Το γραφείο Τύπου και Πληροφοριών είναι η αρχή επικοινωνίας του κράτους. Έχει ευθύνη να προωθήσει και να διαχύσει την πληροφόρηση από το κράτος προς τον Κύπριο πολίτη. Η Διευθύντρια του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών, Σοφία Μιχαηλιδου, μίλησε στο taxidromos24.com και αναφέρθηκε στο ρόλο του γραφείου Τύπου ο οποίος αναβαθμίζεται συνεχώς νέα κέντρα τύπου σε όλες τις πόλεις , αλλά και με την λειτουργία ιστοσελίδας για καλύτερη ενημέρωση σε θέματα που αφορούν την Κυπριακή Δημοκρατία, την επικαιρότητα, την ιστορία, τον πολιτισμό, τους θεσμούς. Τόνισε παράλληλα ότι η μεταρρύθμιση στην Δημόσια Υπηρεσία πρέπει να προχωρήσει.
Κυρία Μιχαηλίδου , σας λείπει η ενεργή δημοσιογραφία;
“Πάρα πολύ. Μου λείπουν οι ταχύτητες, μου λείπει η επαφή με τον κόσμο, μου λείπει η δημιουργία, η πένα, η δημιουργική και η (επ)κριτική σκέψη…”
Πώς βρεθήκατε τη θέση στο Γραφείο Τύπου Πληροφοριών; Διαφορετική η θέση, αλλά η βάση παραμένει από την προϋπηρεσία σας.
“Η εμπειρία μου βοηθάει πάρα πολύ. Τα θέματα, τα οποία διαχειρίζεται το γραφείο είναι απόλυτα σχετικά με την προηγούμενη μου εργασιακή πείρα. Σίγουρα πάρα πολύ διαφορετικές οι διαδικασίες. Οφείλω να πω, όμως, ότι σε πάρα πολλά σημεία η εντύπωση που είχα για τη δημόσια υπηρεσία έχει διαφοροποιηθεί. Υπάρχει πολύ ταλέντο και δημιουργικότητα συσσωρευμένα στη Δημόσια Υπηρεσία. Υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι, οι οποίοι θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν καλύτερα, οπόταν η είσοδος μου στη Δημόσια Υπηρεσία με έχει πείσει τρεις φορές, ότι η μεταρρύθμιση στη Δημόσια Υπηρεσία πρέπει να γίνει τάχιστα.
Πρέπει να διαφοροποιηθεί η αξιολόγηση των ανθρώπων, όχι κατ’ ανάγκη η αριθμητική αξιολόγηση που αφορά στις προαγωγές στο Δημόσιο, αλλά αξιολόγηση των ικανοτήτων και γνώσεων του καθενός, έτσι ώστε να αξιοποιηθεί στο καταλληλότερο πόστο. Από εκεί και πέρα πρέπει να αλλάξει και η διαδικασίας της αριθμητικής αξιολόγησης των Δημόσιων Υπαλλήλων, έτσι ώστε να μπορούν οι ικανότεροι να προάγονται. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια ισοπέδωση με αποτέλεσμα, συνήθως, οι ικανότεροι, να «τιμωρούνται».”
Βρήκατε στεγανά στη Δημόσια Υπηρεσία και στο πόστο που υπηρετείτε αυτή τη στιγμή;
“Μάλιστα.”
Και κάνετε προσπάθεια τουλάχιστον μιας αποκέντρωσης ή μιας προσπάθειας να αλλάξει κάπως η φιλοσοφία;
“Πρώτα από όλα, έχω προσπαθήσει να σπάσω τα στεγανά στη δική μου υπηρεσία, που ευτυχώς δεν υπήρχαν και πάρα πολλά, αλλά με την μετακίνηση ατόμων σε διαφορετικά τμήματα, με την αξιοποίηση ανθρώπων με ιδιαίτερες ικανότητες σε άλλους τομείς, με τη δημιουργία καλύτερων ομάδων για καλύτερο αποτέλεσμα, νομίζω έχουμε προχωρήσει πάρα πολύ σε ότι αφορά το Γραφείο Τύπου Πληροφοριών. Είμαι και εγώ ένα τύπος ανθρώπου που δεν αφήνω να πέσουν πράγματα κάτω.
