Ενώπιον της Βουλής, αλλά και της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής τέθηκε από τον Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Νίκο Κουγιάλλη, το Σχέδιο Αειφόρου Ανάπτυξης του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα την Τετάρτη 14/2.
Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, η οποία αφορούσε την κυβερνητική πολιτική για το θέμα της προστασίας και της διαχείρισης του Ακάμα και η οποία επικεντρώθηκε στην παρουσίαση του Διαχειριστικού Σχεδίου για το Εθνικό Δασικό Πάρκο Ακάμα, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος Αδάμος Αδάμου είπε ότι η παρουσίαση της μελέτης για το Δασικό Πάρκο έγινε στην παρουσία όλων των ενδιαφερομένων και του Δήμου Πέγειας και των κοινοτήτων της περιοχής και των μη κυβερνητικών οργανώσεων και των Οικολόγων και όλων όσων έχουν κάτι να πουν για τον Ακάμα.
Φάνηκε, συνέχισε ο κ. Αδάμου, «για ακόμα μια φορά, μετά από τόσα χρόνια, πάνω από τρεις δεκαετίες, τέσσερις ακόμα, το πόσο αναβλητικοί και πόσο αδύναμοι είμαστε στο να παίρνουμε πολιτικές αποφάσεις που να μπορούν να εξυπηρετούν τον άνθρωπο και το περιβάλλον».
«Δεν βρήκαμε ποτέ την χρυσή τομή να εξυπηρετηθεί και ο κάτοικος της περιοχής των κοινοτήτων αλλά και το ίδιο το περιβάλλον. Είναι αυτό που έχω υποδείξει και στην συνεδρία της Επιτροπής γιατί υπήρξαν αντιπαραθέσεις μεταξύ των μελετητών του έργου, των κοινοτήτων της περιοχής και των ανθρώπων που βιώνουν καθημερινά την αποψίλωση του πληθυσμού της περιοχής. Άρα, εκείνο το οποίο χρειάζεται είναι πολιτική βούληση. Εάν δεν υπάρχει πολιτική βούληση η οποία να έρθει να παντρέψει, να συμβιβάσει με συναινετικούς τρόπους την προστασία του περιβάλλοντος με την ευημερία των κατοίκων τίποτε δεν μπορεί να γίνει», πρόσθεσε.
Ο κ. Αδάμου είπε ότι υπάρχουν ευρωπαϊκές οδηγίες τις οποίες πρέπει να ακολουθούν.
«Σήμερα παρουσιάστηκε το Δασικό Πάρκο. Το Δασικό Πάρκο δεν είναι ο Ακάμας. Το Δασικό Πάρκο είναι ένα κομμάτι του Ακάμα. Είναι 7.000 τετραγωνικά μέτρα το Δασικό Πάρκο και ο Ακάμας είναι 17.000 τετραγωνικά μέτρα. Το μεγαλύτερο κομμάτι είναι οι ιδιωτικές περιουσίες που είναι εκτός του πάρκου, αλλά και οι μικρές περιουσίες και δύο μεγάλες περιοχές που είναι μέσα στο πάρκο. Τι γίνεται με όλες αυτές τις περιουσίες; Οι ιδιοκτήτες εκτός του δασικού πάρκου πήγαν στο δικαστήριο και δικαιώθηκαν. Άρα, τι γίνεται; Θα γίνει ανάπτυξη μέσα στο ιδιωτικό τεμάχιο; Με βάση τον κανονισμό της ΕΕ, γιατί δεν μπορούμε να τον αγνοούμε, γιατί είναι εκείνος που ισχύει, στις περιοχές αυτές που είναι περιοχές Natura, μπορείς να κάνεις ήπιες αναπτύξεις», συμπλήρωσε.
Ο κ. Αδάμου είπε ότι είναι πολλά τα θέματα που πρέπει να λύσουν, γι’ αυτό έβαλε κυλιόμενες συνεδρίες γιατί, όπως είπε, «θέλω αυτή την φορά, τουλάχιστον εμείς σαν Βουλή των Αντιπροσώπων να προσφέρουμε τα μέγιστα, να ληφθεί εκείνη η πολιτική απόφαση από την Εκτελεστική Εξουσία, να δούμε άσπρη μέρα στον Ακάμα».
«Να μην ακούμε κάθε τρεις και λίγο τα παράπονα που γίνονται είτε από τους κατοίκους της περιοχής είτε και από τους περιβαλλοντιστές. Ο άνθρωπος και το περιβάλλον μπορούν να συνυπάρξουν. Εάν δεν το καταφέρουμε αυτό ξεχάστε το. Τίποτε δεν μπορεί να γίνει», σημείωσε.
Ερωτηθείς για το θέμα της εισόδου στον πάρκο, ο κ. Αδάμου είπε ότι για το θέμα υπάρχει μελέτη η οποία δίνει τέσσερις εισόδους και πρόσθεσε ότι «υπάρχουν κοινότητες που διαφωνούν και δεν θέλουμε και εμείς είσοδο στην περιοχή εκείνη».
Σημείωσε ότι οι είσοδοι προσφέρουν κάποιο εισόδημα και συμπλήρωσε ότι οι επισκέπτες σήμερα ανέρχονται στις 800 χιλιάδες με 1 εκατομμύριο.
Ο κ. Αδάμου ανέφερε, επίσης, ότι όπως τους ανέφεραν σε πρώτη φάση, θα μπει μια τιμή εισόδου €2 για τα πρώτα χρόνια και €4 αργότερα, από την οποία θα υπάρξει ένα εισόδημα.
