Σε ανακοίνωση του ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών αναφέρεται στην καθιέρωση της οριζόντιας ψηφοφορίας στις Ευρωεκλογές.
Αυτούσια η ανακοίνωση του:
“Προσεχώς η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών θα συζητήσει πρόταση για την καθιέρωση της οριζόντιας ψηφοφορίας στις Ευρωεκλογές. Πιστεύω ότι είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την κοινωνία να αποδείξει ότι έχει δίκαιο και να το διεκδικήσει έναντι σε παγιωμένες αναχρονιστικές αντιλήψεις που μυρίζουν κομματικό σκοταδισμό.
Δεν είναι τίποτα σπουδαίο αυτό που προτείνουμε. Απλά εκεί που ο ψηφοφόρος είχε το δικαίωμα να δίνει σταυρό προτίμησης το μέγιστο σε δύο από τους έξι υποψήφιους εντός συνδυασμού για τις ευρωεκλογές, με την πρόταση μας θα μπορεί να δώσει τον ένα από τους δύο σταυρούς σε υποψήφιους άλλου συνδυασμού ή ακόμα και σε ανεξάρτητο.
Προς απάντηση όσων – ιδιαίτερα από τα μικρότερα κόμματα – ανησυχούν ότι με αυτόν τον τρόπο τα μεγάλα και «πλούσια» σε ψήφους κόμματα, θα πριμοδοτούν τους πιο φιλικούς προς τις απόψεις τους υποψηφίους των μικρότερων κομμάτων, έχουμε περιλάβει πρόνοια στην πρόταση μας ότι σε περίπτωση οριζόντιας ψηφοφορίας θα μοιράζονται όχι μόνο οι σταυροί, αλλά και οι ψήφοι. Αν δηλαδή ένα μεγάλο κόμμα θέλει να πριμοδοτήσει με 1000 σταυρούς προτίμησης τον οποιοδήποτε υποψήφιο άλλου κόμματος, τότε θα «τιμωρείται» με απώλεια 500 ψήφων που θα πάρει το «άλλο» κόμμα ή συνδυασμός.
Έχω ήδη βολιδοσκοπήσει τα κόμματα και τους ανεξάρτητους βουλευτές και έχω συναντήσει μεγάλη υποστήριξη. Αυτοί που δεν θέλουν καν να ακούσουν για οριζόντια ψηφοφορία (και το έχουν δηλώσει δημόσια) είναι το ΑΚΕΛ και το ΕΛΑΜ. Γρίφος αποτελεί η στάση του ΔΗΚΟ, που οπωσδήποτε καθίσταται καθοριστική.
Οι ευρωεκλογές προσφέρονται για να δοκιμαστεί το σύστημα της οριζόντιας ψηφοφορίας. Στις ευρωεκλογές το ψηφοδέλτιο είναι επικράτειας, προϋπόθεση που θέτουν κάποια κόμματα. Επίσης η πρόταση μας είναι απλή στην εφαρμογή, πολύ κοντά στο ότι συμβαίνει ήδη και δεν αναμένεται να «ξενίσει» ή να συγχύσει τους ψηφοφόρους.
Είναι μια καλή ευκαιρία να δοκιμαστεί το επιχείρημα ότι με την οριζόντια ψηφοφορία οι πολίτες, αφού θα έχουν πιο πολλές επιλογές από την μία και αυστηρά κομματική, θα προσέλθουν επιτέλους στις κάλπες και θα αντιστραφεί ο καταστροφικός κατήφορος της αποχής. Υπενθυμίζω ότι στις προηγούμενες ευρωεκλογές (2014) ο δείκτης της αποχής έφτασε στο 56,03%.
Αν οι πολιτικοί ταγοί (βουλευτές) κάνουν το πρώτο μεγάλο βήμα, από εκεί και πέρα εναπόκειται στους ίδιους τους πολίτες να δώσουν φτερά στην υπόθεση της οριζόντιας ψηφοφορίας. Αν – λέω – παρά τις υποδείξεις των ηγεσιών όποιων κομμάτων διαφωνούν (ΑΚΕΛ, ΕΛΑΜ) όντως σημαντικός αριθμός πολιτών ψηφίσει οριζόντια, και εάν όντως κάποιοι παραδοσιακά απόντες ψηφοφόροι (αποχή) προσέλθουν στις κάλπες, τότε ανοίγει ο δρόμος για εφαρμογή της οριζόντιας ψηφοφορίας και στις βουλευτικές εκλογές (όπου εκεί θα υπάρχουν πολλαπλάσιες – ίσως – επιλογές).
Όπως και να έχει το πράγμα, σε λίγες εβδομάδες θα ξέρουμε εάν έφτασε η ώρα της οριζόντιας ψηφοφορίας. Το πρώτο – δειλό ίσως πουν κάποιοι – βήμα, μπορεί να αποδείξει εάν πρόκειται για ένα καινούργιο στάδιο εξέλιξης της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας στη χώρα μας ή απλά μια φούσκα που κρύβει στη σκιά της, τις ελλείψεις και τα κενά της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας.
Γιώργος Περδίκης
Πρόεδρος
Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών”