Την προαναγγελία ενός πολύ σημαντικού γεγονότος, που φέρνει πιο κοντά την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου με την Πάφο, έκανε ο δήμαρχος της κυπριακής πόλης Φαίδωνας Φαίδωνος, υποδεχόμενος στο παραδοσιακό, νεοκλασικό δημαρχιακό μέγαρο τους τελειόφοιτους της Αμπετείου Σχολής Καΐρου, ανακοινώνοντας στους Αιγυπτιώτες μαθητές την αδελφοποίηση που θα πραγματοποιηθεί επίσημα την Κυριακή 29 Απριλίου, το απόγευμα, στο κυβερνείο της Αλεξάνδρειας.
Πρόκειται για μία ιδιαίτερα σημαντική ημέρα, διότι συμπίπτει με την επέτειο τόσο της γέννησης όσο και του θανάτου του μεγάλου Αλεξανδρινού ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη, ενώ προηγείται μόλις μίας ημέρας από την έναρξη του προγράμματος «ΝΟΣΤΟΣ-Η Επιστροφή», που θα πραγματοποιηθεί παρουσία των Προέδρων Κύπρου, Ελλάδας, Αιγύπτου, στις 30 Απριλίου και την 1η Μαΐου.
Μάλιστα, ο κ. Φαίδωνος έδωσε στους Αιγυπτιώτες μαθητές πολύ σημαντικές πληροφορίες για την ιστορική σχέση των δύο πόλεων, τονίζοντας ότι αυτή ξεκινάει ήδη από τους ρωμαϊκούς χρόνους, όταν η Πάφος υπήρξε για αρκετά χρόνια επαρχία της Αλεξάνδρειας. «Το γεγονός αυτό μάς συγκινεί και μας προκαλεί να ανακαλύψουμε και τις ρίζες μας και την ιστορική μας διαδρομή», σημείωσε, επισημαίνοντας ότι «οι σχέσεις της Πάφου δε θα περιοριστούν μόνο με την Αλεξάνδρεια, αλλά θα επεκταθούν και στο Κάιρο, και όπου υπάρχουν ελληνικά ιδρύματα και σχολεία, όπου θα επιδιώξουμε τη σχέση με τον Ελληνισμό, δημιουργώντας ένα δίκτυο σχέσεων».
«Πρώτη μας επαφή, θα είναι να έρθουν τα δικά μας Κυπριόπουλα με τα Ελληνόπουλα της Αιγύπτου, στην Αλεξάνδρεια και το Κάιρο, είτε αυτά είναι ελληνικής καταγωγής είτε αιγυπτιακής καταγωγής, αλλά μετέχουν της ελληνικής παιδείας. Είμαστε έτοιμοι και ήδη ξεκινούμε με προγράμματα ανταλλαγών και σχέσεων, τα οποία θα επεκταθούν στα θέματα του πολιτισμού και θα προωθήσουμε βεβαίως και τις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις, γιατί αν είναι κάτι που μας χαρακτηρίζει σε αυτήν τη γειτονιά που ζούμε, είναι ότι το γεγονός ότι ο πολιτισμός σε αυτά όλα τα μέρη πέρασε μέσα από το εμπόριο, την οικονομία και μέσα από όλους αυτούς τους ταξιδιώτες της ζωής και του εμπορίου γενικά», υπογράμμισε ο κ. Φαίδωνος.