Οτιδήποτε αρχίσω θέλω να τελειώνει με τον Α ή Β τρόπο. Έτσι, δεν μένουν στεγανά όσον αφορά, εμένα. Θα δείτε και πάνω στο γραφείο μου δεν υπάρχουν φάκελοι και ούτε θα υπάρξουν. Θα έρθω εγώ το Σαββατοκύριακο να διεκπεραιώσω εργασίες. Και έτσι οφείλω να ομολογήσω ότι δεν έχω αντιμετωπίσει θέμα το οποίο δεν έχει λυθεί ή έχει κολλήσει επικίνδυνα.”
Έχει αλλάξει η φιλοσοφία του Γραφείου Τύπου και πληροφοριών ή προσπαθείτε ακόμα να την αλλάξετε, αφού αλλάζουν και οι ρυθμοί πλέον της πληροφόρησης.
“Οι ρυθμοί, αλλά και το είδος της πληροφόρησης αλλάζει. Και οι ρυθμοί εδώ έχουν αλλάξει. Σίγουρα δεν μπορούν να γίνουν πράγματα από την πρώτη ημέρα ή μέσα σε ένα δευτερόλεπτο και σίγουρα πρέπει να υπάρχει και σεβασμός και σε όλη τη δουλειά που έχουν κάνει οι προκάτοχοι μου. Είτε αυτοί ήταν οι διευθυντές του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών είτε τα στελέχη του. Λειτουργώ μετη φιλοσοφία της «ανοικτής πόρτας».
Οι εισηγήσεις και οι απόψεις όλων των συναδέλφων εισακούγονται, ενώ ταυτόχρονα, αναλαμβάνω όλη την πίεση της ευθύνης. Το δύσκολο του να είσαι επικεφαλής είναι η ισορροπία μεταξύ των 2. Είναι πολύ διαφορετικό να σε ακούσω και να σε λάβω υπόψη μου και πολύ διαφορετικό, όμως, να σου ρίξω την ευθύνη. Την ευθύνη την έχει πάντα εκείνος που προΐσταται. Οι στόχοι μας πάντως για το 2017, έχουν επιτευχθεί.”
Επειδή είστε ενεργός μέλος της δημοσιογραφικής οικογένειας, έρχονται σε αντιπαράθεση οι ευθύνες στο Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών με τη δημοσιογραφία, μέσω μιας τυποποιημένης ανακοίνωσης που στέλνεις στα ΜΜΕ. Υπάρχουν περιπτώσεις που δε ταιριάζουν με τις απόψεις σας;
“Όχι γιατί είναι πολύ ξεκάθαρα τα πράγματα. Το γραφείο Τύπου και Πληροφοριών δεν είναι δημοσιογραφικός όμιλος. Το γραφείο Τύπου και Πληροφοριών είναι η αρχή επικοινωνίας του κράτους. Έχει ευθύνη να προωθήσει και να διαχύσει την πληροφόρηση από το κράτος προς τον Κύπριο πολίτη.”
Φιλτράρονται οι ειδήσεις από το γραφείο Τύπου και Πληροφοριών;
“Φιλτράρονται οι ειδήσεις με πολλούς τρόπους: γίνεται σίγουρα συντακτικός και «Νομοθετικός έλεγχος», αφού το γραφείο μας είναι ο επίσημος φορέας ανακοινωθέντων της Κυβέρνησης. Επίσης, γίνεται αξιολόγηση της σημαντικότητας της είδησης. Μία είδηση που δεν έχε ιδιαίτερη σημασία ή χρήζει άμεσου χειρισμού θα μεταφερθεί στο κοινό με ένα Ατρόπο. Σε μια είδηση, η οποία είναι σημαντικότερη και αναφέρεται σε θέμα για το οποίο ο Κύπριος πολίτης πρέπει να ενημερωθεί άμεσα και ενδελεχώς, πιθανώς, και γίνεται συχνά, να ενισχυθεί με μια εκτενέστερη εκστρατεία πληροφόρησης.”
Εκτός από τα Υπουργεία και τη δημόσια προβολή, για τι άλλο μπορεί να ενημερωθεί ο πολίτης από εδώ;
“Για όσα χρειάζεται ο πολίτης να ενημερωθεί από την Κυβέρνηση. Το ΓΤΠ είναι η Αρχή Επικοινωνίας του Κράτους, ο εκδοτικός οίκος της κυβέρνησης, ο φορέας διαφώτισης και το κέντρο τύπουκαι μέσων ενημέρωσης, εγχώριων και ξένων. Αντιλαμβάνεστε ότι από εδώ μπορούμε να διοχετεύσουμε την οποιαδήποτε πληροφορία, όχι μόνο από την κυβέρνηση μας προς τον κόσμο, αλλά και ανάποδα. Μέσα από τη αξιοποίηση του διαδικτύου και των κοινωνικών δικτύων, συμμετέχουμε ενεργά στο διάλογο με την κοινωνία, αξιολογούμε, καταγράφουμε και μεταφέρουμε την άποψη της κοινής γνώμης.
