Ποσοστό 73% και 36% των ξενοδοχείων και κέντρων αναψυχής, αντίστοιχα, λειτουργούσε χωρίς άδεια λειτουργίας, διαπιστώνει η Ελεγκτική Υπηρεσία στην ειδική έκθεσή της για τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού (ΚΟΤ), γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους, όπως υπογραμμίζει, σε θέματα ασφάλειας και υγείας τόσο των πελατών όσο και των εργαζομένων στις επιχειρήσεις αυτές.
Ταυτόχρονα, η Ελεγκτική Υπηρεσία αναφέρει ότι μόνο 6 ξενοδοχεία 5* και 12 ξενοδοχεία 4* έχουν εκδώσει άδεια λειτουργίας για το έτος 2016.
Επικαλούμενη στοιχεία του Οργανισμού, η Ελεγκτική Υπηρεσία αναφέρει ότι στις 31.12.2016 υπήρχαν 233 ξενοδοχεία και 3.570 κέντρα αναψυχής, ενώ λόγω της μη ικανοποίησης των προϋποθέσεων της σχετικής νομοθεσίας, οι άδειες λειτουργίας είχαν ανανεωθεί για μόνο 63 ξενοδοχεία και 2.282 κέντρα αναψυχής, δηλαδή ποσοστό 27% και 64%, αντίστοιχα.
«Οι αυθαίρετες επεκτάσεις/τροποποιήσεις στις οποίες προβαίνουν αρκετές ξενοδοχειακές μονάδες και κέντρα αναψυχής χωρίς τη λήψη των σχετικών εγκρίσεων (πολεοδομική άδεια, άδεια οικοδομής κ.λπ.), αποτελούν λόγο για τη μη ανανέωση των αδειών λειτουργίας τους. Ως εκ τούτου, οι επιχειρήσεις αυτές λειτουργούν χωρίς να διαθέτουν την απαραίτητη άδεια λειτουργίας από τον Οργανισμό», υπογραμμίζει.
Ενδεικτικά, η Ελεγκτική Υπηρεσία αναφέρει ότι από τα 26 ξενοδοχεία 5* και τα 57 Ξενοδοχεία 4* που λειτουργούν σήμερα, μόνο 6 ξενοδοχεία 5* και 12 ξενοδοχεία 4* έχουν εκδώσει άδεια λειτουργίας για το έτος 2016, ενώ 19 ξενοδοχεία 5* και 43 ξενοδοχεία 4* λειτουργούν από το 2009 (έτος εισαγωγής του προγράμματος Navision και καταγραφής των αδειών) χωρίς άδεια λειτουργίας.
Αναφέρεται, επίσης, ότι τον Οκτώβριο του 2014, ο Πρόεδρος του Οργανισμού μάς πληροφόρησε ότι η επιλογή της ποινικής δίωξης εναντίον των ιδιοκτητών των καταλυμάτων αυτών θα σήμαινε την έκδοση διαταγμάτων αναστολής λειτουργίας δεκάδων μεγάλων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και την απόλυση χιλιάδων υπαλλήλων.
Στην έκθεσή της, η Ελεγκτική Υπηρεσία αναφέρει ότι στα πλαίσια προώθησης της διαδικασίας τροποποίησης του θεσμικού πλαισίου που διέπει τόσο τη ρύθμιση της δημιουργίας όσο και τον έλεγχο της λειτουργίας των προαναφερομένων επιχειρήσεων (ξενοδοχειακών μονάδων και κέντρων αναψυχής), ο Οργανισμός ζήτησε (στις 20.10.2014, μέσω του αρμόδιου Υπουργείου, και στις 27.1.2015 απ’ ευθείας) τη συμβουλή της Νομικής Υπηρεσίας του Κράτους για εξεύρεση τρόπου απεξάρτησης του Οργανισμού από την υποχρέωση να απαιτεί την άδεια οικοδομής πριν την έκδοση της άδειας λειτουργίας, αίτημα το οποίο απορρίφθηκε από τη Νομική Υπηρεσία.
Στη συνέχεια, σύμφωνα με την Ελεγκτική Υπηρεσία, ο Οργανισμός, σε επιστολή ημερ. 15.2.2017, προς τον Υπουργό Εσωτερικών, αναφέρει ότι το θέμα είναι πολύ σοβαρό, αφού πέραν της νομιμότητας του κτιρίου άπτονται και ζητήματα ασφάλειας και υγείας των επισκεπτών και προσωπικού των μονάδων, αφού οι παράνομες κτιριακές τροποποιήσεις επηρεάζουν θέματα πυροπροστασίας, υγειονομικά θέματα, θέματα αδειοδότησης των κολυμβητικών δεξαμενών κ.λπ., ζητώντας όπως το θέμα τεθεί ενώπιον όλων των εμπλεκομένων κρατικών υπηρεσιών.
Τέλος, στην έκθεση αναφέρεται ότι ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου του Οργανισμού μάς ανέφερε ότι το ΔΣ στις 3.7.2013 αποφάσισε όπως εγκρίνει την προσωρινή αναστολή άσκησης ποινικής δίωξης εναντίον υφιστάμενων (με κατάταξη) ξενοδοχειακών επιχειρήσεων που προβαίνουν σε επεκτάσεις/τροποποιήσεις χωρίς έγκριση σχεδίων από τον ΚΟΤ, όταν συντρέχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όπως αυτές κωδικοποιήθηκαν σε σχετική εγκύκλιο ημερ. 12.12.2016.