Σήμερα, 15 Φεβρουαρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου, με το “τέρας” να κατασπαράζει τις ψυχές δεκάδων παιδιών, αλλά και των γονέων τους, οι οποίοι βρίσκονται στο προσκεφάλι τους δίνοντας καθημερινή μάχη με μόνο στόχο τη νίκη!
Με απόφαση της Διεθνούς Ένωσης Γονέων με Καρκινοπαθή Παιδιά (ICCCPO), κάθε χρόνο στις 15 Φεβρουαρίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου με στόχο την ενημέρωση της διεθνούς κοινής γνώμης για τις παιδικές νεοπλασίες (καρκίνους) και για την ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινωνικού περιβάλλοντος σχετικά με τις ανάγκες των παιδιών που νοσούν από καρκίνο σε όλο τον πλανήτη.
Οι κυριότερες μορφές παιδικού καρκίνου είναι:
Λευχαιμίες (οξεία λεμφοβλαστική, οξεία μυελοβλαστική), οι όγκοι του κεντρικού νευρικού συστήματος που είναι κυρίως εγκεφαλικοί όγκοι (αστροκύτωμα, γλοίωμα, μυελοβλάστωμα, επενδύμωμα), τα λεμφώματα (κακοήθεις όγκοι λεμφαδένων ή άλλων οργάνων), οι όγκοι του αμφιβληστροειδούς (ρετινοβλάστωμα), τα σαρκώματα μαλακών μορίων (ραβδομυοσάρκωμα) και των οστών (οστεοσάρκωμα, σάρκωμα Ewing),οι όγκοι νεφρών (νεφροβλάστωμα) και επινεφριδίων (νευροβλάστωμα), οι όγκοι ήπατος (ηπατοβλάστωμα), κ.α. Κακοήθεις όγκοι ενήλικου τύπου όπως ο καρκίνος του μαστού, του πνεύμονα, του προστάτη, κλπ είναι πάρα πολύ σπάνιο να παρατηρηθούν στην παιδική ηλικία.
250.000 παιδιά νοσούν παγκόσμια:
Κάθε χρόνο, περίπου 250.000 παιδιά νοσούν από καρκίνο, από τα οποία μόνο ποσοστό 20% έχει δυνατότητα πρόσβασης σε σωστή ιατρική φροντίδα. Το 80% από αυτά, προέρχεται από χώρες μέσου και χαμηλού εισοδήματος. Πάνω από 150.000 θάνατοι κάθε χρόνο, θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, εάν υπήρχε δυνατότητα έγκαιρης διάγνωσης και εξειδικευμένης θεραπείας σε όλα τα παιδιά.
35-40 νέα περιστατικά το χρόνο στην Κύπρο:
Στην Κύπρο, κατά μέσα όρο υπάρχουν 35-40 νέα περιστατικά το χρόνο. Η πιο συχνή μορφή καρκίνου σε παιδιά και εφήβους στον τόπο μας είναι οξεία λευχαιμία και ακολουθούν οι εγκεφαλικοί όγκοι και τα λεμφώματα.
Σύμφωνα με τον τον διευθυντή του παιδοογκολογικού τμήματος στο Μακάριο νοσοκομείο, Λοΐζο Λοΐζου, τα επίπεδα ίασης του παιδικού καρκίνου στη χώρα μας, είναι αρκετά κοντά με αυτά των ανεπτυγμένων χωρών. Στο 80-83% για τη λευχαιμία και για τους συμπαγείς όγκους 75-80%, που είναι αναμενόμενο από μια χώρα που έχει τα φάρμακα που πρέπει, τους εξοπλισμούς που χρειάζονται και φυσικά το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
“Πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα διότι πρόκειται για πολύ ευαίσθητες ηλικιακές ομάδες. Πρόκειται για θεραπείες που είναι πάρα πολύ δύσκολες. Το ποσοστό αυτό των επιβιώσαντων αυξάνεται λόγω των υψηλών ποσοστών ίασης της τάξης του 80% που έχουμε στον παιδικό καρκίνο. Τα φάρμακα τα οποία χρησιμοποιούνται, τα πρωτόκολλα τα οποία χρησιμοποιούνται, οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται είναι αυτές που χρησιμοποιούνται σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες”.
Η έγκαιρη διάγνωση είναι ένα από τα βασικά στοιχεία για να επιτευχθεί ίαση.