“Καθήκον μας είναι να μην ολιγωρήσουμε και να μην φανούμε κατώτεροι των περιστάσεων σε μια κρίσιμη και ίσως καθοριστική ώρα που βρισκόμαστε”, δήλωσε ο τέως Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, σε ομιλία του στη δοξολογία για τις εθνικές επετείους της 25ης Μαρτίου 1821 και της 1ης Απριλίου 1955 στην Εκκλησία Χρυσελεούσας στα Μαμώνια, που διοργάνωσαν ο Σύνδεσμος Αποδήμων και το Κοινοτικό Συμβούλιο της Κοινότητας Μαμώνια .
Χρέος μας, είπε ο κ. Ομήρου, είναι να συνεγείρουμε όλες τις ζωντανές δυνάμεις του Έθνους στην Κύπρο, την Ελλάδα και τον απόδημο Ελληνισμό, να εδραιώσουμε ένα μέτωπο ελευθερίας, δικαιοσύνης και σωτηρίας της πατρίδας μας, να αναδείξουμε την εθνική ομοψυχία ως τη θεμελιώδη βάση του αγώνα μας.
Ο κ. Ομήρου ανέφερε πως είναι δεδομένες οι δυσκολίες και τα εμπόδια, αλλά πρέπει να είναι δεδομένη και η απόφασή μας να μην εκχωρήσουμε σε κανένα τα δικαιώματα μας.
Πιστοί στο πραγματικό νόημα του 1821 και του 1955, σημείωσε, θα αγωνιστούμε όλοι μαζί για να τιμήσουμε τις παραδόσεις τις ιερές. Πρόσθεσε πως τόσο το 1821 όσο και το δικό μας 1955 συνιστούν ως ιστορικές στιγμές αμφισβήτησης της δουλείας, της ξένης τυραννίας και της καταπίεσης, τα μεγάλα βήματα εθνικής ανάτασης του Ελληνισμού προς την ελευθερία και την υπεράσπιση της εθνικής τιμής και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.
Κάτω από το βάρος αυτής της ιστορικής αλήθειας, με την τουρκική κατοχή να πλήττει την αξιοπρέπεια μας, με τους πρόσφυγες να πεθαίνουν με το όραμα της επιστροφής, με τους εγκλωβισμένους να φθίνουν, με τους αγνοούμενους να αγνοούνται από μια υποκριτική ανθρωπότητα, με τον κατακτητή να παραμένει αδιάλλακτος και να προπαρασκευάζει το επόμενο βήμα, είπε ο κ. Ομήρου, καλούμαστε να αποτίσουμε φόρο τιμής σε αγώνες και αγωνιστές.
Επεσήμανε πως οι εθνικές εκκρεμότητες επιβάλλουν την αναδρομή στο παρελθόν ως ενέργεια αγωνιστικής αφύπνισης, ως βήμα εθνικής ανάτασης και ως έμπνευση για τις διαχρονικά άφθορες αξίες της ελευθερίας και της δικαιοσύνης, συμπλήρωσε ο κ. Ομήρου.