Κανένα «σημάδι» βελτίωσης από το Υπουργείο Υγείας. Μείναμε στις υποσχέσεις λένε οι κοινοτάρχες της Επαρχίας Πάφου, ενώ ζητούν επιστάμενα βελτίωση του τομέα της υγείας στην Παφίτικη ύπαιθρο.
Την άμεση παρέμβαση του Υπουργού Υγείας ζητούν αρκετές κοινότητες της Επαρχίας Πάφου, στέλνοντας του ανοικτή πρόσκληση για να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι τις ελλείψεις και τις παραλείψεις στα ιατρικά κέντρα της Παφίτικης Υπαίθρου. Συνολικά στην Επαρχία Πάφου λειτουργούν 6 αγροτικά ιατρικά κέντρα (Παναγιά, Πωμός, Πύργος Τυλληρίας, Δρούσεια, Σαλαμιού, Φοίτη), τα οποία παρέχουν ιατρική και νοσηλευτική φροντίδα στους κατοίκους της υπαίθρου.
Το taxidromos24.com, μετά από καταγγελίες , επισκέφτηκε τα ιατρικά κέντρα και συνομίλησε με κοινοτάρχες , οι οποίοι χαρακτήρισαν απαράδεκτη την κατάσταση που επικρατεί τόσο στις κτιριακές εγκαταστάσεις , όσο και με τις ελλείψεις και τα προβλήματα που προκύπτουν με το ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό. Όπως τονίζουν , αρκετές φορές κινδύνεψαν ζωές λόγω αποστάσεων και ανυπαρξίας ασθενοφόρων.
«Εμπαίζουν με την υγεία μας »
Συγκεκριμένα, ο κοινοτάρχης Παναγιάς, κ. Σάββας Νικολάου, αναφέρθηκε στις υποσχέσεις που δόθηκαν από το Υπουργείο Υγείας για ανανέωση τόσο των υπηρεσιών υγείας όσο και του ασθενοφόρου, οι οποίες φαίνεται να έπεσαν στο κενό.
«Έχουμε τεράστιες ελλείψεις, ιδιαίτερα στο ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό, ένα ζήτημα για το οποίο ο Υπουργός Υγείας, αλλά και το Νοσοκομείο Πάφου, έδωσαν επανειλημμένες υποσχέσεις από το Γενάρη του 2017, ότι πρόκειται να λυθεί σύντομα», ανέφερε ο κ. Νικολάου.
«Μπήκε ο Σεπτέμβρης και ακόμα περιμένουμε να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους», συμπλήρωσε.
Ο κοινοτάρχης της Παναγίας, μάλιστα, μας εξήγησε ότι η υποστελέχωση του κέντρου υγείας αποτελεί σοβαρό πρόβλημα, αφού υπάρχουν περιπτώσεις που κινδύνεψαν ζωές.
«Ζητούμε άμεση παρέμβαση του Υπουργού».
«Είμαστε ένα από τα μεγαλύτερα αγροτικά ιατρικά κέντρα της Επαρχίας Πάφου και λειτουργούμε με ένα γιατρό και μια νοσηλεύτρια, οι οποίοι το επισκέπτονται δύο φορές το μήνα», επισήμανε γεμάτος απόγνωση.
Όπως μας κατήγγειλε, το Υπουργείο Υγείας είναι ενήμερο για την κατάσταση αυτή, αφού τους υποσχέθηκαν πως πρόκειται να αυξήσουν το ιατρικό προσωπικό σε δύο άτομα για να γίνουν πιο συχνές οι επισκέψεις.
«Αντικατάσταση του ασθενοφόρου»
Παράλληλα, ο κ. Νικολάου, έκανε αναφορές και για ένα παμπάλαιο ασθενοφόρο για το οποίο έστειλε εκτενή αναφορά στο Υπουργείο έτσι ώστε να γίνει η άμεση αντικατάσταση του.
«Ακόμα περιμένουμε τόσο για το γιατρό, όσο και για το ασθενοφόρο. Πρέπει οι αρμόδιες αρχές να επιληφθούν άμεσα του ζητήματος γιατί μιλάμε για ανθρώπινες ζωές», κατέληξε.
«Στο έλεος της οικονομικής κρίσης»
Ο κοινοτάρχης Πωμού Ευάγγελος Στυλιανού, αναφέρθηκε σε ελλείψεις όσον αφορά το Αγροτικό Ιατρικό Κέντρο της κοινότητας, λόγω οικονομικής κρίσης, αφού και εκεί υπάρχει υποστελέχωση.
