Ο ρόλος και ο χαρακτήρας τους.
Τα καφενεία της Επαρχίας Πάφου, τα παλιά ιστορικά καφενεία συνεχίζουν την πορεία τους . Μέχρι σήμερα αποτελούν θάλεγα την καρδιά της ανδρικής κοινωνίας κάθε τόπου, αλλά και τόποι συνάντησης ανδρών, κοινωνικής συναναστροφής , πολιτικών αντιπαραθέσεων και ενημέρωσης αλλά και πολιτικών συγκεντρώσεων. Κάποια εξ αυτών διατηρούν τον παραδοσιακό τους χαρακτήρα , υμνώντας το παλιό.
Κάποτε στα καφενεία δίδονταν και παραστάσεις περιοδευόντων θιάσεων ή γίνονταν κινηματογραφικές προβολές. Σ’αυτά δεν ακούς παρά μόνο ιστορίες ατέλειωτες, κουβέντες της καθημερινότητας, γέλια και διαφωνίες, πόνο και χαρά.
Τον κόσμο των καφενείων επισκέφτηκε το taxidromos24.com της Πάφου αφουγκράζοντας τους λάτρεις του είδους.
Ο Ανδρέας Θεμιστοκλέους 86 ετών σήμερα ανέφερε πως είναι συνταξιούχος και εδώ και 20 χρόνια είναι επισκέπτης του καφενείου της Γεροσκήπου.Εδώ είπε, “ περνάω τις ώρες μου μέχρι τη 13:00 το μεσημέρι και μετά από την μεσημβρινή ξεκούραση ξαναέρχομαι στο καφενείο για λίγο το απόγευμα”. Η επιθυμία του συνέχισε είναι να βρίσκεται με φίλους και όχι να απομονώνεται στα καφενεία.
Ο κ. Θεμιστοκλέους είπε πως πάντοτε ήταν αναμεμειγμένος στα κοινά και συμμετείχε σε διάφορες επιτροπές εκκλησιαστικές και μη σε συμβούλια καθώς υπήρξε και συντεχνιακό στέλεχος. Ερωτηθείς σχετικά, ο 86χρονος, ανέφερε πως το καφενείο στην Γεροσκήπου είναι το πατροπαράδοτο καφενείο ενώ θυμήθηκε τον παλιό καιρό που οι Εγγλέζοι ζητούσαν το” Turkish coffee “ στα καφενεία.
Οι θαμώνες σημείωσε του καφενείου είναι συνταξιούχοι ως επί το πλείστον αλλά και νεώτερα άτομα ενώ αυτό συνέχισε, αποτελεί μέχρι σήμερα κέντρο συνεύρεσης πολιτών για συζητήσεις πολιτικού, κοινωνικού, οικονομικού περιεχομένου αλλά και τη “μικρή λαϊκή Βουλή”.
Ακολούθως ο κ. Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε και στην δημιουργία των ενοριακών καφενείων .
Eξάλλου σε δηλώσεις του ο Ανδρέας Κώστα σημείωσε πως η επίσκεψη του ως συνταξιούχος στο καφενείο είναι καθημερινή ακόμη και τις Κυριακές, όπως είπε. Συνήθως συνέχισε, συζητούμε θέματα επικαιρότητας πολιτικά και άλλα ..
Αν και ο εγγονός του κ. Κώστα διατηρεί πλησίον του καφενείου που επισκέπτεται σύγχρονο καφενείο για την νεολαία ο ίδιος συνεχίζει τις επισκέψεις του στο παραδοσιακό καφενείο της Γεροσκήπου ως κλασσικός ασπρογένης που είναι, όπως ανέφερε χαριτολογώντας .
Το καφενείο στις κοινότητες, όπως και στην περίπτωση της κοινότητας Μηλιού της Επαρχίας Πάφου πέραν από τις καθημερινές επισκέψεις των κατοίκων της κοινότητας αποτελούσε και κέντρο διοργάνωσης διαφόρων παραδοσιακών εκδηλώσεων σύμφωνα με την Νίκη Παπαλουκά από τη Μηλιού . Η κ. Παπαλουκά ανέφερε πως τον παλιό καιρό τους καφέδες στα καφενεία τους έψηναν στο τζάκι με ζεστή άμμο στο μπρίκι.
Η κ. Παπαλουκά ανέφερε ακόμη πως και τις μέρες του Πάσχα τόσο στα προαύλια των εκκλησιών όσο και στον εξωτερικό χώρο των καφενείων διεξάγονταν διάφορα Πασχαλινά παιχνίδια όπως τα σκατούλικα, τη συκιά και άλλα, καθώς ακόμη δίδονταν παραστάσεις ταχυδακτυλουργών αλλά και του καραγκιόζη. Σε κάθε επισκέπτη στα καφενεία πρόσφεραν λουκούμια το λίζο και τριαντάφυλλο άλλοτε με νερό και άλλοτε με γάλα καθώς και αφρόζα.
Καταλήγοντας η κ. Παπαλουκά ανέφερε ότι αν μια γυκαίκα κάθονταν στο καφενείο την παρεξηγούσαν και την κακοχαρακτήριζαν για αυτό και οι γυναίκες δεν επισκέπτονταν τα καφενεία την παλιά εποχή .