Στο taxidromos24.com, μίλησε ο Σχολικός Έφορος Δήμου Πάφου, Ανδρέας Κεσούρης, σχετικά με τον τρόπο που “διαχειρίζονται” τα παιδιά άλλων χωρών οι σχολικές μονάδες.
Συγκεκριμένα, όπως επισήμανε, το εν λόγω ζήτημα χρήζει άμεσης αναδιάρθρωσης, αφού δε μελετάται προηγουμένως η ορθολογική διαχείριση των παιδιών αυτών, καθώς και η οποιανδήποτε τυχόν αρνητική αλληλεπίδραση τους με τους υπόλοιπους μαθητές.
Αυτούσια η τοποθέτηση του κ. Κεσούρη:
“Επιτακτική είναι η ανάγκη άμεσης αναδιάρθρωσης του τρόπου διαχείρισης των παιδιών που προέρχονται από άλλες χώρες, αυτών που εντάσσονται στις σχολικές μονάδες την τελευταία στιγμή και αυτών που κατατάσσονται με μεγάλη διαφορά ηλικίας από τα υπόλοιπα παιδιά, συνήθως είναι ηλικιακά πολύ μεγαλύτερα παιδιά, καθώς επίσης και του αποκλεισμού του αυθόρμητου καταμερισμού των παιδιών αυτών στα δημόσια σχολεία χωρίς προηγουμένως να μελετηθεί εις βάθος η ορθολογική διαχείριση τους και κατ´ επέκταση η οποιανδήποτε τυχόν αρνητική αλληλεπίδραση των παιδιών αυτών με τα υπόλοιπα παιδιά.
Αναντίρρητα, η παιδεία είναι ένα από τα πολυτιμότερα αγαθά, προζύμι για τη δημιουργία σύγχρονων, δίκαιων και ευέλικτων κοινωνιών και είναι ευρέως αποδεκτό πως επιβάλλεται να παρέχεται δωρεάν σε όλους τους πολίτες που ζουν σε ένα κράτος, ανεξαρτήτως εθνικότητας, πατρίδας, θρησκείας και ιδεολογίας.
Παρόλα ταύτα , η ανιδιοτελή και ορθολογική διαχείριση του αγαθού αυτού πρέπει να μεριμνείται να έχει θετικές επιδράσεις στα παιδιά αυτά αλλά και κατ´ επέκταση να αφήνει νηφάλια την υπάρχουσα κατάσταση των σχολείων μας χωρίς οποιεσδήποτε αρνητικες παρεμβολές και κατ´ επέκταση εμπλοκές ως προς τον ορθό τρόπο εξέλιξης της μάθησης στα παιδιά που ήδη φοιτούν. Το πραγματικό συμφέρον μιας κοινωνίας είναι να καταφέρει να ενσωματώσει ομαλά τα παιδιά στην πραγματική κοινωνία και να τους χαράξει τον πραγματικό κώδικα πολιτικοκοινωνικών και πολιτισμικών δεδομένων που συνθέτουν την κυπριακή οικογένεια και κατ’ επέκταση συναρμολογουν και θέτουν σε λειτουργία την κυπριακή κοινωνία.
Η αλόγιστη αποδοχή – διαχείριση και κατανομή των παιδιών αυτών στις σχολικές μονάδες, ανεξαρτήτως κριτηρίων – δυνατοτήτων, αν και εκ πρώτης όψεως παρουσιάζεται σαν μια πράξη προσφοράς στα παιδιά αυτά, την ίδια στιγμή η κακή διαχείριση παρουσιάζει εξόφθαλμα ένα πραγματικό έγκλημα που συμβαίνει στα σχολεία μας με θύματα όλα τα παιδιά και κατ΄ επέκταση απλούς θεατές τους κρατικούς λειτουργούς του Υπουργείου Παιδείας. Πώς είναι δυνατόν παιδιά ηλικίας 18 χρονών να φοιτούν στις πρώτες τάξεις του γυμνασίου χωρίς καν να μπορούν να αρθρώσουν λέξεις στην ελληνικη γλώσσα; Πώς μπορούν τα παιδιά αυτά να συνυπάρξουν αρμονικά στο υπάρχον μαθησιακό περιβάλλον; Πώς τα παιδιά αυτά μπορούν να συμβιώσουν με τα υπόλοιπα έχοντας διαφορετικές ανάγκες αλλά και αντιδράσεις; Γνωρίζουμε πολύ καλά πως στη σύγχρονη κοινωνία που ζούμε τα παιδιά είναι εκτεθειμένα σε ένα σωρό προκλήσεις, κινδύνους και ερεθίσματα με αποτέλεσμα να εξελίσσονται, να αντιδρούν και να συμπεριφέρονται σαν ενήλικες. Οφείλουμε να διαφυλάξουμε το νεαρό της ηλικίας των υπολοίπων.
Στην αντίπερα όχθη, βρίσκονται οι γονείς όπου αμέριμνοι στην καθημερινή τους πάλη για επιβίωση και χωρίς να έχουν επίγνωση του τρόπου λειτουργίας της δημόσιας εκπαίδευσης, εμπιστεύονται τα παιδιά τους στα χέρια του κράτους. Παρόλα αυτά , γίνονται καθημερινά ακροατές και μάρτυρες από τα ίδια τους τα παιδιά για το τι συμβαίνει στα σχολεία όσον αφορά το θέμα αυτό. Η κρατική μηχανή για άλλη μια φορά φαίνεται αμέριμνα να αποδέχεται τη μη ύπαρξη του προβλήματος με αποτέλεσμα πολλοί γονείς αλλά και εκπαιδευτικοί να καταφεύγουν σε πολιτιακούς αξιωματούχους.
Είναι κοινό μυστικό η κατάσταση που επικρατεί σήμερα σε αρκετά από τα σχολεία μας όσον αφορά το θέμα αυτό αλλά για κάποιο λόγο κρατείται επτασφράγιστο μυστικό από στις κρατικές υπηρεσίες.
Τα παιδιά που φοιτούν στα σχολεία μας σήμερα είναι οι εν δυνάμει αυριανοί πολίτες που θα απαρτίσουν την κοινωνία μας. Το λιγότερο που έχουμε υποχρέωση να πράξουμε είναι να αφήσουμε τα γραφεία μας για λίγο, να επισκεφθούμε επιτόπου τις σχολικές μονάδες που παρουσιάζουν τέτοιου είδους προβλήματα, να ακούσουμε τον πραγματικό παλμό του σχολείου, να συζητήσουμε πρωτίστως με τα ίδια τα παιδιά, τους καθηγητές και τον σύνδεσμο γονέων και να εργαστούμε άμεσα για την καλύτερη επίλυση του προβλήματος.
Στόχος μας η θωράκιση και βέλτιστη εξέλιξη όλων των παιδιών με όσο το δυνατόν πιο ισχυρά εφόδια.
Είναι καθήκον μας!”