Επίσης διοχετεύουμε πληροφόρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Συμβούλιο της Ευρώπης και άλλα διεθνή φόρα στα οποία συμμετέχουμε, προς την κυβέρνηση μας και τους πολίτες μας. Ταυτόχρονα λειτουργούμε ως ενημερωτικός σταθμός, αν μου επιτρέπεται αυτή η έκφραση, μεταξύ όλων των διεθνών μέσων και ανταποκριτών προς την κυβέρνηση.”
Είστε ευαίσθητη σε ένα τομέα και δώσατε ιδιαίτερη έμφαση. Είναι ο τομέας του Αρχείου και του φωτογραφικού υλικού και έχουν γίνει καινοτομίες. Μπορείτε να μας τις αναφέρετε;
“Από την ημέρα που έχω γίνει μέλος της οικογένειας του γραφείου Τύπου και Πληροφοριών έχουν γίνει τρία συγκεκριμένα πράγματα:
Α. μεγιστοποιήθηκε η αξιοποίηση του υφιστάμενου ψηφιοποιημένου αρχείου κυπριακού τύπο. Υπήρχαν μόνο δύο κέντρα τύπου, ένα στα κεντρικά μας γραφεία στη Λευκωσία και ένα στη Λεμεσό και τώρα έχουμε λειτουργήσει το τρίτο στη Λάρνακα. Τώρα είμαστε στη διαδικασία ολοκλήρωσης των διαδικασιών λειτουργίας Κέντρων Τύπου και στη Πάφο και στη Αγία Νάπα.
Β. Επίσης, έχουμε αιτηθεί και κερδίσει Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Χρηματοδότησης, το οποίο ονομάζεται «Ηρόδοτος 2», όπου έχει ήδη αρχίσει να τρέχει. Το θεωρώ πολύ μεγάλη επιτυχία. Μιλάμε για 140 χρόνια ιστορίας αποτυπωμένη στο χαρτί εφημερίδων. Με το εν λόγω πρόγραμμα θα αξιοποιηθούν, περίπου, 500 χιλ. ευρώ, έτσι ώστε να ψηφιοποιηθεί περισσότερο υλικό, που αφορά την ιστορία αυτού του τόπου. Παράλληλα, θα γίνει μια αξιολόγηση των χώρων φύλαξης των εφημερίδων και έχω κάνει και μια εξαγγελία, όπου μέσα στο 2019, το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών ευελπιστεί να λειτουργήσει μουσείο – εκθεσιακό χώρο, Φωτογραφίας και Έντυπης Δημοσιογραφίας
Γ. Ενισχύουμε το φωτογραφικό μας αρχείο ψηφιοποιώντας το αρχείο του Ρικ σε μια συνεργασία μεταξύ των 2 οργανισμών, έτσι ώστε να ενισχύσουμε το ήδη απίστευτο φωτογραφικό υλικό που διαθέτει το Γραφείο μας και να ενταχθεί στο σύστημα ηλεκτρονικής ανεύρεσης φωτογραφιών.”
Και πως μπορεί να γίνει αυτό από έναν απλό πολίτη;
“Ο όποιος μελετητής, μπορεί να έρθει στο γραφείο μας και ηλεκτρονικά να ερευνήσει τα αρχεία μας. Φωτογραφικά και ειδησεογραφικά. Χρησιμοποιώντας την τεχνολογία αλλά και τους ανθρώπινους μας πόρους, φέρνουμε μέρος της ιστορίας και του πολιτισμού μας πιο κοντά στον πολίτη”
Αυτό που είπατε για την Αγία Νάπα και την Πάφο, μπορείτε να μας το αναλύσετε λίγο;
“Όπως είπα και προηγουμένως, τώρα λειτουργούμε τρία κέντρα τύπου: στη Λευκωσία, Λεμεσό και Λάρνακα. Προχωρούμε όμως και με Κέντρο στην Αγία Νάπα, το οποίο θα φιλοξενείται στο μουσείο θάλασσας. Όπως επίσης και στην Πάφο στο Χάνι του Ιμπραήμ. Όλα τα Κέντρα είναι συνδεδεμένα με τον κεντρικό μας server και φυσικά εξυπηρετούνται από Λειτουργό.