Ο κ. Στυλιανού επισήμαινε ότι το ιατρικό κέντρο του Πωμού θεωρείται μικρό, αφού καλείται να εξυπηρετήσει 600 κατοίκους, αλλά και τους κατοίκους των γύρω χωριών.
«Είχαμε και δεν είχαμε γιατρό με τις καλοκαιρινές άδειες»
Παράλληλα υπογράμμισε ότι ο γιατρός το επισκέπτεται μια φορά την εβδομάδα. «Ένας γιατρός μια φορά την εβδομάδα δεν είναι αρκετός, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες. Χρειαζόμαστε περισσότερο προσωπικό, το οποίο να μας επισκέπτεται πιο πολλές φορές την εβδομάδα», τόνισε ο κοινοτάρχης.«Υπάρχουν σοβαρά περιστατικά, τα οποία καταλήγουν αργά στο Νοσοκομείο της Πόλης Χρυσοχούς», δήλωσε.
«Κανένα ενδιαφέρον από τους αρμοδίους»
Επιπρόσθετα, ο κ. Στυλιανού μίλησε για υποσχέσεις από το αρμόδιο Υπουργείο που δε τηρήθηκαν.«Όταν μιλήσαμε μαζί τους και τους εκφράσαμε τα παράπονα μας, μας υποσχέθηκαν ότι θα δημιουργήσουν μια ομάδα εθελοντών, η οποία θα επισκέπτεται πιο συχνά το χωριό. Και πάλι έμειναν στα λόγια,» ήταν το καταληκτικό του σχόλιο.
«Οι περισσότεροι κάτοικοι χρειάζονται φροντίδα»
Κέντρο Υγείας υπάρχει και στον Πύργο Τηλλυρίας, που όπως επισήμανε ο κοινοτάρχης, κ. Νίκος Κλεάνθους, παρουσιάζει μια άσχημη κτηριακή κατάσταση εδώ και αρκετά χρόνια.
Ο κ. Κλεάνθους ανέφερε ότι πρόκεται για μια γηρασμένη περιοχή και για αυτό το λόγο η κοινότητα του Πύργου έθεσε αρκετές φορές την κατάσταση υπόψη των αρμόδιων υπηρεσιών, αλλά τίποτα δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα.«Λόγω της μακρινής απόστασης, οι γιατροί δεν μένουν στο χωριό, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να ταλαιπωρούνται και να επισκέπτονται ιδιώτες ή να μεταβαίνουν στο Γενικό Νοσοκομείο της Πάφου, που απέχει χιλιόμετρα από το χωριό», ανέφερε στις δηλώσεις του ο κοινοτάρχης.
«Ο κόσμος να εξυπηρετείται καλύτερα»
«Έχουν γίνει διαδικασίες για ανέγερση νέου ιατρικού κέντρου, αλλά και για στελέχωση του με περισσότερο προσωπικό για καλύτερη εξυπηρέτηση όλων των κατοίκων της περιοχής», κατέληξε.
Πάφος: Η Αμαργέτη “νοσεί” – “15 μέρες χωρίς γιατρό”
Ιδου η απάντηση του Υπουργείου Υγείας!
«Προσωπικό ανάλογα με τους κατοίκους»
Όσον αφορά τη στελέχωση των Αγροτικών Κέντρων Υγείας, υπάρχουν, σύμφωνα με τους αρμοδίους του Υπουργείου, Κέντρα στα οποία είναι τοποθετημένος 1 γιατρός, 1 νοσηλευτής, 1 φαρμακοποιός και άλλα στα οποία υπάρχουν 2 ή περισσότεροι γιατροί, 2 ή περισσότεροι νοσηλευτές, 2 φαρμακοποιοί και γραφέας. Ο αριθμός του προσωπικού των Κέντρων Υγείας εξαρτάται από τον πληθυσμό των κοινοτήτων και τον αριθμό των ασθενών που εξυπηρετούν.
«Στόχος μας η καλύτερη εξυπηρέτηση»
Μέσα στους στόχους του Υπουργείου Υγείας είναι, όπως αναφέρει , να διατηρηθούν τα Κέντρα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε αρκετά καλή κατάσταση, τόσο κτιριολογικά όσο και σε εξοπλισμό, ώστε με το κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό να παρέχεται μια ικανοποιητική φροντίδα υγείας στους κατοίκους των περιοχών αυτών.