Σε ανακοίνωση προέβη ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Πάφου, κ. Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης, σχετικά με τον αναδασμό, ο οποίος κλείνει 48 χρόνια ζωής, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα της συνέχισης και της ενδυνάμωσης του ρόλου και της προσφοράς του στην Κύπρο.
Τι είναι ο αναδασμός:
Αναδασμός ονομάζεται η διαδικασία, κατά την οποία η αρμόδια κρατική αρχή αποσπά όλες τις έγγειες ιδιοκτησίες ενός καθορισμένου τόπου από τους κυρίους τους, χαράσσει νέα όρια στο εσωτερικό τους και τελικά τις επαναδιανέμει μεταξύ των πρότερων ιδιοκτητών, με νέους τίτλους κυριότητας και με τη μορφή ενός ενιαίου τεμαχίου. Αποτελεί μια μέθοδο που εφαρμόζεται κατά κύριο λόγο σε αγροτικές περιοχές, με σκοπό τον εξορθολογισμό και την τόνωση της γεωργικής παραγωγής. Αραιότερα εφαρμόζεται και σε αστικές περιοχές για λόγους ρυμοτομίας.
Παλαιότερα, ο όρος χρησιμοποιούνταν επίσης για να δηλώσει την παραχώρηση σε ακτήμονες τίτλων κυριότητας επί κρατικής ή απαλλοτριωμένης γης. Με αυτή τη σημασία επιβιώνει μέχρι και σήμερα στην καθομιλουμένη, επισήμως όμως προτιμάται ο όρος της διανομής γης.
Αυτούσια η ανακοίνωση:
“Εν όψει της συζήτησης στην Επιτροπή Γεωργίας της Βουλής του θέματος του Αναδασμού θα ήθελα να παραθέσω κάποια γεγονότα που συνηγορούν υπέρ της αναγκαιότητας της συνέχισης και της περαιτέρω ενδυνάμωσης του ρόλου και της προσφοράς του θεσμού του Αναδασμού στην Κύπρο.
Το Δεκέμβρη του 1970, άρχισε η εφαρμογή του σχεδίου αναδασμού στην Κύπρο με πρώτο χωριό την Κισσόνεργα στην επαρχία Πάφου. Το παράδειγμα της Κισσόνεργας ακλούθησαν άλλα τέσσερα χωριά (Χλώρακα, Ακρούντα, Φοινικαριά, Παλαιχώρι) με αποτέλεσμα μέχρι το 1974 να συμπληρωθούν πέντε σχέδια αναδασμού. Η τουρκική εισβολή το 1974 αποτέλεσε ανασταλτικό παράγοντα στην περαιτέρω προώθηση του θεσμού. Με την ανάκαμψη όμως της οικονομίας, ο αναδασμός άρχισε να επεκτείνεται σε όλη την ελεύθερη Κύπρο και κάλυψε ξηρικές και αρδευόμενες εκτάσεις σε πεδινές, λοφώδεις και ορεινές περιοχές.
Τα αξιοσημείωτα αποτελέσματα των σχεδίων αναδασμού που συμπληρώθηκαν, αλλά κυρίως η προοδευτικότητα του αγροτικού κόσμου, συνέτειναν στην καθιέρωση του αναδασμού ως του μοναδικού σχεδίου, που μπορεί να επιλύσει τα πολλαπλά ιδιοκτησιακά προβλήματα και να θέσει τις βάσεις για ορθολογιστική ανάπτυξη της γεωργίας.
Ο αναδασμός είναι η ενοποίηση και αναδιανομή όλης ή μέρους της έκτασης που περικλείεται στα διοικητικά όρια ενός ή περισσότερων χωριών, Επιδίωξη είναι ο κάθε ιδιοκτήτης να πάρει την ιδιοκτησία του συγκεντρωμένη σε ένα, δύο ή τρία το πολύ τεμάχια, ίσης περίπου αξίας με την ιδιοκτησία, που κατείχε πριν τον αναδασμό.
Μέσω του σχεδίου αναδασμού η εικόνα του κυπριακού αγροτικού κλήρου με τα ποικίλα προβλήματα, που διαχρονικά ταλανίζουν, μεταμορφώνεται και συντείνει αποφασιστικά στην βελτίωση της ποιότητας ζωής του Κύπριου αγρότη, αφού έχει ως αποτέλεσμα την μείωση του κόστους παραγωγής, την αύξηση της παραγωγής και της παραγωγικότητας και την αύξηση του γεωργικούς εισοδήματος.
Ο αναδασμός επιλύει τα χρόνια ιδιοκτησιακά προβλήματα του αγροτικού κλήρου, βελτιώνοντας έτσι τη δομή της αγροτικής ιδιοκτησίας.
Συγκεκριμένα ο αναδασμός επιφέρει την συγκέντρωση πολλών και σκόρπιων τεμαχίων, στην εύκολη προσπέλαση- αγροτικοί δρόμοι, στο καλύτερο σχήμα και διάταξη τεμαχίων, στην μείωση συνιδιοκτησίας και στην εξάλειψη δυαδικής ιδιοκτησίας.
Στις περιοχές, όπου εφαρμόστηκε το σχέδιο του αναδασμού, έχει σημειωθεί σημαντική βελτίωση και ανάπτυξη του γεωργικού τομέα, αφού παρατηρείται καλύτερη οργάνωση και λειτουργία των γεωργικών μονάδων, στην αξιοποίηση της εγκαταλειμμένης γεωργικής γής, στην αναδιάρθρωση των καλλιεργειών, στην εκτεταμένη εφαρμογή σύγχρονων μεθόδων άρδευσης, στην ευκολότερη και γρηγορότερη πρόσβαση στο χωράφι και στην επέκταση/διευκόλυνση εκμηχάνιση των καλλιεργειών.
Από την συζήτηση στην βουλή διαπιστώθηκε ότι δυστυχώς η κυβερνητική πλευρά με τις μεθοδεύσεις της στοχεύει στη υποβάθμιση του ρόλου του Αναδασμού. Η κατάργηση της θέσης του διευθυντή Αναδασμού και η πρόταση της εκτελεστικής εξουσίας για υπαγωγή της υπηρεσίας του Αναδασμού στο τμήμα κτηματολογίου και χωρομετρίας είναι βέβαιο ότι δεν είναι και η καλύτερη εξέλιξη.
Θέση όλων των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων πλην του ΔΗΣΥ είναι ότι θα πρέπει να εγκριθεί η δημιουργία της θέσης του διευθυντή του τμήματος Αναδασμού και επίσης να επανέλθουν στο τμήμα όλοι οι υπάλληλοι που σήμερα βρίσκονται απόσπαση σε άλλα τμήματα για να μπορέσει επιτέλους ο Αναδασμός να συνεχίσει την πολύτιμη προσφορά του προς τον πολίτη και τον τόπο.”