Έχουμε ήδη έρθει σε συμφωνία και με τους δύο Δήμαρχους και τους ευχαριστώ για όλη τη στήριξη. Αναμένεται, τώρα, η υπογραφή των Μνημονίων Συνεργασίας και με τους δύο Δήμους, έτσι ώστε να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε, όπως ευελπιστώ, αρχές του 2018.”
Τώρα με τον ηλεκτρονικό τύπο; Υποβαθμίζεται ο ρόλος του Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών;
“Καθόλου. Ακριβώς το αντίθετο. Το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών προχωρά σταθερά μπροστά και στην ηλεκτρονική εποχή. Μέχρι τα μέσα του Ιανουαρίου το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών θα διαθέτει νέα ιστοσελίδα, η οποία θα είναι εκτός κυβερνητικού κόμβου για μεγαλύτερες ταχύτητες και καλύτερη αξιοποίηση της τεχνολογίας. Πιστεύω ότι ο ρόλος του Γραφείου Τύπου θα αναβαθμιστεί ακόμα περισσότερο αφού θα αποκτήσει προστιθέμενη αξία ως καλύτερη πηγή πληροφόρησης, ιδιαίτερα για τους δημοσιογράφους. Εμείς δεν είμαστε ούτε πρακτορείο ειδήσεων, ούτε portal. Είμαστε ένας χώρος πληροφόρησης φυσικός, αλλά θα μεταφερθούμε και ηλεκτρονικά για να μπορεί ο οποιοσδήποτε να ψάξει το οτιδήποτε που αφορά την Κυπριακή Δημοκρατία, την επικαιρότητα, την ιστορία, τον πολιτισμό, τους θεσμούς.
Επιπρόσθετα, το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών θα αναβαθμιστεί και ως λειτουργία και ως θεσμός.Θα λειτουργήσει πραγματικά και αυτό είναι το όραμα μας, ως Αρχή Επικοινωνίας. Υπό αυτή μας την ιδιότητα, διοργανώνουμε διαγωνισμό Δημιουργικής Επικοινωνίας σε συνεργασία με όλα τα Πανεπιστήμια της Ελεύθερης Κύπρου. Τα Βραβεία Δημιουργικής Επικοινωνίας στόχο έχουν την σύνδεση της ακαδημαϊκής κοινότητας με τον εργασιακό χώρο, προβάλλοντας τις έννοιες που μας χαρακτηρίζουν: Στρατηγική – Δημιουργία – Επικοινωνία.
Σημαντικό επίτευγμα αποτελεί επίσης το ότι θα φιλοξενήσουμε στην Κύπρο την Υπουργική Σύνοδο ΜΜΕ και Πληροφορίαςτου Συμβουλίου της Ευρώπης τον Μάϊο του 2020. Πιστεύω ότι τα ΜΜΕ στην Κύπρο είναι αξιόλογα και θεωρώ ότι έχουμε ένα αρκετά υψηλό επίπεδο δημοσιογράφων. Η Υπουργική Σύνοδος θα δώσει σε όλους τούς ανθρώπους των μέσων ενημέρωσης ευκαιρία ενεργούς παρουσίας στα κέντρα αποφάσεων.
Προσβλέπουμε λοιπόν, στην ενίσχυση της εικόνας και της βαρύτητας μας στον Διεθνή Χάρτη, στον Ψηφιακό Ηρόδοτο 3, 4, και 5, σε κέντρα τύπου σε όλες τις επαρχίες και στη διαδικτυακή τους σύνδεση, στην λειτουργία πρωτοποριακής ηλεκτρονικής παρουσίας, όπως και στο επερχόμενο Μουσείο Φωτογραφίας και Έντυπης Δημοσιογραφίας που σχεδιάζουμε. Το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών μέσω της λειτουργίας μας τόσο ως Αρχή Επικοινωνίας του κράτους, όσο και ως Κέντρο Μέσων Ενημέρωσης και Εκδοτικός Οίκος της Δημοκρατίας, δηλώνει το διαχρονικό του παρόν στη διαφύλαξη, την προβολή και δημιουργία Ιστορίας και Πολιτισμού.”