«Ο ακρωτηριασμός από κροτίδα είναι το χειρότερο είδος ακρωτηριασμού. Μπορείς να παραμορφωθείς», αναφέρει ο Στέλιος Θεοφίλου.
Για την τραγική εμπειρία του σε ηλικία 15 ετών, μίλησε στο taxidromos24.com, ο κ. Στέλιος Θεοφίλου, Πρώτος Λειτουργός Εκπαίδευσης – Επαρχιακός Επιθεωρητής Μέσης Εκπαίδευσης Πάφου, αφού υπέστη ακρωτηριασμό παλάμης από κροτίδα, αλλά και το ρόλο του ως ζωντανό παράδειγμα απέναντι στα παιδιά.
Τέτοιες μέρες, δυστυχώς, οι κροτίδες προσελκύουν αρνητικά το ενδιαφέρον, τόσο της Αστυνομίας, όσο κι άλλων κοινωνικών φορέων, όπως το σχολείο, όπου μαζί προσπαθούν να νουθετήσουν τα παιδιά να μείνουν μακριά από την άσχημη αυτή «συνήθεια», για να μην πληρώνουν τις συνέπειες αργότερα, τόσο οι ίδιοι, όσο και η οικογένεια τους.
Σε όλη αυτή την προσπάθεια, συμβάλλει αποτελεσματικά, ο κ. Στέλιος Θεοφίλου, Πρώτος Λειτουργός Εκπαίδευσης – Επαρχιακός Επιθεωρητής Μέσης Εκπαίδευσης Πάφου, ο οποίος κάθε χρόνο, τέτοιες μέρες μεταβαίνει σε διάφορα σχολεία, και διηγείται την τραγική του ιστορία, προσπαθώντας να απωθήσει τα παιδιά από το εν λόγω «έθιμο» που «ξυπνά» τις άγιες αυτές μέρες.
«Ο ακρωτηριασμός από κροτίδα σου καταστρέφει τη ζωή»
«Τα τραύματα, οι ακρωτηριασμοί και η έλλειψη όρασης είναι μόνιμα τραύματα και τα κουβαλάς μέχρι το τέλος της ζωής σου», δήλωσε στο taxidromos24.com, ο κ. Θεοφίλου, δείχνοντας μας το ακρωτηριασμένο του χέρι, την αριστερή του παλάμη, από κροτίδα, ενώ έφερε στο μυαλό του επώδυνες θύμισες από τη τραγική εκείνη μέρα.
«Θυμάμαι με πολύ πόνο εκείνη τη μέρα. Θυμάμαι τα ουρλιαχτά, τη δυνατή έκρηξη, τις σάρκες στους τοίχους, τα αίματα και μετά εγχειρίσεις, πολλές εγχειρίσεις για να φτάσω σε αυτό το σημείο σήμερα» αναπολεί ο κ. Θεοφίλου, με τα μάτια του να τρεμοπαίζουν από συγκίνηση.
«Σήμερα δε φοβάμαι να το δείξω γιατί από τα 15 μου αυτό είμαι. Πάνω στο «άππωμα» και την απερισκεψία μου, έχασα την παλάμη μου. Για αυτό λέω στα παιδιά, μαγκιά είναι να πεις όχι σε αυτά τα αντικείμενα που θέτουν τη ζωή σου σε κίνδυνο αλλά και την ευημερία όλων όσων βρίσκονται γύρω σου» συμπλήρωσε.
«Ο άθλος μου; Να δέσω μόνος τα παπούτσια μου»
Για το δικό το «Βατερλό», για τον δικό του άθλο, που δεν ήταν άλλο από τα κορδόνια των παπουτσιών του, μας μίλησε στη συνέχεια ο κ. Θεοφίλου.
«Για εμένα ο πιο σημαντικός άθλος ήταν να δέσω τα κορδόνια των παπουτσιών μου, μετά τον ακρωτηριασμό. Μόλις τα κατάφερα ένιωσα ανακούφιση, ένιωσα ανεξάρτητος.»
