Με εντατικούς ρυθμούς η κοινοτική αρχή Λέμπας προωθεί την δημιουργία και λειτουργία του πολιτιστικού χωριού Λέμπας με στόχο να καταστεί η κοινότητα πολιτιστικός πνεύμονας υπερτοπικής σημασίας και εμβέλειας, σύμφωνα με τον πρόεδρο του κοινοτικού συμβουλίου Θουκιδίδη Χρυσοστόμου.
Ο κοινοτάρχης σε δηλώσεις του στο taxidromos24.com ανέφερε πως η γεωλογική μελέτη αποτελεί το τελευταίο στάδιο πριν να βγει το Υπουργείο σε προσφορές για τους εργολάβους και για να γνωρίζει ο εργολάβος την κατάσταση του υπεδάφους .
Ο κ. Χρυσοστόμου εξέφρασε την ικανοποίηση του γιατί, όπως εξήγησε, αυτή η εργασία είχε καθυστερήσει αρκετά.
Εξέφρασε δε την ελπίδα όπως το έργο ξεκινήσει πριν το τέλος του χρόνου.
Έχουμε είπε, “ διαβεβαιώσεις από το Υπουργείο Παιδείας ότι στους προυπολογισμούς του 2018 έχει συμπεριληφθεί ένα κονδύλι 1,5 εκατ.για το συγκεκριμένο έργο το οποίο θα περιλαμβάνει τη Σχολή Καλών Τεχνών ,Στούντιο, Κέντρο εικαστικής εκπαίδευσης για διεξαγωγή εργαστηρίων και προγραμμάτων για μαθητές, κέντρο φιλοξενίας και διαμονής φοιτητών και καλλιτεχνών από το εξωτερικό, και ξενώνες για προσωρινή διαμονή μαθητών και καθηγητών Μέσης Εκπαίδευσης”.
Στο έργο συνέχισε επίσης, θα περιλαμβάνεται εργαστήριο κεραμικής για διδασκαλία της αγγειοπλαστικής.
Σύμφωνα με τον κοινοτάρχη η δημιουργία του πολιτιστικού χωριού στη Λέμπα είναι πλέον γεγονός, σημειώνοντας πως οι νέες κτηριακές υποδομές του πολιτιστικού χωριού θα αποτελέσουν τον πυρήνα μιας Σχολής Καλών Τεχνών που θα προωθεί τις κοινωνικές επαφές, την ανταλλαγή εμπειριών και την προβολή της Κύπρου ως χώρου ανάπτυξης της σύγχρονης εικαστικής δημιουργίας.
Αναφερόμενος στο όραμα της κοινοτικής αρχής, ο κοινοτάρχης σημείωσε πως η σημαντικότερη επίπτωση του σχεδιασμού αυτού είναι η παγκόσμια προβολή που αποκτά η κοινότητα στον καλλιτεχνικό τομέα.
Επεσήμανε μάλιστα πως εκατοντάδες καλλιτέχνες υψηλότατης στάθμης από όλο τον κόσμο θα έρχονται να διδάσκουν, να εμπνευστούν και να δημιουργήσουν στις αναβαθμισμένες εγκαταστάσεις που θα υλοποιηθούν.
Εκτίμησε δε, πως η δημιουργία του πολιτιστικού χωριού θα βοηθήσει και στην στήριξη των τοπικών επιχειρήσεων και θα ενθαρρυνθεί και η ντόπια πολιτιστική δημιουργία.
Ο Ανδρέας Σταθάς Γεωλόγος και Διευθυντής της εταιρείας που ανέλαβε τη γεωλογική έρευνα ανέφερε στον “T” πως η γεωτεχνική μελέτη του χώρου γίνεται ώστε να είναι γνωστές οι συνθήκες του υπεδάφους και οι συνθήκες θεμελίωσης που πρέπει να εδραστεί ένα κτίριο και λοιπά.
Η μελέτη αυτή περιλαμβάνει στο στάδιο αυτό, όπως είπε, εκσκαφή φρεατίων για να εξεταστούν που θα καθίσουν τα υφιστάμενα κτίρια, τι θεμελίωση έχουν , και γεωτρήσεις ώστε να παρθούν αντιπροσωπευτικά δείγματα που θα ελεγχθούν για τις αντοχές τους και διάφορα άλλα μηχανικά χαρακτηριστικά τα οποία να καθορίσουν τον τρόπο θεμελίωσης και κτισίματος των κτιρίων . Είναι – όπως είπε- στοιχεία που χρειάζονται οι πολιτικοί μηχανικοί .
Άλλαξε όψη ο “πλατειακός χώρος”
Ο κοινοτάρχης Λέμπας αναφερόμενος στον πλατειακό χώρο είπε πως έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση που αφορά τον χώρο στάθμευσης .Είμαστε είπε στο στάδιο παραλαβής του έργου και έχει διευθετηθεί συνάντηση με την Έπαρχο Πάφου Μαίρη Λάμπρου στις 17 Απριλίου στην επαρχιακή διοίκηση προκειμένου να συζητηθεί η προώθηση της Β’ φάσης του έργου του πλατειακού χώρου, ο οποίος- όπως είπε- θα περιλαμβάνει την κυρίως πλατεία.
Για την Β’ φάση της πλατείας είπε ο κ. Χρυσοστόμου αναμένεται να είναι έτοιμη μέχρι τέλος του χρόνου με τις απαραίτητες προσφορές για να αρχίσει το έργο.
Σημειώνεται πως ο πλατειακός χώρος χωροθετείται μεταξύ του υφιστάμενου κτιρίου του κοινοτικού συμβουλίου Λέμπας και της Σχολής Στάς Παράσκου και περιλαμβάνει χώρους στάθμευσης για 32 οχήματα, αμφιθεατράκι, παιδότοπο, αναψυκτήριο καθώς και αίθουσα πολλαπλής χρήσης.
Περιλαμβάνει επίσης την αναβάθμιση του κεντρικού δρόμου που διέρχεται από το παλαιό χωριό και οδηγεί στον αρχαιολογικό χώρο. Με την μετατροπή του σε πλακόστρωτο και αναβάθμιση των υφιστάμενων στούντιο, αγγειπλαστείου , όπως και των υποδομών η κοινοτική αρχή προσβλέπει στην καθιέρωση του ως εμπορικού και καλλιτεχνικού δρόμου.