Σε ανακοίνωση προέβη ο Αντιδήμαρχος Γεροσκήπου, Κυριάκος Χατζηβασίλης, σχετικά με το θάνατο της 46χρονης Petrouna Milcova, η οποία έχασε τη ζωή της στις 22 Φεβρουαρίου 2018 από, όπως όλα δείχνουν, επίθεση σκύλων, με αυτό το θλιβερό γεγονός να γίνεται η αιτία για πυροδότηση μιας άνευ προηγουμένου συζήτησης.
Ο κ. Χατζηβασίλης, μέσω της ανακοίνωσης του, τονίζει ότι πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμένες διατάξεις στη νομοθεσία, οι οποίες θα έδιδαν στην τοπική αυτοδιοίκηση τη δυνατότητα άμεσης και αποτελεσματικής παρέμβασης, όσον αφορά τον περί σκύλων νόμο, έτσι ώστε να μπορούν οι ίδιες οι κοινότητες και οι δήμοι να τιμωρούν με αυστηρά μέτρα τους παρανομούντες.
Αυτούσια η ανακοίνωση:
“Η απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής είναι από μόνο του ένα θλιβερό γεγονός, πολύ περισσότερο δε, όταν αυτό συμβεί με τον τραγικό τρόπο που η άτυχη Petrouna Milcova έχασε τη ζωή της.
Όπως ήταν φυσιολογικό, αυτό πυροδότησε ένα δημόσιο διάλογο αναφορικά με τα αίτια και τις ευθύνες που οδήγησαν σ’ αυτό το λυπηρό περιστατικό, που πρέπει να σημειωθεί ότι είναι ένα από τα πολλά που συχνά βλέπουμε να συμβαίνουν ανά το Παγκύπριο χωρίς να λαμβάνονται δυστυχώς επιπλέον πρόνοιες στον περί δήμων νόμο οι οποίες θα αποσκοπούν στη λήψη μέτρων πρόληψης των αιτιών που τα προκαλούν.
Κάποιος που γνωρίζει στοιχειωδώς τις πρόνοιες της εν λόγω νομοθεσίας, εύκολα διαπιστώνει ότι αυτή έχει χτυπητές αδυναμίες, όσο αφορά την επιβολή πίεσης στους ιδιοκτήτες σκύλων, τόσο όσο αφορά στην οχληρία που ενδεχομένως προκαλούν αλλά κυρίως για την επιβολή πίεσης προληπτικά, σε σχέση με την δημόσια ασφάλεια αφού ουσιαστικά ο ιδιοκτήτης του σκύλου θα οδηγηθεί στο δικαστήριο όταν κι εφόσον αμελήσει να λάβει τα δέοντα μέτρα και συμβεί ένα περιστατικό επίθεσης. Επειδή όμως το ζητούμενο πρέπει να είναι η πρόληψη και όχι η εκδίκαση των περιστατικών χρειάζεται θεωρώ η νομοθεσία να τροποποιηθεί δίνοντας εξουσία στην τοπική αυτοδιοίκηση, να δρα προληπτικά κυρίως με εξώδικα πρόστιμα, ιδιαίτερα ψηλά που θα αναγκάζουν τους ιδιοκτήτες να συμμορφώνονται σεβόμενοι την ποιότητα ζωής των συνανθρώπων τους και λαμβάνοντας ταυτόχρονα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα που χρειάζεται για την δημόσια ασφάλεια.
Αυτή τη στιγμή πρέπει να γνωρίζουν όλοι ότι η υφιστάμενη νομοθεσία δεν περιορίζει των αριθμών σκύλων που κάποιος επιθυμεί να διατηρεί στο σπίτι ή στο υποστατικό του, κάτι που θεωρώ ότι πρέπει να ρυθμιστεί. Δεν είναι δυνατό κάποιος να ισχυρίζεται ότι μπορεί να διατηρεί 3, 6, 9, 12 σκύλους στο σπίτι του (δεν αναφέρω τυχαία τους αριθμούς) και να ισχυρίζεται ότι δεν προκαλούν οχληρία και δεν επηρεάζουν τις ανέσεις του γείτονά του. Κι όταν αυτό στοιχειοθετηθεί από το υγειονομικό τμήμα του δήμου θα πρέπει να ακολουθηθεί η χρονοβόρος δικαστική οδός η οποία μπορεί να τραβήξει μέχρι 4 και 5 χρόνια να εκδικαστεί, οπότε αντιλαμβάνεται κανείς τις συνέπειες. Αν όμως άμεσα θα μπορεί η τοπική αρχή να παρεμβαίνει με αυστηρά και επαναλαμβανόμενα αν χρειαστεί εξώδικα πρόστιμα, τότε σαφώς θα υπάρξει δραστική αντιμετώπιση του προβλήματος.
