Ανακοίνωση Δημάρχου Πάφου, Φαίδωνα Φαίδωνος:
“Έχουν παρέλθει δύο και πλέον χρόνια από τον Μάρτιο του 2016 οπότε αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο ΧΥΤΑ Πάφου και ΧΥΤΥ Κόσιης. Έχουν οδηγηθεί στο Κακουργιοδικείο 15 νομικά και φυσικά πρόσωπα μεταξύ των οποίων και η εταιρεία Helector. Μέχρι τώρα έχουν καταδικαστεί 5 άτομα στο πλαίσιο της ποινικής υπόθεσης 9357/2016 του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας. Δόλος, δωροδοκίες και συνωμοσία εγκληματικής ομάδας εις βάρος του Κράτους.
Τον Μάρτιο του 2016, αμέσως μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου, σε σύσκεψη στο Υπουργείο Εσωτερικών υπό τον τότε Υπουργό Εσωτερικών και στην παρουσία του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, έγινε σαφής εισήγηση ότι πρέπει να τερματιστεί η σύμβαση Κράτους – εταιρείας Helector, στη βάση των προνοιών της που αφορούν δωροδοκία είτε από τον ανάδοχο είτε και από μέλος του προσωπικού του. Προς τούτο, ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας είχε δώσει δυο ημέρες πριν από την αναφερόμενη σύσκεψη γνωμάτευση με την οποία τεκμηρίωνε ότι με μόνο τις καταθέσεις που υπήρχαν μέχρι εκείνη τη στιγμή μπορούσε να προχωρήσει ο τερματισμός της σύμβασης.
H εν λόγω σύμβαση, δυο χρόνια μετά, δεν έχει τερματιστεί και αυτό τουλάχιστον εγείρει ερωτήματα. Δεν μπορεί να υπάρχει οποιαδήποτε νόμιμη δικαιολογία για αυτούς που άφησαν να διαρρεύσει χρόνος 24 μηνών χωρίς να προκηρύξουν διαγωνισμό για να αναλάβει άλλη ιδιωτική εταιρεία τη λειτουργία του σταθμού ή ως εναλλακτική επιλογή που δεν ετοιμάστηκε μια ομάδα τεχνοκρατών από το Κράτος για να αναλάβει τη λειτουργία της μονάδας. Δεν μπορεί να είναι βάσιμο ότι ο σταθμός αυτός είναι εξαιρετικά δύσκολο να τεθεί σε λειτουργία και διαχείριση από άλλη εταιρεία ή/και από τεχνοκράτες του Κράτους και του οργανισμού ΧΥΤΥ Λάρνακας.
Σημειώστε ότι σήμερα στη μονάδα του ΧΥΤΥ Κόσιης, και οι 72 εργαζομένοι οι οποίοι κατέχουν όλη την τεχνογνωσία λειτουργίας του σταθμού, είναι όλοι Κύπριοι και Κοινοτικοί μόνιμοι κάτοικοι Κύπρου, πλην 3 ατόμων εξ Ελλάδος. Το επιχείρημα κάποιων ότι χωρίς την τεχνογνωσία από τα κεντρικά γραφεία της Helector στην Αθήνα δεν μπορεί να λειτουργήσει ο σταθμός, δεν μπορεί να είναι βάσιμο διότι με βάση στοιχεία κατά τα τελευταία χρόνια δεν γινόταν υποστήριξη της ομάδας.