«Και μετά ήταν το μέλλον.. το αβέβαιο μέλλον», συμπλήρωσε. «Ένιωσα ότι χάθηκαν τα όνειρα μου. Ότι έσβησαν με ένα «ΜΠΑΜ». Σκεφτόμουν τις σπουδές μου, τη μετέπειτα ζωή μου, αλλά κατάφερα να μαζέψω όλες μου τις δυνάμεις και να βγω νικητής», επισήμανε ο κ. Θεοφίλου.
«Ο ακρωτηριασμένος από κροτίδα καταστρέφει, αλλάζει ριζικά τη ζωή του, αλλά και όλων των άλλων γύρω του που τον αγαπούν και μένουν με τον θρήνο της απώλειας της υγείας και της αρτιμέλειας του», συμπλήρωσε, αναφέροντας με αφοπλιστική ειλικρίνεια πως ο ίδιος έκανε πολλά χρόνια να το ξεπεράσει και να καταφέρει να μιλά για αυτό.
«Δε σου πουλούν κροτίδες, αλλά τον ακρωτηριασμό και τον πόνο»
Στη συνέχεια μίλησε για την πώληση κροτίδων, ένα συχνό φαινόμενο, αλλά και παράνομο, που στην ουσία μπορεί να σημαδέψει με τον χειρότερο τρόπο τον οποιονδήποτε από εμάς. «Το να καταστρέφεις την ζωή ενός παιδιού και την αρτιμέλειά του είναι κακία. Δεν μπορώ να φανταστώ πώς ένα παιδί θα μπορεί να ζήσει με τον εαυτό του όταν ξέρει πως κατέστρεψε τη ζωή κάποιου άλλου».
«Αυτοί που προσπαθούν να κερδίσουν χρήματα πουλώντας κροτίδες, προσπαθούν να καταστρέψουν τη ζωή των συμμαθητών και των φίλων τους», συνέχισε.
«Από την άλλη, αν τελικά έρθει σε εσένα κάποιος για να σου πουλήσει κροτίδες, εσύ πρέπει να του αρνηθείς. Δώσε τα δυο – τρία ευρώ που σου ζητά, αν τα έχει πραγματική ανάγκη, και κέρδισε τον εαυτό σου, την υγεία σου, την αρτιμέλεια σου. Αυτή είναι η μαγκιά», μας υπενθύμισε ο κ. Θεοφίλου.
«Δηλώνω παρών στον αγώνα κατά των κροτίδων»
Ο κ. Θεοφίλου υπογράμμισε πως εδώ και 26 χρόνια δηλώνει παρών στον αγώνα κατά των κροτίδων. Ως ζωντανό παράδειγμα του τι μπορεί να προκαλέσει μια κροτίδα, επεσήμανε ότι, τόσο ο ίδιος, όσο και η αστυνομία συνεχίζουν από κοινού την ενημέρωση στους μαθητές, με την ανατροφοδότηση μέχρι σήμερα να είναι πολύ θετική.
«Τα τραύματα που μπορεί να αποκτήσει κάποιος με τις κροτίδες είναι μη αναστρέψιμα και αυτό πρέπει να το εμπεδώσουν τα παιδιά. Τα ίδια, όμως, αποφασίζουν αν θα κάνουν κακό στον εαυτό τους ή όχι», ανέφερε ο κ. Θεοφίλου, τονίζοντας την επικινδυνότητα της άσχημης αυτής «συνήθειας».
«Καλοδεχούμενα, λοιπόν, τα σχολεία που θέλουν να τους μιλούμε για σοβαρό αυτό θέμα, αλλά και η Αστυνομία, η οποία ζητά την αρωγή μας τέτοιες μέρες. Όσοι σαν εμένα μιλούμε στα παιδιά είμαστε ένα αποτρεπτικό ζωντανό παράδειγμα, που λειτουργεί θετικά στη ψυχοσύνθεση τους», κατέληξε ο κ. Θεοφίλου.