Όσο αφορά δε την ασφάλεια του κοινού, θεωρώ ότι και πάλι η τοπική αρχή πρέπει να έχει το δικαίωμα από το νόμο να μπορεί να επισκέπτεται απροειδοποίητα ή όχι, τα σπίτια και υποστατικά που διατηρούν σκύλους και να τους εκδίδεται εξώδικο αποτρεπτικό πρόστιμο εκεί που διαπιστώνεται ότι δεν είναι εγγεγραμμένοι στις αρμόδιες υπηρεσίες. Δεν είναι δυνατό να έχουμε πραγματοποιήσει 2 φορές εκστρατεία στο δήμο μας από πόρτα σε πόρτα επιδίδοντας ειδοποιήσεις στους κατόχους σκύλων για να προσέλθουν να τους εγγράψουν, πράγμα που βάσει της νομοθεσίας είναι δική τους ευθύνη και υποχρέωση και ακόμα να υπάρχουν εκατοντάδες που δεν το έπραξαν γιατί γνωρίζουν ότι οι επιπτώσεις τις νομοθεσίας δεν είναι αυστηρές αφού γνωρίζοντας οτι μετά από λήψη απόφασης του δημοτικού συμβουλίου θα οδηγηθούν στο δικαστήριο το οποίο και πάλι μετά από 3, 4 ή 5 χρόνια θα εκδικάσει την υπόθεσή τους απασχολώντας ταυτόχρονα δεκάδες φορές τους εμπλεκόμενους υπηρεσιακούς μας ως μάρτυρες στο δικαστήριο, για να τους υποβληθεί στο τέλος μια υποτυπώδες ποινή.
Οπότε αντιλαμβάνεστε πως εάν δοθεί το δικαίωμα στη τοπική αρχή να παρεμβαίνει με επιβολή εξώδικων αυστηρών προστίμων σε αυτές τις περιπτώσεις, τότε θα υπάρξει πάταξη του φαινομένου με αποτέλεσμα πλέον όλοι ή σχεδόν όλοι οι σκύλοι να ταυτοποιηθούν.
Εν συνεχεία, η νομοθεσία θα πρέπει να περιλάβει στις διατάξεις της πρόνοια που να δίδει και πάλι στη τοπική αρχή το δικαίωμα όταν συλλαμβάνει αδέσποτους σκύλους να επιβάλει βαρύτατα πρόστιμα στους ιδιοκτήτες για την αμέλεια τους να λάβουν τα δέοντα μέτρα ασφαλούς φύλαξης τους γιατί έθεσαν σε κίνδυνο τη δημόσια ασφάλεια. Αυτό που συμβαίνει τώρα είναι όταν συλληφθούν αδέσποτα τα φροντίζουμε σε ειδικούς διαμορφωμένους χώρους που δημιουργήσαμε και αφού εντοπιστεί ο ιδιοκτήτης πληρώνει €20 έξοδα, μας ευχαριστεί και του τον παραδίδουμε πίσω χωρίς περαιτέρω κυρώσεις.
Σε περιπτώσεις αδιαφορίας τους να προσέλθουν να τους παραλάβουν θα πρέπει να ψάξουμε για ανάδοχό τους ή να τους παραδώσουμε σε καταφύγια σκύλων εάν υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις. Ως εκ τούτου θεωρώ ότι η σχετική νομοθεσία πρέπει να περιλάβει αυτές τις διατάξεις για τις οποίες προτίθεμαι να καταθέσω πρόταση στην ολομέλεια ως αίτημα, να διαβιβαστούν στα κόμματα, στο αρμόδιο υπουργείο και στην ένωση δήμων η οποία να τις συζητήσει και να τις προώθηση αρμοδίως για λήψη απόφασης. Τονίζω ότι από το 2012 εκκρεμεί συζήτηση σχετικού το οποίο ανεξήγητα παραμένει σε εκκρεμότητα προφανώς ένεκα παρεμβάσεων. Πιστεύω ότι εάν αυτές οι εισηγήσεις γίνουν μέρος της εν λόγω νομοθεσίας θα επιδράσουν καταλυτικά ώστε αυτά τα περιστατικά να μειωθούν κάθετα εάν όχι να εξαλειφθούν.
Το να συνεχίζομε να ερίζομε για τις ευθύνες και να επικεντρώνομε τη συζήτηση στις όποιες παραμέτρους αποκαλύφθηκαν στο τραγικό γεγονός της άτυχης Milkova, αναγάγοντας τις ως την κύρια αιτία, θεωρώ ότι δεν βοηθούμε στην αντιμετώπιση του προβλήματος καθ’ ότι η πραγματική αιτία κατά την άποψή μου είναι η απουσία συγκεκριμένων διατάξεων στη νομοθεσία οι οποίες θα έδιδαν στην τοπική αυτοδιοίκηση τη δυνατότητα άμεσης και αποτελεσματικής παρέμβασης.
Κυριάκος Χ’Βασίλης
Αντιδήμαρχος Γεροσκήπου”