Τους καλοκαιρινούς μήνες καλό είναι να βγάζουμε τον σκύλο μας βόλτα νωρίς το πρωί και μόλις πέσει ο ήλιος. Οι πατούσες του σκύλου μας είναι πολύ ευαίσθητες στις υψηλές θερμοκρασίες της ασφάλτου. Οι περισσότεροι δεν το λαμβάνουμε υπόψιν μας.
Ενδεικτικά αναφέρουμε τρία παραδείγματα σε βαθμούς Κελσίου:
~ Θερμοκρασία αέρα 25 – Θερμοκρασία ασφάλτου 51,6
~ Θερμοκρασία αέρα 30 – Θερμοκρασία ασφάλτου 57,2
~ Θερμοκρασία αέρα 30,5 – Θερμοκρασία ασφάλτου 61,6
Οι παραπάνω θερμοκρασίες έχουν παρατηρηθεί σε δρόμους που τους “χτύπαγε” πολύ ώρα ο ήλιος, σε ημέρες χωρίς αέρα και καθόλου υγρασία.
Στους 51 βαθμούς Κελσίου (θερμοκρασία ασφάλτου) οι πατούσες του σκύλου μας (αλλά και το δέρμα μας) μπορεί να πληγωθούν σε 60 δευτερόλεπτα. Όταν η άσφαλτος έχει θερμοκρασία 55C μπορούμε άνετα να ψήσουμε αυγό.
Επίσης την ίδια προσοχή πρέπει να δείχνουμε όταν περπατάμε με το σκύλο μας στη καυτή άμμο της παραλίας ή το μεταλλικό κατάστρωμα του πλοίου.
Για να διαπιστώσεις εάν η θερμοκρασία εδάφους είναι ασφαλής για τις πατούσες του σκύλου, τοποθέτησε την παλάμη σου για 7 δευτερόλεπτα πάνω στην άσφαλτο/άμμο. Εάν μπορείς να αντέξεις την θερμοκρασία τότε μπορεί και ο σκύλος σου.
Εάν οι πατούσες του σκύλου σου πληγωθούν από ζεστή επιφάνεια, πρέπει να κάνεις τα εξής:
– Μη τον αφήσεις να περπατήσει και μετέφερε τον σε δροσερό μέρος.
– Ρίξε άφθονο νερό για να καθαρίσεις τα πληγωμένα σημεία.
– Τοποθέτησε κομπρέσες με κρύο (όχι παγωμένο) νερό.
– Μην αφήσεις το σκύλο σου να γλύψει της πατούσες του.
– Μη του δώσεις φάρμακα εάν δεν συμβουλευτείς τον κτηνίατρο σου (αν και καλό θα είναι να τον συμβουλευτείς οπωσδήποτε για περισσότερες οδηγίες).