Εκδήλωση πραγματοποιήθηκε τη Τετάρτη 21/3 στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις στην Πάφο, σε συνεργασία με τον Όμιλο Διαλόγου, με θέμα “ Η συνθήκη εγγυήσεως στο πλαίσιο λύσης του κυπριακού” και με κύριο ομιλητή τον τέως πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Γιαννάκη Ομήρου.
Κατά την ομιλία του, ο Γιαννάκης Ομήρου ανέφερε ότι “σε μια περίοδο στασιμότητας, απαισιοδοξίας, όξυνσης και κορύφωσης της τουρκικής αδιαλλαξίας αλλά και ρωγμών στο εσωτερικό μέτωπο, με θεωρίες που δειλά – δειλά άρχισαν να αναπτύσσονται περί «λύσης δύο κρατών», το χρέος μας είναι να απορρίψουμε τη λογική της κόπωσης, της απόγνωσης, της απελπισίας, της ηττοπάθειας και της προσαρμογής”.
“Σήμερα, είπε, “ο κ. Ομήρου καλούμαστε να αναμετρηθούμε ξανά με την ίδια μας την ιστορία, με την πολυκύμαντη και πολύπαθη ιστορία της Κύπρου, τους αγώνες και τις θυσίες μιας πορείας χιλιάδων χρόνων, με ειλικρίνεια και τόλμη”.
“Με την ιστορική μνήμη να είναι παρούσα”, όπως είπε, “όχι ως στοιχείο διαίρεσης, αλλά ως στοιχείο συνάντησης και σύνθεσης”.
“Επιδιώκοντας”, ανέφερε, “το μείζον που είναι η ιστορική, κοινωνική και πολιτική αποκατάσταση της προοπτικής και του μέλλοντος μας, ως ενιαίου χώρου αναφοράς, προσθέτοντας πως μιλούμε για την πατρίδα μας, μιλούμε για την Κύπρο, μιλούμε για την προσωπική και συλλογική μας ταυτότητα.”
Όπως εξήγησε ο κ. Ομήρου, “ο κόσμος δεν επιβιώνει με «προκρούστες» που θα ήθελαν την ιστορία αλλά και αρχές και αξίες, ανθρώπινα δικαιώματα και θεμελιώδεις ελευθερίες ευθυγραμμισμένες στο σχήμα και τα δεδομένα των δικών τους επιδιώξεων.
Αντίθετα, η ανθρωπότητα συνέχισε, έχει ανάγκη εμπνευστών, τα μεγαλειώδη στην ιστορία θέλουν γνώση, ιστορική ενόραση, κοινωνική ευαισθησία, πάθος για το δίκαιο του αδυνάτου, θέλουν τη συναρπάζουσα σύνθεση μεγάλου νου και μεγάλης ψυχής.”
Ο τέως πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων σημείωσε πως οφειλόμενο χρέος μας, σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά είναι να αποτρέψουμε τη διαίρεση και την κατοχή και να επιμείνουμε στις διαχρονικά άφθορες αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης.
Αυτό είναι το ύψιστο καθήκον που έχουμε έναντι της μακραίωνης ιστορίας του λαού μας, συμπλήρωσε .
Εξέφρασε ακόμη την ικανοποίηση του που παρέστη στην εκδήλωση για να μιλήσει για ένα θέμα υψίστης σημασίας για μια σωστή και κυρίως βιώσιμη λύση του Κυπριακού.
Αυτό είπε, της ανάγκης κατάργησης της αναχρονιστικής συνθήκης εγγυήσεως του 1960 και τη διαμόρφωση ενός συστήματος ασφάλειας για την Κυπριακή Δημοκρατία, όπως αυτό ισχύει για όλα τα κράτη – μέλη του ΟΗΕ. Για ένα «κανονικό κράτος» όπως προσφυώς ανέφερε ο Γ.Γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.
Χωρίς εγγυητές και κηδεμόνες και χωρίς επεμβατικά δικαιώματα που θα τραυματίζουν την κυριαρχία και την ανεξαρτησία του Κυπριακού Κράτους.
Επιπρόσθετα ο τέως πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων διατύπωσε σε συντομία τις απόψεις του για τις πρόσφατες εξελίξεις με τις τουρκικές συμπεριφορές και τις προοπτικές άρσης του σημερινού αδιεξόδου στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού.
Αναμφίβολα η πειρατική συμπεριφορά της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει επισκιάσει- όπως είπε- τις προοπτικές οποιωνδήποτε νέων πρωτοβουλιών για λύση του Κυπριακού.
Η σημερινή αμηχανία και ασάφεια σε ότι αφορά τις επιβαλλόμενες κινήσεις στο Κυπριακό, επιβάλλει συνέχισε, μια αναδρομή στο τί ακολούθησε την απόρριψη του Σχεδίου Ανάν το 2004.
Δυστυχώς αυτό που προκύπτει ως αβίαστο συμπέρασμα και αδιαμφισβήτητη αλήθεια είναι ότι δεν ακολουθήθηκε μια συνεπής πολιτικήκατέληξε.