Ο Χρίστος Πατσαλίδης , Πρόεδρος του Οργανισμού «Πάφος 2017», μιλώντας στο taxidromos24.com , εξέφρασε την άποψη ότι μετά το πέρας του 2017 δε τελειώνει τίποτα, αλλά, αντιθέτως, αρχίζει, με όλες αυτές τις παρακαταθήκες που μας άφησε η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, αφού στο χέρι μας είναι να συνεχίσουμε ότι ξεκινήσαμε.
Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ο πρόεδρος Οργανισμού «Πάφος 2017», Χρίστος Πατσαλιδης , εξήγησε πόσο εύκολο, αλλά και πόσο δύσκολο ήταν η Πάφος, αυτή η μικρή Ευρωπαϊκή πόλη, να βγάλει εις πέρας τον τεράστιο αυτό άθλο που ονομάζεται Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, συζητώντας, επίσης, και τι μέλη γενέσθαι μετά το τέλος του 2017.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο κ. Πατσαλίδης εξέφρασε το πόσο περήφανος είναι για το τεράστιο έργο που ανέλαβε επιτυχώς η Πάφος, διαψεύδοντας όλους όσους αμφισβητούσαν ότι ο οργανισμός δεν θα ανταποκρινόταν πλήρως στο δύσκολο εγχείρημα , για το οποίο ο οργανισμός «Πάφος 2017» καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες από το 2012.
«Μόνο ικανοποίηση νιώθω για τα όσα κατάφερε η Πάφος και θα συνεχίζει να πετυχαίνει από εδώ και πέρα», δήλωσε, λίγες μέρες προτού η Πάφος και το Άαρχους της Δανίας παραδώσουν τη σκυτάλη της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης στο Λεουβάρντεν της Ολλανδίας και τη Βαλέτα της Μάλτας.
«Καταφέραμε να εισχωρήσουμε στα άδυτα του Πολιτισμού, δώσαμε κίνητρα στους Παφίτες, διαφημίσαμε την χώρα μας και αναδείξαμε την πόλη μας με τα συγχαρητήρια να ανήκουν σε ολόκληρη την ομάδα του «Πάφος 2017», με τους συνεργάτες μας να έχουν αποκτήσει τεράστιες εμπειρίες», συμπλήρωσε ο κ. Πατσαλίδης.
Πρόσθεσε ότι η Πάφος κατόρθωσε να αναγνωριστεί από την ΕΕ και την ίδια την αρμόδια επιτροπή η οποία χαρακτήρισε μάλιστα την Πάφο ως ένα καλό παράδειγμα για κάθε μικρή ευρωπαϊκή πόλη η οποία λόγω γεωγραφικού μεγέθους έχει και περιορισμένες δυνατότητες.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Πατσαλίδης επισήμανε ότι η Πάφος αποτελεί πλέον ένα παράδειγμα για τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές πόλεις, καθώς, μέσα από ένα σχεδόν πενιχρό προϋπολογισμό, σε σχέση με άλλες Πολιτιστικές Πρωτεύουσες, κατάφερε να δημιουργήσει εξαίρετα έργα τόσο σε θέματα πολιτισμού, όσο και σε θέματα υποδομών.
“Η πόλη μας ξεκίνησε με μόνο 20 χιλιάδες ευρώ για ένα project που χρειαζόταν 22 εκατομμύρια, κάνοντας το απίστευτο και δημιουργώντας το τεράστιας σημασίας αυτό εμφανή αποτέλεσμα φθάνοντας, με τη συμβολή του κράτους, των Δήμων, αλλά και εξαιτίας της κατάκτησης του βραβείου “Μελίνα Μερκούρη”, στα 8,5 εκατομμύρια ευρώ“, υπογράμμισε ο κ. Πατσαλίδης.
