν τίθεται θέμα ίδρυσης και λειτουργίας μικρών ή μεγάλων φροντιστηρίων. Πιο συγκεκριμένα, η ίδρυση και λειτουργία των ιδιωτικών φροντιστηρίων εδράζεται σε τρεις βασικότατους άξονες:
(α) Τα Αναλυτικά Προγράμματα του γνωστικού αντικειμένου προς διδασκαλία.
(β) Τα ακαδημαϊκά προσόντα των εκπαιδευτικών.
(γ) Την υλικοτεχνική υποδομή του χώρου διδασκαλίας.
Οι διαδικασίες για τους άξονες (α) και (β) (υποβολή πιστοποιημένων αντιγράφων διαφόρων εγγράφων) δεν είναι χρονοβόρες αλλά ούτε και απαιτούν ιδιαίτερα υψηλό κόστος.
Ωστόσο, για τον άξονα (γ), προκειμένου να εξασφαλιστεί άδεια ίδρυσης και λειτουργίας ενός ιδιωτικού φροντιστηρίου, θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να προσκομίσουν στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, πέραν των προαναφερθέντων, και τα ακόλουθα:
(α) Πολεοδομική άδεια με βάση τον Περί Πολεοδομίας και Χωροταξίας Νόμο.
(β) Άδεια οικοδομής.
(γ) Πιστοποιητικό (τελικής) έγκρισης η οποία θα αναφέρει ότι η χρήση της οικοδομής θα είναι αυτή του Φροντιστηρίου (αρχικά υποβάλλεται η αίτηση μέχρι ο ενδιαφερόμενος να εξασφαλίσει την τελική έγκριση).
(δ) Πιστοποιητικό Πυρασφάλειας.
Όπως αντιλαμβάνεστε, για την ίδρυση και λειτουργία ενός φροντιστηρίου εμπλέκονται διαφορετικές νομοθεσίες. Δεν εξαρτάται μόνο από την αρμόδια αρχή του ΥΠΠ η εν γένει διαδικασία αφού απαιτείται και η εμπλοκή άλλων υπηρεσιών.
Παρόλα αυτά, στην προσπάθεια να διευκολυνθεί κατά το δυνατόν η διαδικασία, έχουν γίνει χαλαρώσεις από το 2013 σε θέματα κτιριολογικά οι οποίες είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα του ΥΠΠ στην ακόλουθη διεύθυνση, με θέμα “Οδηγός – Έλεγχος ανάπτυξης ιδιωτικής εκπαίδευσης”
http://www.moec.gov.cy/idiotiki_ekpaidefsi/entypa_diadikasia/odiqos_ktiriakes_ egkatastaseis/odigos_elenchos anaptyxis_idiotiki_ekpaidefsi.pdf.
Σας πληροφορούμε ακόμη ότι υπάρχει και σχετική απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών με αρ. φακ. 5.33.18/13, 5.33.18.5, 13.24.6/2 Ε και τίτλο “Μέτρα για τη νομιμοποίηση/αδειοδότηση αυθαίρετων/νέων κατασκευών σε εγκριμένες αναπτύξεις”. Στο εν λόγω έγγραφο, αναφέρεται μία σειρά μέτρων/χαλαρώσεων που διευκολύνουν την όλη διαδικασία. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αποτελεί η παροχή χαλαρώσεων σε υφιστάμενες οικιστικές αναπτύξεις για αύξηση του συντελεστή δόμησης κατά 20% ή κατά 60 τ.μ., οποιαδήποτε αύξηση είναι μεγαλύτερη, με σκοπό την επαγγελματική δραστηριοποίηση.
Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού παραμένει στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε επιπρόσθετη πληροφορία ή διευκρίνιση.”