Στον «πάγο» η τροποποίηση της νομοθεσίας του περί σκύλων νόμου, αναφέρει στο taxidromos24.com, ο Ανδρέας Φακοντής.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας της Βουλής και Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Φακοντής, μίλησε στο taxidromos24.com για τις τελευταίες προτάσεις του κόμματος και του ιδίου που κατατέθηκαν στην Βουλή, για την πολύκροτη κατασκευή της Μαρίνας στην Πάφο, για την τροποποίηση του περί σκύλων νόμου με αφορμή και τα τελευταία γεγονότα, καθώς και την ανεργία που μαστίζει την Πάφο. Όπως μας ενημέρωσε, τρεις από τις τέσσερις προτάσεις που έχουν κατατεθεί μελετούνται ήδη, ενώ η 4η και η πιο σημαντική έχει περάσει ήδη από ψήφισμα και εγκρίθηκε μετά από τρία χρόνια αγώνα του ΑΚΕΛ, και αφορά την «μικρή επιταγή».
Ακολούθως, μίλησε για το θέμα τροποποίησης του περί σκύλων νόμου, το οποίο φαίνεται να έχει μπει στον «πάγο», όπως είπε, από την Επιτροπή Περιβάλλοντος.
Ένα ακόμα θέμα που απασχολεί, κυρίως, την κοινωνία της Πάφου, είναι αυτό της Μαρίνας. Για Μαρίνα ακούμε και Μαρίνα δε βλέπουμε, με τον κ. Φακοντή να τονίζει πως αρχίσαμε πρώτοι και μείναμε τελευταίοι, λύνοντας μας κάποιες σημαντικές απορίες αναφερόμενος στους λόγους που συνέβη αυτό.
Ο κ. Φακοντής, μίλησε επίσης, για την ανεργία, ένα φαινόμενο που μαστίζει την Κυπριακή κοινωνία, αναφερόμενος ειδικά για την Πάφο και την ανάπτυξη της τα τελευταία δύο χρόνια.
- Ποιες ήταν οι τελευταίες προτάσεις σας στη Βουλή; Τι αφορούσαν;
«Στρεβλή η νομοθεσία για το επίδομα πατρότητας»
«Η πρώτη πρόταση αφορά το επίδομα πατρότητας. Δηλαδή η παροχή δυνατότητας τους πατεράδες που δεν έχουν πραγματοποιήσει γάμο ή δεν έχουν υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης να δικαιούνται επίδομα και άδεια πατρότητας δύο εβδομάδων. Η πρόσφατη νομοθεσία είναι στρεβλή και δε συμπεριλαμβάνει τους πατεράδες που δεν βρίσκονται σε γάμο ή που δεν έχουν συνάψει σύμφωνα συμβίωσης και δεν δικαιούνται επίδομα ή άδεια. Αυτό είναι λανθασμένο γιατί στην Κύπρο, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, πολλοίείναι αυτοί που αποκτούν παιδί εκτός γάμου και εμείς προσπαθούμε να καλύψουμε και αυτή την ομάδα των πολιτών, η κυβέρνηση, όμως, διαφωνεί με τη συγκεκριμένη πρόταση.
«Επίδομα ανεργίας και ασθένειας για χαμηλοσυνταξιούχους»
Η επόμενη πρόταση αφορά το δικαίωμα να λαμβάνουν επίδομα ανεργίας και ασθένειας άτομα τα οποία έχουν συμπληρώσει το 63ο έτος της ηλικίας τους, αλλά συνεχίζουν να εργάζονται. Συγκεκριμένα, άνθρωποι, των οποίων οι συντάξεις τους είναι χαμηλές, δεν προχωρούν σε αιτήσεις για πρόωρη σύνταξη, και έτσι, όταν ασθενήσουν για παράδειγμα, ή όταν μείνουν χωρίς δουλειά, δεν έχουν το δικαίωμα στα πιο πάνω επιδόματα. Η εν λόγω πρόνοια του νόμου είναι λανθασμένη και για αυτό προωθήσαμε αυτή την πρόταση. Τώρα η πρόταση βρίσκεται ενώπιον του Υπουργείου Εργασίας.
«Ειδικό επίδομα για τους αγωνιστές του 1974»
Η τρίτη πρόταση, σχετίζεται με την παραχώρηση ειδικού επιδόματος για τους ανθρώπους, οι οποίοι πολέμησαν το 1974.Η Πολιτεία έχει καθήκον και ηθική υποχρέωση να στηρίξει αυτούς τους ανθρώπους και τις οικογένειές τους, οι οποίοι υπερασπίστηκαν την πατρίδα μας και κάποιοι από αυτούς έδωσαν και την ίδια τους τη ζωή. Η συγκεκριμένη πρόταση έχει υιοθετηθεί και έχει περάσει από το Υπουργικό Συμβούλιο, αλλά στη συνέχεια υπήρχαν προβλήματα με ορισμένες κατηγορίες να μην είχαν συμπεριληφθεί. Έτσι, λοιπόν, γίνεται ξανά μελέτη για να διαφανεί και το μέγεθος του ποσού, το οποίο θα δοθεί. Η συγκεκριμένη πρόταση είχε συνδεθεί με βάση τους μήνες πέραν της κανονικής τους θητείας σε σχέση και με τη σύνταξη. Για εμάς θα ήταν καλύτερο να αποφασιστεί ένα ειδικό επίδομα για όλους ή να χωριστούν σε 1-2 κατηγορίες.