«Αυτό το εισόδημα το χρειάζονται οι κοινότητες να αναβαθμίσουν την περιοχή τους. Γι ‘ αυτό το λόγο η κάθε κοινότητα με τα επιχειρήματα της θέλει μια πύλη στην περιοχή της και εγώ λέω γιατί η κάθε κοινότητα να παίρνει ξεχωριστά. Να υπάρχει ένα ταμείο για όσες πύλες θέλεις να ανοίξεις και αυτό να μοιράζεται ανάλογα με τις ανάγκες στις κοινότητες. Ήταν μια πρόταση που έκανα, δεν ξέρω αν θα γίνει αποδεκτή ή όχι. Αυτό θα το δούμε στη συνέχεια. Άρα, ένα σημαντικό πράγμα να λύσουμε το πρόβλημα των ιδιωτικών περιουσιών . Είναι πολύ σημαντικό. Αν δεν λύσουμε αυτό το βασικό πρόβλημα θα δυσκολευτούμε πάρα πολύ να βρούμε λύσεις», πρόσθεσε.
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης, σε δηλώσεις του είπε ότι στο όνομα του φυσικού περιβάλλοντος του Ακάμα «έχει συντελεστεί τα τελευταία 30 χρόνια ένα πραγματικό έγκλημα, τις επιπτώσεις του οποίου βιώνουν οι κοινότητες της περιοχής».
«Κοινότητες οι οποίες είχαν όλες τις προοπτικές να ευημερήσουν να αναπτυχθούν και να κρατήσουν το πληθυσμό τους, δυστυχώς, με τις εγκληματικές αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου του 1989 έχουν οδηγηθεί στην διάλυση και έχουν καταστεί πραγματικά γηροκομεία. Καλούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όπως παρέμβει προσωπικά και πάρει πολιτική απόφαση για δικαίωση των κοινοτήτων του Ακάμα», ανέφερε.
Ο Βουλευτής και Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης είπε πως σήμερα παρουσιάστηκε το διαχειριστικό σχέδιο για το κρατικό δάσος και όχι για την ευρύτερη περιοχή του Ακάμα, του οποίου η εκπόνηση καθυστερεί από την Κυβέρνηση.
«Υπάρχουν στον ίδιο χώρο σε εξέλιξη τέσσερις παράλληλοι σχεδιασμοί από διαφορετικές υπηρεσίες του κράτους που δεν συνδέονται αλλά, κατ’ ακρίβεια, συγκρούονται μεταξύ τους», είπε.
Ο κ. Περδίκης ανέφερε πως το πρώτο τους αίτημα είναι να υπάρξει συνάφεια μεταξύ των απαιτούμενων σχεδιασμών και να σταματήσει αυτή η σύγκρουση μεταξύ σχεδίων και νόμων.
«Εμείς θεωρούμε ότι είναι υπόθεση άμεση να υπάρξουν μέτρα προστασίας στον Ακάμα και ανάδειξης της φυσικής ομορφιάς κατά τρόπο που θα προστατεύεται το φυσικό περιβάλλον και θα έχουν ωφελήματα και οι κάτοικοι της περιοχής», είπε και διευκρίνισε πως δεν θα δεχθούν να γίνει ο Ακάμας η πίσω αυλή ή το πάρκο για τις μεγάλες τουριστικές εγκαταστάσεις που θέλουν επιχειρηματίες να κτίσουν στην περιφέρεια του Ακάμα.
Πρόσθεσε πως σε καμία περίπτωση δεν θα δεχθούν ο ευρωπαϊκής σημασίας βιότοπος αυτός να γίνει ο «παιγνιδότοπος για τους μεγιστάνες και τους επιχειρηματίες που θέλουν να κερδίζουν σε βάρος του περιβάλλοντος και των ανθρώπων».
Σημείωσε πως ο ίδιος δεν δέχεται να κατηγορούν τους περιβαλλοντιστές και τους Οικολόγους σε μια συζήτηση για μια περιοχή που αν δεν ήταν αυτοί για τον μισό χρόνο δεν θα μπορούσαν καν να προσεγγίσουν υπενθυμίζοντας πως για τη δεκαετία του 90 έτρεχαν στον Ακάμα για να σταματήσουν τα βρετανικά γυμνάσια που απαγόρευαν την είσοδο στην περιοχή για τον μισό χρόνο σε πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Γης Ακάμα Σάββας Χατζημηνάς, σε δηλώσεις του εξέφρασε τη συμφωνία του για την εκπόνηση ενός Εθνικού Σχεδίου το οποίο, όπως είπε, να μπορεί αν δώσει λύση στο θέμα της διαχείρισης και της προστασίας του Ακάμα.
Όμως, συνέχισε ο κ. Χατζημηνάς, θα πρέπει να δοθεί σημασία και στους ιδιοκτήτες γης, οι περιουσίες των οποίων εδώ και 30 χρόνια έχουν μηδενιστεί.
«Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και το τοπικό σχέδιο και θα πρέπει να γίνουν ρυθμίσεις έτσι που να ικανοποιηθούν και οι ιδιοκτήτες γης. Δεν μπορεί να υπάρξει σε καμία περίπτωση Εθνικό Πάρκο χωρίς να υπάρξει ρύθμιση και να γίνει αποδεκτό και από τις κοινότητες αλλά και από τους ιδιοκτήτες γης», είπε.
Ο Γιάγκος Τσίβικος, Πρόεδρος της Κοινότητας Ίνιας, είπε πως πρέπει να συνυπάρξει ο άνθρωπος με το περιβάλλον στον Ακάμα και πως αν δεν υπάρξει αυτή η συνύπαρξη δεν μπορεί να υπάρξει Εθνικό Πάρκο.
ΚΥΠΕ/ taxidromos24.com