H ροή των τουριστών από και προς την Κύπρο συνεχίζεται κανονικά και η Κύπρος δεν έχει επηρεαστεί αρνητικά από την έκρυθμη κατάσταση στη Συρία, όπως ανέφερε σήμερα ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κύπρου (ACTA) Βασίλης Σταματάρης.
Ο κ. Σταματάρης μιλούσε στα εγκαίνια της 21ης έκθεσης Ταξίδι 2018 που άνοιξε τις πύλες της την Παρασκευή στην αίθουσα πολλαπλής χρήσης της Αρχής Κρατικών Εκθέσεων Κύπρου. Τα εγκαίνια της έκθεσης τέλεσε ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ACTA, για την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2018, οι αφίξεις τουριστών ανήλθαν σε 369.438 σε σύγκριση με 285.693 την αντίστοιχη περίοδο του 2017, σημειώνοντας αύξηση 29.3%, αλλά και ξεπερνώντας τις αφίξεις που καταγράφηκαν ποτέ στην Κύπρο κατά τους πρώτους τρεις μήνες του έτους.
Αναφορικά με τον εξερχόμενο τουρισμό, το τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2018 τα ταξίδια των Κυπρίων στο εξωτερικό ανήλθαν στις 304.437 παραμένοντας στα ίδια υψηλά επίπεδα με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Ο πιο δημοφιλής προορισμός των Κυπρίων παραμένει η Ελλάδα με τα ταξίδια να ανέρχονται στις 39,5 χιλ. σημειώνοντας ετήσια αύξηση 2,2%.
«Τα πιο πάνω αποτελέσματα αποδεικνύουν ότι η ροή των τουριστών από και προς την Κύπρο συνεχίζεται κανονικά και ότι η χώρα μας δεν έχει επηρεαστεί αρνητικά από την έκρυθμη κατάσταση στη Συρία» είπε ο κ. Σταματάρης.
Στη φετινή Έκθεση συμμετέχουν με δικά τους περίπτερα, οργανισμοί ταξιδίων, αεροπορικές εταιρείες, περιφερειακοί τουριστικοί οργανισμοί της Κύπρου και της Ελλάδας, και άλλοι εμπλεκόμενοι φορείς στον τομέα του τουρισμού και των ταξιδίων.
Φέτος τιμώμενη χώρα είναι η Ελλάδα.
Μιλώντας στα εγκαίνια της έκθεσης, ο προϊστάμενος του Γραφείου του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) στην Κύπρο Θεόδωρος Θαλασσινού, η αγάπη και ο θαυμασμός των Κυπρίων για την Ελλάδα αποδεικνύεται και επιβεβαιώνεται μέσα από τους αριθμούς. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας Κύπρου, καθ’ όλη τη διάρκεια του 2017 ταξίδεψαν στην Ελλάδα 538,000 χιλιάδες Κύπριοι.
Οι Κύπριοι ταξιδιώτες, είπε ο κ. Θαλασσινός, ακολουθούν στις προτιμήσεις τους το κλασσικό τουριστικό προϊόν «ήλιος και θάλασσα» σε συνδυασμό με αγορές καταναλωτικών προϊόντων, τουρισμό πόλεων Σαββατοκύριακου –τα γνωστά City breaks -, επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, κρουαζιέρες εν συνδυασμό με θρησκευτικό και προσκυνηματικό τουρισμό, αθλητικό τουρισμό, γαστρονομία και ιαματικό – θεραπευτικό τουρισμό και «ήσσων αλλά ουκ έλαττων» φυσικά, δοκιμάζουν την τύχη τους με τακτικές επισκέψεις στα καζίνο.
Όπως ανέφερε, οι ηλικίες που ταξιδεύουν πιο συχνά είναι μεταξύ των 25-44 ετών. Ακολουθούν οι ηλικίες των 45-65 και τελευταίες οι ηλικίες των 15-24, οι οποίες δεν κάνουν πολύ συχνά ταξίδια. Αυτές οι ηλικίες, εξήγησε, είναι οι ομάδες στόχοι (target groups) της στρατηγικής του Υπ. Τουρισμού την οποία υλοποιεί ο ΕΟΤ.