Στο taxidromos24.com, μίλησε ο Μητροπολίτης Πάφου, κ.κ. Γεώργιος, για τα διαζύγια, αλλά και τα ναρκωτικά.
Πρόκειται για δύο κοινωνικά θέματα, που απασχολούν το ευρύ κοινό, αφού, ιδιαίτερα τα ναρκωτικά, πλέον, αποτελούν μάστιγα, με τα δίκτυα τους να απλώνονται, κυρίως, στα νέα παιδιά.
Ο Πάφου Γεώργιος, συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην αυξητική τάση που παρατηρείται στα διαζύγια, διαχωρίζοντας τα θρησκευτικά από τα πολιτικά, αλλά και για την εξάπλωση των ναρκωτικών στους νέους ανθρώπους και τη θέση της Εκκλησίας.
Τον τελευταίο καιρό παρατηρείτε μια αυξητική τάση στα διαζύγια. Ποιο το σχόλιο σας;
«Δε νομίζω ότι είναι τόσο μεγάλη η αύξηση, τουλάχιστον στα θρησκευτικά διαζύγιο. Αύξηση στα διαζύγια υπάρχει μεταξύ των ζευγαριών που δεσμεύονται πολιτικά. Διαζύγια δίνει το κράτος τώρα, ενώ πνευματική λύση η Εκκλησία».
Ποιοι πιστεύετε ότι είναι οι λόγοι που ένα ζευγάρι προχωρά σε διαζύγιο;
«Οι λόγοι που οδηγούν ένα ανδρόγυνο στο διαζύγιο, πιστεύω ότι είναι πολλοί. Ένας από αυτούς, θεωρώ, ότι είναι η ανεξαρτητοποίηση μεταξύ των συζύγων. Τώρα, πλέον, εργάζονται και οι δύο. Προηγουμένως, έστω και αν υπήρχαν προβλήματα στο γάμο, σκέφτονταν να ζητήσουν διαζύγιο, ιδιαίτερα η γυναίκα, όπου η επιβίωση της στηριζόταν αποκλειστικά στον άνδρα της. Στις μέρες μας δεν υπάρχει κάτι τέτοιο.
Παράλληλα, θεωρώ ότι ευθύνεται και η αύξηση των κοινωνικών συναναστροφών, αλλά και τα πρότυπα που μεταδίδουν τόσο τα ΜΜΕ, αλλά και το διαδίκτυο.
Οι άνθρωποι, όμως, θα πρέπει να ακούσουν και το λόγο του Θεού και να αναλογιστούν τις ευθύνες τους, ξεπερνώντας τα προβλήματα, ιδιαίτερα όταν στη μέση υπάρχουν και παιδιά. Να μη ξεχνάμε πως ένα διαζύγιο έχει κακές, ανεξίτηλες συνέπειες στα παιδιά.»
Τα ναρκωτικά εξαπλώνονται με γοργούς ρυθμούς, ακόμα και στα σχολεία. Ποια η θέση της εκκλησίας;
«Τα ναρκωτικά είναι μια μάστιγα η οποία πρέπει να καταπολεμηθεί. Η εκκλησία κάνει ότι μπορεί, αλλά νομίζω ότι το μεγαλύτερο βάρος πέφτει στην οικογένεια. Πρέπει οι γονείς, όταν το παιδί τους είναι σε πολύ μικρή ηλικία να αρχίσουν να το παιδαγωγούν με το σωστό τρόπο, με νουθεσίες, αλλά και με το παράδειγμα τους έτσι ώστε να προφυλαχθεί και να μην πέσει στα δίκτυα των ναρκωτικών.
Επίσης, πιστεύω ότι πρέπει να δίνουμε κίνητρα στα παιδιά, να ασχολούνται με κάτι, να αναπτύξουν ενδιαφέροντα και να μην κυλήσουν στους ψευτοπαράδεισους που «υπόσχονται» τα ναρκωτικά.»
Άτομα, εθισμένα στα ναρκωτικά, έρχονται σε εσάς, και γενικά στην Εκκλησία, για βοήθεια;
«Έρχονται τακτικά. Αυτή η βοήθεια, όμως, που ζητούν είναι οικονομική. Δεν έρχονται για ζητήσουν συμβουλές, έτσι ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε μαζί και να αποσπαστούν από τα πλοκάμια των ναρκωτικών. Βεβαίως, δε μας παραδέχονται ότι με την οικονομική βοήθεια που ζητούν θα πάρουν τη δόση τους, αφού πολλοί λένε ότι βρίσκονται σε στάδιο απεξάρτησης.
Εμείς, ως Εκκλησία, κάνουμε ότι μπορούμε για τους βοηθήσουμε, αλλά όντως το πρόβλημα είναι μεγάλο.»