Στο taxidromos24.com μίλησε ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Χρίστος Χρίστου, αναφέροντας, μάλιστα, ότι “το ΕΛΑΜ θα αγωνιστεί για Εθνική Αξιοπρέπεια και κοινωνική δικαιοσύνη, διεκδικώντας την Απελευθέρωση της Πατρίδας μας και την παραδειγματική τιμωρία όσων εμπλέκονται σε σκάνδαλα και διαφθορά”.
“Θέλουμε να φάνουμε χρήσιμοι.”
Τι πρεσβεύει η υποψηφιότητά σας, πού απευθύνεται και ποιος είναι ο στόχος σας;
“Εδώ και αρκετούς μήνες τα συλλογικά όργανα του κόμματος αποφάσισαν να κατέλθουμε αυτόνομοι στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές. Εμείς θεωρούμε τους εαυτούς μας διαφορετικούς από τους υπόλοιπους.
Oι υπόλοιποι υποψήφιοι είναι εκπρόσωποι του παλαιοκομματικού συστήματος, ως εκ τούτου ένα κίνημα που θέλει να ξεχωρίζει για την ευθύτητα, την τιμιότητα και την καθαρότητα δεν θα μπορούσε να συναχθεί μαζί τους.
Η υποψηφιότητα μας απευθύνεται στον κάθε πολίτη που βαρέθηκε τα «δεσμεύομαι» και τα «θα», αλλά κυρίως στους νέους ανθρώπους, οι οποίοι αντιμετωπίζουν τα προβλήματα που δημιούργησε η οικονομική κρίση και τα βιώνουν καθημερινά.
Ως ΕΛΑΜ θεωρούμε ότι ένα καλό εκλογικό ποσοστό θα μας δώσει τη δυνατότητα και τη ευκαιρία να προωθήσουμε σε μεγάλο βαθμό τις δικές μας πολιτικές απόψεις στην κοινωνία. Από την συνεχιζόμενη προεκλογική εκστρατεία λαμβάνουμε θετικά μηνύματα και μπορούμε να είμαστε στη 4η θέση.”
Ποιές είναι οι θέσεις σας στα θέματα της οικονομίας και της κοινωνικής πολιτικής;
“Ένα μεγάλο πρόβλημα που ταλανίζει χιλιάδες οικογένειες είναι το θέμα του δανεισμού. Εμείς προτείναμε να διαγραφεί το λογιστικό χρέος, δηλαδή οι καταχρηστικοί τόκοι που έχουν προστεθεί στα δάνεια για να μπορούν οι δανειολήπτες να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους στους τραπεζικούς οργανισμούς. Με αυτή την πρόταση θα επωφεληθούν και οι τράπεζες και οι πολίτες. Η κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί, άσχετα με το τι λέει ο Υπουργός Οικονομικών, οι πολίτες δεν έχουν δει πραγματική βελτίωση στα νοικοκυριά τους.
Όσο αφορά την ανεργία που ταλανίζει την κοινωνία, ακούμε από πολλούς πολιτικούς χώρους να ευαγγελίζονται τη λέξη ανάπτυξη. Για να επέλθει πραγματική ανάπτυξη πρέπει να υπάρξει κρατική μέριμνα. Η δική μας πρόταση είναι ότι πρέπει να δοθούν κίνητρα για να αναπτυχθούν επιχειρήσεις στην ύπαιθρο. Όσες επιχειρήσεις αναπτύξουν δραστηριότητες σε απόσταση 40 χιλιομέτρων και πάνω από τα αστικά κέντρα, να επωφελούνται από μείωση του εταιρικού φόρου. Με αυτό τον τρόπο θα καταπολεμηθεί και η αστυφιλία, αλλά και θα εργοδοτηθεί ο ντόπιος πληθυσμός.
Επίσης άλλη μια πρόταση είναι ότι όλες οι συμβαλλόμενες εταιρίες, που έχουν σύμβαση με το δημόσιο για οποιοδήποτε έργο να υποχρεώνονται να προσλαμβάνουν ένα αριθμό ανέργων. Πρέπει όμως να υπάρξει και ένα μακροπρόθεσμο πλάνο και αυτό είναι η διαχείριση της κυπριακής ΑΟΖ και η δημιουργία ενεργειακής βιομηχανίας στον τόπο μας, γιατί εκεί βρίσκεται το οικονομικό μέλλον της Κύπρου.