«Ψηφίστηκε η πρόταση της μικρής επιταγής»
Και τέλος, μια από τις σημαντικότερες θεωρούμε προτάσεις νόμου που προτείναμε και ψηφίστηκε το Δεκέμβριο του 2017 είναι η μικρή επιταγή. Η μικρή επιταγή αποτελεί οικονομική ανάσα χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους και αφορά την παράταση στο δικαίωμα των χαμηλοσυνταξιούχων να αιτούνται συμπλήρωμα στη σύνταξη μέσω του ΕΕΕ, διεκδικώντας τη μικρή επιταγή.
Το δικαίωμα αυτό των χαμηλοσυνταξιούχων ψηφίστηκε στη Βουλή μετά από προσπάθειες και αγώνες τριών ετών του ΑΚΕΛ προ τριετίας, αφού η μικρή επιταγή είχε τοποθετηθεί ψηλά στη λίστα ως στόχος για να βοηθηθούν 11 χιλιάδες άνθρωποι, δηλαδή σχεδόν 20 χιλ. νοικοκυριά και κατάληξε με την ομόφωνη ψήφιση της πρότασης νόμου από την Ολομέλεια της Βουλής την 1η Δεκεμβρίου.»
- Όσον αφορά την τροποποίηση της νομοθεσίας του περί σκύλων νόμου, που βρίσκεται το θέμα και ποια η δική σας άποψη;
«Δεν είμαι στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής, αλλά, από όσο γνωρίζω το εν λόγω θέμα είχε συζητηθεί, με κάποια προβλήματα να έχουν προκύψει. Σύμφωνα με τη δική μου πληροφόρηση η συζήτηση για τροποποίηση της νομοθεσίας δεν προχώρησε και έτσι δεν βρέθηκε ενώπιον της ολομέλειας της Βουλής. Έτσι, λοιπόν, αναμένονται κάποιες αλλαγές, εκ μέρους της κυβέρνησης για αυτό το νομοσχέδιο. Με βάσει τα τελευταία γεγονότα, θα πρέπει η νομοθεσία να συζητηθεί και να εκσυγχρονιστεί για να υπάρχει προστασία των ζώων και των ανθρώπων.»
- Ένα θέμα που απασχολεί έντονα την κοινωνία της Πάφου, είναι αυτό της Μαρίνας και η κατασκευή της. Υπάρχουν τελικά ελπίδες για υλοποίηση του έργου μετά και τις τελευταίες εξελίξεις; Αναμένεται να προχωρήσει η κατασκευή της; Ποια η δική σας ενημέρωση;
«Αρχίσαμε πρώτοι και δυστυχώς μείναμε τελευταίοι. Αυτό οφείλεται στο ότι οι προσφοροδότες κινήθηκαν προς την αναθεωρητική αρχή προσφορών, καθώς και στα δικαστήρια με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος. Και εκεί που θα υπήρχε κατάληξη προέκυψε και πάλι πρόβλημα στο δικαστήριο, ότι δηλαδή η σύνθεση της Διαχειριστικής Επιτροπής Μαρίνων ήταν λανθασμένη. Ακυρώθηκε, λοιπόν, η σύνθεση, και πρόσφατα το Υπουργικό Συμβούλιο διόρισε νέα επιτροπή και έτσι θα αρχίσει και πάλι η διαδικασία αξιολόγησης προσφορών. Από όσο γνωρίζω, η συγκεκριμένη διαδικασία θα διαρκέσει μέχρι τον Σεπτέμβρη – Οκτώβρη, δηλαδή έξι μήνες περίπου.
Ελπίζουμε ότι αυτή τη φορά θα έχουμε αποτέλεσμα για να καταχωρηθεί η προσφορά και να ξεκινήσει το σημαντικό αυτό έργο για την Επαρχία μας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Μαρίνα θα τονώσει την οικονομία της Πάφου, θα φέρει επιπρόσθετο ναυτικό τουρισμό, ενώ θα ανοιχθούν και νέες θέσεις εργασίας.»
- Όσον αφορά τα ποσοστά ανεργίας στην Πάφο, είστε ενήμερος; Ποια η σημερινή εικόνα;
«Η Πάφος ήταν η Επαρχία, η οποία είχε πληγεί περισσότερο από την οικονομική κρίση. Τα τελευταία δύο χρόνια, και ιδιαίτερα το τελευταίο χρόνο, η ανεργία άρχισε να μειώνεται και η απασχόληση να αυξάνεται στην πόλη μας. Από την άλλη, όμως, έχει αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό της μερικής απασχόλησης, κάτι το οποίο ήταν ξένο για την Κύπρο και σήμερα έχει φθάσει στο 14%. Αυτό δεν είναι επιθυμία των εργαζομένων, αλλά των εργοδοτών. Επίσης, έχει δημιουργηθεί μια νέα κατηγορία, η κατηγορία των εργαζόμενων φτωχών, δηλαδή αυτοί που εργάζονται και αμείβονται πολύ χαμηλά και αντιλαμβάνεστε πως με τα μηδαμινά ποσά που λαμβάνουν δεν μπορεί κανείς να ζήσει.
Βλέπουμε, λοιπόν, την ανεργία να μειώνεται, αλλά εξίσου σημαντικό είναι να έχουμε και ποιοτική εργασία, με καλούς μισθούς και τα σωστά ωφελήματα. Αυτή η κατάσταση πρέπει να διορθωθεί, αφού σε τέτοιες περιόδους κρίσης, το πάνω ΄χέρι έχει ο εργοδότης, ενώ στις πλείστες περιπτώσεις οι συμβάσεις δεν εφαρμόζονται.»