Στα γραφεία του Κοινοτικού Συμβουλίου Δρούσειας βρέθηκε στις 11.00 το πρωί της Παρασκευής 19/1 για δημόσια διαβούλευση, ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, κ. Νίκος Κουγιάλης, σχετικά με το Σχέδιο Αειφόρου Ανάπτυξης του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα.
Σχέδιο Ακάμα: Που στοχεύει και μέχρι πότε υποβάλλονται απόψεις; – Περίληψη
Αυτούσια η ομιλία του:
“Σας καλωσορίζω στη σημερινή δημόσια διαβούλευση επί του σχεδίου για το Εθνικό Δασικό Πάρκο Ακάμα η οποία δεν είναι μια απλή τυπική διαδικασία. Τα πολιτικά και κοινωνικά μηνύματα είναι ευρύτερα και αποτυπώνουν τη σημασία και τη σοβαρότητα αυτού του έργου.
Το Υπουργείο Γεωργίας, και κατ’ επέκταση η Κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη, αποδεικνύουμε και σε αυτή την περίπτωση ότι δεν μένουμε μόνο στα λόγια.
Αποδεικνύουμε πως όπου απαιτείται τολμούμε και φθάνουμε μέχρι τέλους. Ως Κυβέρνηση είχαμε υποχρέωση να δώσουμε σάρκα και οστά σε ένα όνειρο τριακονταετίας και να οδηγήσουμε προ υλοποίηση ένα έργο που αποτελεί απαίτηση όχι μόνο των κατοίκων της περιοχής αλλά και γενικότερα της κοινωνίας.
Οι στόχοι μας είναι ξεκάθαροι. Με τη κατασκευή του πάρκου προσδοκούμε:
• Να προστατέψουμε αποτελεσματικά τη φύση και τη βιοποικιλότητα της περιοχής.
• Να αναδείξουμε το κάλλος της περιοχής Ακάμα.
• Να προσελκύσουμε μεγαλύτερη επισκεψιμότητα από το εσωτερικό και το εξωτερικό.
• Να βάλουμε τις βάσεις για αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής.
Προσδοκούμε στη δημιουργία ενός μοναδικού πάρκου, ενός πάρκου που θα είναι διαμάντι για την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Θέλουμε με αυτό το πάρκο να συνδράμουμε αποφασιστικά στην αναζωογόνηση και αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής Ακάμα αλλά και ολόκληρου του διαμερίσματος της Πόλης Χρυσοχούς.
Το Εθνικό Δασικό Πάρκο Ακάμα αφορά έκταση 77 τετραγωνικών χιλιομέτρων και περιλαμβάνει όλη τη κρατική γη (δασική και άλλη) ενώ μέτρα προστασίας και ανάδειξης του περιβάλλοντος λαμβάνονται για όλη την περιοχή NATURA που περιλαμβάνει τόσο κρατική όσο και ιδιωτική περιουσία. Το πάρκο θα διαχειρίζονται από κοινού το Τμήμα Δασών και οι κοινότητες της περιοχής. Τυχόν έσοδα που θα προέρχονται από τις δραστηριότητες που θα επιτραπούν εντός του πάρκου θα επωφελούνται σημαντικά οι κοινότητες ενώ μέρος των εσόδων θα χρησιμοποιείται για σκοπούς συντήρησης του πάρκου.
Φίλες και φίλοι,
Ο σχεδιασμός του δασικού πάρκου του Ακάμα επιστρέφει εκεί που ξεκίνησε. Επιστρέφει σε όλους εσάς που καταθέσατε απόψεις και προτάσεις. Προσπαθούμε να υλοποιήσουμε το κοινό μας όραμα και σήμερα το συζητάμε ξανά μαζί σας για να συνδιαμορφώσουμε το τελικό σχέδιο του πάρκου πριν αρχίσει η πρακτική εφαρμογή.
Αυτό το έργο και αυτό το όραμα ανήκει στους κατοίκους της περιοχής, τις κοινότητες, στους αρμοδίους φορείς, σε περιβαλλοντικές οργανώσεις και γενικότερα σε όσους αγαπούν το περιβάλλον και προωθούν την αειφόρο και βιώσιμη ανάπτυξη. Εμείς, ως Κυβέρνηση, έχοντας ως ύψιστη προτεραιότητα την προστασία του περιβάλλοντος και την αειφόρο ανάπτυξη κάνουμε το όραμα πραγματικότητα.
Δεν σας κρύβω πως τα τελευταία πέντε χρόνια το Εθνικό Δασικό Πάρκο του Ακάμα έγινε και δικό μου όνειρο και μια από τις υψηλότερες προτεραιότητές μου ως πολιτικός προϊστάμενος του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Όπως και σε άλλα ζητήματα, οι πολιτικές οδηγίες ήταν ξεκάθαρες προς τους συνεργάτες και τους τεχνοκράτες. Οι ευαισθησίες και οι ανησυχίες των επηρεαζόμενων αποτελούν γνώμονα για τη καλύτερη διαχείριση και τα καλύτερα αποτελέσματα.
Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε με σοβαρότητα. Οραματιζόμαστε, σχεδιάζουμε και υλοποιούμε. Χωρίς μεγάλα λόγια, προτιμούμε να απευθυνόμαστε στη κοινωνία με πράξεις. Αυτό είναι που μετρά στο τέλος της ημέρας, μέσα από μια ανθρωποκεντρική προσέγγιση, με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον και απώτερο στόχο το εθνικό συμφέρον.”