Τα γεγονότα καταδεικνύουν ότι εδώ και δύο χρόνια υπάρχει μεθόδευση για να μην τερματιστεί η εν λόγω σύμβαση και μάλιστα με τους ρυθμούς που κάποιοι χειρίζονται τα πράγματα είναι αμφίβολο αν τον Απρίλιο του 2020 θα υπάρχει νέος ανάδοχος να αναλάβει τον σταθμό. Δηλαδή φαίνεται ότι κάποιοι μεθοδεύουν την παραμονή της Helector και μετά τον Απρίλιο του 2020. Αυτό που εξοργίζει είναι η προσπάθεια που γίνεται για να επεκταθεί η εν λόγω σύμβαση με επιπλέον ποσότητες απορριμμάτων από τον Κοτσιάτη και μάλιστα βάζοντας το εκβιαστικό δίλημμα ότι η Κυπριακή Δημοκρατία κινδυνεύει να πληρώσει πρόστιμο στην Ε.Ε. αφού εδώ και καιρό θα έπρεπε να κλείσει ο Κοτσιάτης. Για την επιλογή να μεταφερθούν οι ποσότητες του Κοτσιάτη προς το ΧΥΤΥ Κόσιης κανένας δε φέρει ένσταση και είναι πολύ λογικό να το πράξουμε ως Πολιτεία για να είμαστε συνεπείς έναντι της Ε.Ε. και να αποφύγουμε οποιοδήποτε πρόστιμο. Αυτό όμως δεν μπορεί, κατά την ισχυρή άποψη μου, να γίνει με την παραμονή της Helectorως διαχειρίστριας της σύμβασης. Θα αποτελεί μνημείο ντροπής και έμμεσης υπόθαλψης εγκλήματος η διατήρηση εν ζωή και η επέκταση της σύμβασης.
Επισημαίνω ότι ο Έφορος Κρατικών Ενισχύσεων έχει υποβάλει αίτημα προς την Ε.Ε. για απόφαση από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ενεργοποίηση διαδικασίας ανάκτησης 25-30 εκατ. ευρώ ως παράνομων κρατικών ενισχύσεων. Σκεφτείτε και μόνο την ηθική αλλά και νομική διάσταση να αιτούμαστε ως Κράτος να ανακτήσουμε 25-30 εκατ. ευρώ εξαιτίας παράνομων υπερπληρωμών προς τη Helector αλλά την ίδια ώρα να εξακολουθούμε να διατηρούμε τη σύμβαση ενεργή και να την επεκτείνουμε.
Η εταιρεία Helector έφτασε να πληρώνεται για τον κάθε τόνο απορριμμάτων που επεξεργαζόταν 89 ευρώ ανά τόνο ενώ σήμερα γίνεται διαπραγμάτευση για να δεχτεί η εταιρεία αυτή με 37 ευρώ ανά τόνο, αφού βέβαια εξασφαλίσει και τις επιπλέον ποσότητες από τον Κοτσιάτη.Από στοιχειά που δόθηκαν αλλά και στοιχεία που οι υπάλληλοι κατέχουν, το πραγματικό κόστος ανά τόνο συμπεριλαμβανόμενων εξόδων έδρας εταιρείας δεν ξεπερνά τα 24 ευρώ, που αν σε αυτά προστεθεί το εύλογο κέρδος 10% έως 15 %, δεν ξεπερνά την τιμή των 28 ευρώ ανά τόνο. Βλέπετε λοιπόν ότι και πάλι πάει να γίνει ένα νέο σκάνδαλο. Στην περίπτωση της Πάφου, φτάσαμε να πληρώνουμε προς την εταιρεία για την ταφή των απορριμμάτων και λειτουργία της βιολογικής μονάδας 32 ευρώ ανά τόνο ενώ τώρα, με ταφή και λειτουργία της βιολογικής μονάδας από τον ίδιο τον οργανισμό, το κόστος μας είναι 9,50 ευρώ ανά τόνο. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή από τον άμεσο τερματισμό της εν λόγω σύμβασης, στη βάση πλέον των πρόσφατων αποφάσεων της Δικαιοσύνης και αυτό θεωρείται εντός εύλογου χρόνου και ανάληψη της λειτουργίας από το κράτος/οργανισμό. Υπάρχει η δυνατότητα και είναι ψέμα όταν κάποιοι λειτουργοί συγκεκριμένου Τμήματος του Κράτους λένε ότι είναι πολύ δύσκολο να αναλάβουν.
Το ενδιαφέρον μου προκύπτει από το γεγονός ότι ήμουν ο πρώτος και βασικός μάρτυρας για να γίνουν οι πρώτες συλλήψεις και να αποκαλυφθεί αυτό το σκάνδαλο. Παραμένω ειλικρινής στις προσπάθειες να απαλλαγεί ο τόπος μας από τη σήψη και τη διαφθορά.”