Όσον αφορά τους χαμηλοσυνταξιούχους, το ΕΛΑΜ έχει καταθέσει στη Βουλή πρόταση η οποία προνοεί ότι η κατώτατη σύνταξη πρέπει να ανέλθει στα 800 ευρώ. Επίσης,έχουμε καταθέσει πρόταση και για τον κατώτατο μισθό ο οποίος πρέπει να ανέλθει στα 1200 ευρώ. Παράλληλα, το ΕΛΑΜ κατέθεσε πρόταση νόμου για πρόωρη σύνταξη όσων εργάζονται σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.
Επιπρόσθετα, έχει δημιουργηθεί πρόβλημα με την μείωση στα κοινωνικά τα βοηθήματα που δίνονται, ενώ μια ομάδα ανθρώπων που αδικείται κατάφορα είναι οι πολύτεκνές και μονογονεϊκές οικογένειες, για τους όποιους επιβάλλεται να υπάρξει μέριμνα.”
Αν μπορούσατε να αλλάξετε κάποια πράγματα στην μεταναστευτική πολιτική, τι θα κάνατε;
“Πρώτα να ξεκαθαρίσουμε την παράνομη από τη νόμιμη μετανάστευση, καθώς είναι δυο διαφορετικά πράγματα. Όσον αφορά την παράνομη μετανάστευση, αυτό που θα κάναμε ήταν να εφαρμόσουμε τη νομοθεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς ο νόμος είναι σαφής και λέει ρητά ότι απαγορεύεται η παράνομη μετανάστευση και ως εκ τούτου όλοι οι λαθρομετανάστες θα πρέπει να απελαθούν.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δώσει ξεκάθαρες οδηγίες για τους μετανάστες και κανένας δεν αναγκάζει την Κυπριακή Δημοκρατία να δίνει αυτά τα προκλητικά επιδόματα, την ίδια ώρα που στους ανθρώπους που δούλευαν σε αυτό τον τόπο δίνουν συντάξεις των 400 ευρώ. Υπάρχουν κυκλώματα που έχουν επαφή με τους εκάστοτε κυβερνώντες και εκμεταλλεύονται τους μετανάστες και αυτό είναι ένα από τα σκάνδαλα που πρέπει να διερευνηθεί.
Όσον αφορά τους νόμιμους μετανάστες θα πρέπει να μπουν όρια, αφού για εμάς προέχει η στήριξη των Ελλήνων της Κύπρου. Το κράτος θα μεριμνήσει ούτως ώστε να προωθήσει το εγχώριο εργατικό δυναμικό και στις περιπτώσεις που υπάρχουν άδειες θέσεις εργασίας, τότε να απορροφούμε εργατικό δυναμικό από ξένες χώρες.
Αυτή τη στιγμή αρκετές χιλιάδες συμπατριωτών μας έχουν γίνει οι ίδιοι μετανάστες και βλέπουν ότι η κυβέρνηση είναι ανήμπορη να τους εξασφαλίσει θέσεις εργασίας, ενώ πολλές θέσεις εργασίας καταλαμβάνονται από αλλοδαπούς.”
Για το κυπριακό τι προτείνει το ΕΛΑΜ;
“To ΕΛΑΜ είναι αντίθετο με την λύση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας , αλλά και κάθε μορφή Ομοσπονδίας. Πιστεύουμε ότι η ποιο δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό είναι το ενιαίο κράτος, με την διατήρηση και βελτίωση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δεν είμαστε απλά απορριπτικοί, αλλά καταθέσαμε τις δικές μας προτάσεις, οι οποίες βρίσκονται ενώπιον του Εθνικού Συμβουλίου και καλούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αλλά και τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις να επανεξετάσουν την μέχρι σήμερα πορεία στο εθνικό πρόβλημα, 43χρόνια διαπραγματεύσεων καταδεικνύουν την ανάγκη να αλλάξουμε πορεία καθώς δεν οδήγησαν πουθενά. Επιβάλλεται να επανατοποθετήσουμε το Κυπριακό στις ορθές του βάσεις, που είναι η εισβολή και συνεχιζόμενη κατοχή της πατρίδας μας.”