Το Σάββατο, 24 Μαρτίου, εκατοντάδες εκατομμύρια πολίτες σε περισσότερες από 180 χώρες σε όλο τον κόσμο θα ενωθούν για τον εορτασμό του πλανήτη, κλείνοντας τα φώτα για μια ώρα – την «Ώρα της Γης».
Αυτή τη μια ώρα, σβήνουμε συμβολικά όλοι τα φώτα, για να μεταφέρουμε σε ολόκληρη την ανθρωπότητα το μήνυμα της δράσης για την προστασία του πλανήτη και για να στείλουμε ένα μήνυμα στους παγκόσμιους ηγέτες ότι πρέπει να ληφθούν σοβαρές αποφάσεις για την προστασία της ανθρωπότητας από τις κλιματικές αλλαγές, αναφέρει η επίτροπος Περιβάλλοντος Ιωάννα Παναγιώτου.
Το Σάββατο, λοιπόν, 24 Μαρτίου, στις 8.30μ.μ., σβήνουμε όλοι τα φώτα για μία ώρα, την Ώρα της Γης, γιατί δεν ξεχνάμε ότι η πιο φθηνή ενέργεια είναι αυτή που δεν καταναλώνεται.
Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής (που ξεκίνησε στην Αυστραλία το 2007 από το Διεθνές Ταμείο για τη Φύση – WWF) είναι να υπενθυμίσει ότι η ενέργεια που καταναλώνεται έχει μεγάλο κόστος για τον πλανήτη και να υποκινήσει τις κυβερνήσεις και τους πολίτες να δράσουν για το κλίμα.
Τα ορυκτά καύσιμα (άνθρακας, φυσικό αέριο, πετρέλαιο), που χρησιμοποιούνται κυρίως για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ευθύνονται για τα 3/4 των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Καθώς η μέση χερσαία και θαλάσσια θερμοκρασία σε ολόκληρο τον πλανήτη σημειώνει άνοδο, η εμφάνιση ακραίων καιρικών φαινομένων όπως οι ξηρασίες, πλημμύρες, καύσωνες θα συμβαίνουν πιο συχνά. Οι αρνητικές συνέπειες των φαινομένων αυτών γίνονται όλο και πιο σοβαρές και θίγουν σημαντικούς οικονομικούς τομείς, όπως η γεωργία, η ενέργεια, οι μεταφορές, ο τουρισμός και η υγεία.
Η Κύπρος, ως μεσογειακό νησιώτικο κράτος, έχει ευπάθεια στις κλιματικές αλλαγές και ειδικά σε ζητήματα νερού, διάβρωσης ακτών, υποδομών και τουρισμού.
H Κύπρος έχει ετοιμάσει εθνική στρατηγική Προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και βρίσκεται στα αρχικά στάδια υλοποίησής της. Αυτό είναι ένα θετικό βήμα, αλλά ως κράτος έχουμε ακόμα δρόμο για να φθάσουμε τους ευρωπαϊκούς μας στόχους.
Η εν λόγω Στρατηγική στοχεύει στην ενίσχυση της ικανότητας προσαρμογής της Κύπρου στις παρατηρημένες και προβλεπόμενες μεταβολές του κλίματος.
Η πρόληψη της επικίνδυνης κλιματικής αλλαγής αποτελεί βασική προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ευρώπη εργάζεται σκληρά για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που παράγει, ενθαρρύνοντας παράλληλα άλλα έθνη και περιφέρειες να πράξουν το ίδιο.
Καθοριστικής σημασίας στόχοι της ΕΕ για το 2020 είναι:
• η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 20% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990,
• η άντληση του 20% της συνολικής ενεργειακής κατανάλωσης από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας,
• η αύξηση της ενεργειακής απόδοσης κατά 20%.
Καθοριστικής σημασίας στόχοι της ΕΕ για το 2030 είναι:
• η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 40% τουλάχιστον σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990,
• η άντληση του 27% τουλάχιστον της συνολικής ενεργειακής κατανάλωσης από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας,
• η αύξηση της ενεργειακής απόδοσης κατά 27% τουλάχιστον.
Αν η Ευρώπη μετατραπεί σε μια οικονομία υψηλής ενεργειακής απόδοσης και χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, θα ενισχυθεί ο τομέας της οικονομίας, θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και θα βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης.
Με τη συμφωνία του Παρισιού, η διεθνής κοινότητα δεσμεύτηκε να διατηρήσει την άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη «αρκετά κάτω των 2 βαθμών» σε σχέση με την προβιομηχανική περίοδο.
Η «Ώρα της Γης» επιτρέπει στην κάθε χώρα, οργανωμένο σύνολο ή πολίτη –μέσα από διαδραστικές εκστρατείες ή τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης – να συμμετέχει στην προσπάθεια για καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών.
Με αυτόν τον μηχανισμό, εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο, κυβερνήσεις, πόλεις, οργανώσεις και επιχειρήσεις, γίνονται ο καταλύτης για σημαντικότατες ή και μικρότερες αλλαγές προς όφελος του πλανήτη.
Εκδηλώσεις για την Ώρα της Γης στην Κύπρο
1. Στη χώρα μας η εμβληματική εκδήλωση, η οποία διοργανώνεται από την Επίτροπο Περιβάλλοντος Ιωάννα Παναγιώτου, πραγματοποιείται το Σάββατο 24 Μαρτίου, στις 8.00μ.μ., στο Προεδρικό Μέγαρο, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος υιοθετεί μαζί μας το σκεπτικό της δέσμευσης της φετινής εκστρατείας που συνοψίζει το μήνυμα «Σβήσε τα φώτα και Συνδέσου με τη Γη».
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει:
• Καλωσόρισμα από την Επίτροπο Περιβάλλοντος κ. Ιωάννα Παναγιώτου.
• Ομιλία από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη.
• Αστροπαρατήρηση από τηλεσκόπια στο θεατράκι του Προεδρικού Μεγάρου.
2. Επίσης η Επίτροπος Περιβάλλοντος θα παραστεί στο φεστιβάλ που διοργανώνει υπό την αιγίδα της η Ομάδα για την «Ώρα της Γης: Κύπρου», το Σάββατο 24 Μαρτίου, στην αίθουσα Ειρήνη στο τέρμα της οδού Λήδρας από τις 10:30π.μ. μέχρι τις 14:00μ.μ.
Το φεστιβάλ περιλαμβάνει:
• Παρουσιάσεις ενημέρωσης για την προστασία του περιβάλλοντος.
• Εργαστήριο επαναχρησιμοποίησης πλαστικών σακουλών.
• Δημιουργία graffiti με θέμα την Ώρα της Γης.
• Δημιουργία τοίχου μηνυμάτων για την Ώρα της Γης κ.α.
Το Σάββατο 24 Μαρτίου, στις 8.30μμ, σβήνουμε λοιπόν όλοι τα φώτα για μία ώρα, την Ώρα της Γης, γιατί δεν ξεχνάμε ότι η πιο φθηνή ενέργεια είναι αυτή που δεν καταναλώνεται.