Ο κ. Πατσαλίδης, επίσης, έκανε ιδιαίτερη μνεία και σε άλλα ζητήματα που αφορούσαν την μεγάλη αυτή επιτυχία της Πάφου, όπως το τεράστιο δίκτυο συνεργασίας με άλλες Ευρωπαϊκές πόλεις, την παγκόσμια προβολή διαφόρων εκδηλώσεων, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο το “δύσκολο” κοινό της τοπικής κοινωνίας αγκάλιασε τον θεσμό αυτό.
Αναφέρθηκε, επίσης, στα σημαντικά οφέλη που απέκτησε η πόλη και η επαρχία της Πάφου με την ανάληψη του χρίσματος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, οφέλη, για την κοινωνία για την πόλη και για τους δημότες της Πάφου, οι οποίοι πλέον έχουν αποκτήσει καινούργιες κτιριακές υποδομές, γνώσεις, εμπειρίες και μια πλούσια παρακαταθήκη.
Ο θεσμός της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, επισήμανε ο κ. Πατσαλίδης, έπαιξε σημαντικό ρόλο και στην αύξηση του τουρισμού στην Επαρχία μας, αφού πήραμε μεγάλη προβολή, ακόμα και από παγκόσμια μέσα ενημέρωσης, όπως η εφημερίδα «NewYorkTime», κάτι που πρέπει να το θεωρούμε τιμή μας και κάτι που παραδέχθηκε ο ίδιος ο ΚΟΤ.
«Αν και το 2017 φθάνει στο τέλος του, η Πάφος, όπως είπε και ο Τερζόπουλος, η Πάφος έχει καταφέρει να μπει στον Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Χάρτη και αυτό είναι που πρέπει να διατηρήσουμε με την ολοκλήρωση αυτού του ταξιδιού», υπογράμμισε ο κ. Πατασλίδης
Όπως ανέφερε μετά το πέρας του 2017 θα πρέπει να γίνουν οι σωστές ενέργειες, να συστηθεί μια σωστή φόρμουλα συνέχειας του έργου που ξεκίνησε η Πολιτιστική Πρωτεύουσα ως φορέας, αφού η εμπειρία, η γνώση και το δίκτυο, οι βάσεις, δηλαδή υπάρχουν, και δε θα πρέπει να χαθούν, αλλά να τις εκμεταλλευτούμε στο έπακρον.
«Εγώ προτείνω όλοι αυτοί οι θεσμοί που προέβαλε το Πάφος 2017, τα προγράμματα και projects που ήταν τόσο επιτυχημένα να συνεχίσουν. Θα πρέπει να στηρίξουμε τον πολιτισμό στο μέλλον και να μην εγκαταλείψουμε», υπογράμμισε ο Πρόεδρος.
Μάλιστα, ο κ. Πατσαλίδης, προτείνει στους Δήμους της Πάφου να πραγματοποιήσουν το συντομότερο συνεδριάσεις, ως μέτοχοι του θεσμού αυτού, για να εξευρεθούν τρόποι για να συνεχιστεί το έργο που επιτεύχθηκε μέχρι τώρα.
«Η μελέτη που θα γίνει θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτική, ακολουθώντας σωστή μεθοδολογία», υπογράμμισε ο κ. Πατσαλίδης, υπογραμμίζοντας πως όλη αυτή η δράση πρέπει να συνεχιστεί και αυτό δεν εξαρτάται από τον οργανισμό Πάφος 2017.
Όσον αφορά τα δικά του, προσωπικά βήματα, μετά το τέλος του «Πάφος 2017», επισήμανε ότι όλα αυτά τα χρόνια αφοσιώθηκε πλήρως στα εθελοντικά του καθήκοντα ως Πρόεδρος του Πάφος 2017. «Νιώθω ικανοποίηση μέχρι εδώ που έφθασα, αν και αυτό μου στοίχησε και προσωπικά και πολιτικά». Σε καταληκτικό του σχόλιο, κ. Πατσαλίδης τόνισε πως δε στοχεύει να μείνει στον φορέα μετά το τέλος του 2017, αλλά θα βρίσκεται δίπλα σε όσους αποφασίσουν να συνεχίζουν το έργο του «Πάφος 2017»