Τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης των παιδιών στην Κύπρο βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη παγκύπρια έρευνα του Υπουργείου Υγείας το 2015, η οποία διεξήχθη ανάμεσα σε παιδιά ηλικίας 17-24 μηνών.
Σε ανακοίνωσή του, με αφορμή την ετήσια διοργάνωση της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Εμβολιασμού, η οποία εορτάζεται κατά την τελευταία εβδομάδα του Απρίλη, το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών αναφέρει συγκεκριμένα ότι το ποσοστό κάλυψης των παιδιών με τα πιο βασικά εμβόλια, που είναι αυτά της διφθερίτιδας-τετάνου-κοκκύτη-πολιομυελίτιδας, ανέρχεται στο 97% και της ιλαράς-παρωτίτιδας-ερυθράς στο 90%.
Παράλληλα, ωστόσο, ειδικά όσον αφορά στα εν λόγω εμβόλια, έχει διαφανεί ότι ένα ποσοστό παιδιών δεν λαμβάνει το εμβόλιο του έγκαιρα, σύμφωνα με το Σχήμα Εμβολιασμών.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αναγνωρίζοντας τη σημασία της προστασίας του δικαιώματος των πολιτών στον εμβολιασμό και στοχεύοντας στην ενίσχυση των Προγραμμάτων Εμβολιασμού των κρατών, έχει αναφέρει ότι φέτος, κατά την Εβδομάδα Εμβολιασμού, τα κράτη μέλη που συμμετέχουν, θα ενώσουν τις προσπάθειές τους για ενίσχυση της προστασίας από τον εμβολιασμό, με το κοινό σύνθημα «Προστατεύστε τον εαυτό σας και τους άλλους! Ο Εμβολιασμός είναι ευθύνη όλων μας!».
Στόχος της φετινής Εβδομάδας Εμβολιασμού είναι η προώθηση ατομικής και συλλογικής προσπάθειας για ενίσχυση του εμβολιασμού και προστασία της υγείας στη βάση της αρχής «Πρόληψη – Προφύλαξη – Έγκαιρος Εμβολιασμός».
Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού δεν είναι παρά η αφορμή για κοινή προσπάθεια όλων: Επαγγελματιών υγείας, ακαδημαϊκών, δασκάλων, γονιών, εκπροσώπων των ΜΜΕ, πολιτικών.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «τις τελευταίες δεκαετίες, τεράστια ποσά έχουν επενδυθεί για την πρόοδο της κλασικής ιατρικής, εντούτοις, όμως, τα πιο σημαντικά επιτεύγματα, για τα οποία μπορούμε να είμαστε πραγματικά περήφανοι ότι έσωσαν εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές, είναι το καθαρό νερό, η ανακάλυψη της πενικιλίνης και των άλλων αντιβιοτικών, αλλά κυρίως η ανακάλυψη και η χρήση των εμβολίων».
Ο εμβολιασμός είναι μια από τις πιο αποτελεσματικές παρεμβάσεις δημόσιας υγείας και αποτελεί πολύτιμο σύμμαχο του ανθρώπου ενάντια σε πολλές σοβαρές ασθένειες, όπως η διφθερίτιδα, ο τέτανος, ο κοκκύτης, η πολιομυελίτιδα, η ιλαρά, η παρωτίτιδα, οι μηνιγγητιδοκοκκικές και πνευμονιοκοκκικές λοιμώξεις, η ηπατίτιδα, κ.ο.κ, οι οποίες παλαιότερα οδηγούσαν σε αναπηρίες ή ακόμη και σε θάνατο.
Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Εμβολιασμού, έχουν προγραμματιστεί διάφορες δραστηριότητες, όπως η σωστή ενημέρωση γονιών και των ίδιων των παιδιών, αλλά και των επαγγελματιών υγείας, για την αξία του εμβολιασμού, μέσα από εκδηλώσεις τόσο εντός των σχολείων όσο και κατά τη διάρκεια συνεδρίων/σεμιναρίων και μέσα από τη συμμετοχή ειδικών σε εκπομπές του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης.
Στόχος, να τονιστεί ότι ο κίνδυνος επανεμφάνισης των λοιμωδών νοσημάτων και επιδημιών είναι υπαρκτός, για αυτό είναι καθήκον και ευθύνη των γονέων, του ιατρικού κόσμου, αλλά και της πολιτείας να συνεχίσουν να εμβολιάζουν όλα τα παιδιά.
Όσον αφορά στην Κύπρο, οι εκδηλώσεις της Εβδομάδας Εμβολιασμού οργανώνονται και συντονίζονται από σχετική Επιτροπή του Υπουργείου Υγείας, στην οποία συμμετέχουν Λειτουργοί που εμπλέκονται στους εμβολιασμούς από τον δημόσιο (Ιατροί Δημόσιας Υγείας, Παιδίατροι και Επισκέπτριες Υγείας), αλλά και τον ιδιωτικό τομέα, με συμμετέχοντες από τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο και την Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου. Επίσης, στην Επιτροπή συμμετέχει με εκπρόσωπό του, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και ο ακαδημαϊκός κόσμος, με εκπροσώπους από τις Ιατρικές Σχολές του Πανεπιστημίου Κύπρου, του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.
ΚΥΠΕ/ taxidromos24.com