Τρία σχολεία της Πάφου βραβεύτηκαν την περασμένη Τετάρτη σε εκδήλωση που έγινε στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο για τις πρωτιές που εξασφάλισαν στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό 2018, Κύπρος, Ελλάδα, Ομογένεια: Εκπαιδευτικές Γέφυρες.
Το Ε’ Δημοτικό Σχολείο στην Πάφο κέρδισε το 1ο βραβείο μετά το βίντεο που δημιούργησαν τα παιδιά, υπό την καθοδήγηση του δασκάλου Γιώργου Γεωργίου, σε μια τελετή που πραγματοποίθηκε στη Λευκωσία.
Το βίντεο…
Ο Μούτταλος στην Πάφο αποτελείται, κυρίως, από πρόσφυγες, όπου μετά το μαύρο Ιουλίου του 1974 και εκδιωκόμενοι από τα σπίτια και τις περιουσίες τους κατοίκησαν στη συγκεκριμένη περιοχή.
Από το 1975, στην περιοχή, λειτούργησε και το Δημοτικό Σχολείο, το οποίο αποτελείτο, κυρίως, από προσφυγόπουλα.
Από τότε μέχρι σήμερα, το σχολείο, μεταφέρθηκε, ανακαινίστηκε και πήρε την τελική του μορφή το 2015.
Με αφορμή τα πιο πάνω, τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου Μουττάλου, αποφάσισαν να κάνουν έρευνα και ψάξουν την ιστορία της περιοχής.
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ
Στη δυτική περιοχή της πόλης της Πάφου, πάνω σε ένα ύψωμα που δεσπόζει της παραλιακής πεδιάδας των Τάφων των Βασιλέων, βρίσκεται η συνοικία του Μουττάλου. Πήρε το όνομά της από τη θέση της, καθώς βρίσκεται χτισμένη στην κορυφή ενός λόφου, πάνω ακριβώς από τη θάλασσα. Η συνοικία αυτή, η οποία είναι τουρκοκυπριακή, κατοικείτο μέχρι το 1974 από Τουρκοκύπριους, πράγμα το οποίο είναι εμφανές, τόσο από την αρχιτεκτονική των σπιτιών, όσο και από την ύπαρξη στην περιοχή τζαμιού (μιναρέ) καθώς και άλλων τούρκικων μνημείων.
Προχωρώντας στα δυτικά της κεντρικής πλατείας της συνοικίας, και περνώντας κάτω από μια μεταλλική αψίδα στην οποία αναγράφεται το σύνθημα «Δεν Ξεχνώ – Τα σύνορα μας οι ακτές της Κερύνειας», ο επισκέπτης συναντούσε μέχρι πρόσφατα (Γενάρη 2014), ένα παλιό, επιβλητικό, διώροφο κτίριο, αποτελούμενο από δύο πτέρυγες, στο οποίο στεγαζόταν το Ε΄ Δημοτικό Σχολείο Πάφου. Το κτίριο αυτό πριν από την τουρκική εισβολή του 1974, αποτελούσε τα γραφεία της Τουρκοκυπριακής Διοίκησης. Στη νότια αυλή του υψώνεται επιβλητικό ένα τουρκοκυπριακό μνημείο. Το κτίριο αυτό χρησιμοποιείτο και ως φυλακή, πράγμα που αποδεικνύει ο χώρος με τα τρία κελιά που βρισκόταν στο εσωτερικό του κτιρίου, στο τέρμα του κεντρικού διαδρόμου του ισογείου.
Η έρευνα βιντεοσκοπήθηκε και μας παρουσιάζεται στο πιο κάτω ενδιαφέρον βίντεο: