Η περιοχή των “ Εφτά Αϊγιώργιδων” στην Γεροσκήπου μια περιοχή, η οποία είναι ευρέως γνωστή κυρίως για τις φυσικές ομορφιές της αποτελεί αντικείμενο ανασκαφικής έρευνας αυτό το διάστημα, υπό την καθοδήγηση του Τμήματος Αρχαιοτήτων σύμφωνα με τον Πολιτιστικό Λειτουργό του Δ. Γεροσκήπου Νίκο Παλιό.
Ο κ. Παλιός σε δηλώσεις του στο taxidromos24.com ανέφερε πως η πρόσφατη ανακάλυψη τάφων στο βραχώδες υψίπεδο ήρθε να επιβεβαιώσει και την αρχαιολογική αξία της περιοχής. Πρόσθεσε μάλιστα πως σύμφωνα με τις ενδείξεις που έχει ο Δήμος Γεροσκήπου στην περιοχή υπήρχαν αρχαίοι τάφοι αλλά και ασκητήρια κατά τα χριστιανικά χρόνια .
Ο Πολιτιστικός Λειτουργός του Δήμου Γεροσκήπου ανέφερε πως πολλά μνημεία και ιστορικές τοποθεσίες της Γεροσκήπου απειλούνται λόγω της ανεξέλεγκτης οικοδομικής ανάπτυξης και της αδυναμίας της πολιτείας σε κάποιες περιπτώσεις να παρεμβαίνει έγκαιρα και να απλώνει ένα «δίκτυ» προστασίας τους, με πιο χαρακτηριστικό ίσως παράδειγμα την τοποθεσία «Εφτά Αϊγιώργιδες».
Στην περιοχή αυτές τις μέρες ειδικός εκσκαφέας που ευπρεπίζει το χώρο με οδηγίες αρχαιολογικού λειτουργού.
Σύμφωνα με πληροφορίες του taxidromos24.com από το Τμήμα Αρχαιοτήτων ο χώρος των“ Εφτά Αϊγιώργιδων” είναι κηρυγμένος σε αρχαίο μνημείο Β’ Πίνακα και ο καθαρισμός του χώρου μετά και την πτώση χωμάτων έχει στόχο την ανάδειξη του μνημείου.
Όπως αναφέρθηκε στην εφημερίδα η περιοχή είναι ένα αρχαίο νεκροταφείο με λαξευμένους τάφους πάνω στους βράχους.
Επειδή ωστόσο υπήρχε αυτή η ιδιομορφία και αυτοί οι τάφοι ήταν λαξευτοί στους βράχους χρησιμοποιήθηκαν τα Βυζαντινά χρόνια και κατοικήθηκαν από καλόγερους και ασκητές. Από κει σημειώνεται προκύπτει και η ονομασία “ Εφτά Αϊγιώργιδες” αφού ο χώρος αποτελούσε μοναστική κοινότητα .
Όσο για το εκκλησάκι που φιλοξενείται στην περιοχή το Τμήμα Αρχαιοτήτων εκτιμά ότι σήμερα αποτελεί σύγχρονη κατασκευή ωστόσο παλαιότερα υπήρχε παλαιότερο εκκλησάκι στην θέση του σημερινού.
Σύμφωνα με το Τμήμα Αρχαιοτήτων παρόμοιες μοναστικές κοινότητες υπήρχαν και στις περιοχές του Αναβαργού και Τάφοι των Βασιλέων.
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων σημειώνει ωστόσο πως για τον ευπρεπισμό οποιονδήποτε τέτοιων χώρων απαιτείται η άποψη του Τμήματος Αρχαιοτήτων.