Επιβεβλημένη η προστασία των αρχαιοτήτων μας. Επιβεβλημένη η ανάγκη συντήρησης και προστασίας , λένε δημοτικοί σύμβουλοι
Η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως ανεκτίμητα αρχαία μνημεία, που έδωσαν στην Πάφο παγκόσμια ακτινοβολία και την καταξίωσαν σαν μια από τις πιο αξιόλογες αρχαιολογικές περιοχές της Ευρώπης.
Τις τελευταίες δεκαετίες η Πάφος εξελίχθηκε σε έναν από τους πλέον σημαντικούς και ταυτόχρονα ποιοτικούς τουριστικούς προορισμούς. Το 1980 τα αρχαία μνημεία της Κάτω Πάφου τοποθετήθηκαν στον κατάλογο της ΟΥΝΕΣΚΟ ως μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς. Έτσι, λοιπόν, η προστασία των αρχαίων μνημείων αποτελεί σημαντικό εργαλείο για την ανάδειξη της Πολιτιστικής μας κληρονομίας στην Κύπρο, και ιδιαίτερα στην Πάφο, σε μια πόλη με ιστορία χιλιάδων χρόνων, όπως αποδείχθηκε πάμπολλες φορές.
Με αφορμή την ιστορία του τόπου μας, η Πάφος, ως κέντρο πολιτισμού, ιδιαίτερα μετά το χρίσμα που έλαβε ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, χρειάζεται αρκετά έργα έτσι ώστε να προστατευθούν οι αρχαιότητες της πόλης. Για το θέμα αυτό μίλησαν στο taxidromos24.com οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Πάφου Χαράλαμπος Πάζαρος (ΔΗΣΥ), Φίλιππος Φιλίππου (ΕΔΕΚ) και Ανδρέας Χρυσάνθου (Κίνημα Αλληλεγγύης).
Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι επεσήμαναν την αναγκαιότητα κατασκευής και διατήρησης στεγάστρων, ενώ με τις παρεμβάσεις τους ζητούν την προστασία των αρχαιολογικών μας μνημείων. Εκφράζουν, παράλληλα , τις απόψεις τους σχετικά με την ανέγερση των δύο στεγάστρων στο κέντρο της Πόλης μπροστά από το 2ο Δημοτικό Σχολείο και την Πλατεία Κωστή Παλαμά.
Χαράλαμπος Πάζαρος (ΔΗΣΥ): «Καθήκον μας η διατήρηση, συντήρηση και προστασία των αρχαιολογικών μας χώρων»
«Τα αρχαιολογικά μνημεία της Πάφου, πανάρχαιας κοιτίδας πολιτισμού για αιώνες, αποτελούν έναν από τους θησαυρούς της πόλης μας, είναι πολιτιστική κληρονομιά ανεκτίμητης αξίας αναγνωρισμένη από το 1980 από την Unesco και αντιπροσωπεύουν την ιστορία, την καταγωγή και την κουλτούρα μας.
Ο πολιτισμός που άνθισε στην Πάφο λειτούργησε σε διάφορες περιόδους της διαδρομής της ως πηγή έμπνευσης για την ανάπτυξη και την πρόοδο της και ως τέτοιο και εμείς σήμερα, οι νεότεροι κάτοικοί της, έχουμε χρέος να αξιοποιήσουμε. Είναι αυτονόητο πως οφείλουμε να μεριμνούμε όχι μόνο για την ανάδειξη του πολιτιστικού μας πλούτου και των αρχαιολογικών μας χώρων, αλλά και για την ορθή και μακροχρόνια προστασία τους.
Ο Δήμος Πάφου ως η τοπική αρχή αυτής της πόλης έχει καθήκον να θέσει ως έναν από τους βασικούς του στόχους την επιδίωξη των απαιτούμενων επαφών με κάθε αρμόδιο φορέα για την προστασία των αρχαιολογικών μας χώρων.
Εξάλλου η επισκεψιμότητα πέραν του ενός εκατομμυρίου τριακοσίων χιλιάδων τουριστών το χρόνο στην πόλη μας όχι μόνο μεγαλώνει την ανάγκη αυτή αλλά καθιστά επιβεβλημένο το καθήκον μας για διατήρηση, συντήρηση και προστασία των αρχαιολογικών μας χώρων.Ο Δήμος της πόλης μας όπως και άλλοι φορείς ασχολούμενοι με την τουριστική και πολιτιστική ανάπτυξη και προβολή της Πάφου αλλά και το κάθε αρμόδιο κυβερνητικό τμήμα, οφείλουν να συνεργαστούν με κοινό στόχο την προστασία τους αφού δυστυχώς αυτά είναι εκτεθειμένα σε κλιματολογικές συνθήκες (ήλιο, ψηλές θερμοκρασίες, υγρασία, βροχοπτώσεις) που εν καιρώ θα προκαλέσουν επιπρόσθετη ζημιά πέραν της φυσικής φθοράς τους.
Ιδιαίτερα το Τμήμα Αρχαιοτήτων που είναι το πλέον αρμόδιο κυβερνητικό τμήμα, διαθέτει ικανούς υπαλλήλους, που κατανοούν τα λογικά ζητήματα, κάτι το οποίο το διαπίστωσα προσωπικά, από δική μου εμπειρία μέσα από αλλεπάλληλες συσκέψεις που είχαν γίνει πρόσφατα με το συγκεκριμένο τμήμα μαζί με τον συνάδελφο αντιδήμαρχο και τον ανώτερο υγειονομικό λειτουργό του Δήμου μας όταν έθεσα το ζήτημα της ακαλαισθησίας των αρχαιολογικών χωρών, του ελλιπή φωτισμού τους κάποιων εξ’ αυτών σε καίρια σημεία και καθαρισμού της λεκάνης του μεσαιωνικού μας κάστρου από τα λύματα που παρουσίαζε.
Η προστασία τους με την κατασκευή ειδικών σκέπαστρων είναι επιβεβλημένη, θα μειώσει στην βλάβη που τους γίνεται από τους από τους προαναφερόμενους επιζήμιους παράγοντες χωρίς να προκαλέσει αλλοίωση στην εμφάνιση τους. Θεωρώ δεδομένο και αναμένω ότι το θέμα προστασίας των αρχαιολογικών μας χώρων με την κατασκευή και χρήση ειδικών σκέπαστρων πως θα τύχει της δέουσας προσοχής, θα αντιμετωπιστεί θετικά και σύντομα να ληφθούν οι κατάλληλες αποφάσεις που θα συντείνουν στην μακροχρόνια προστασία τους.»
Φίλιππος Φιλίππου (ΕΔΕΚ): «Επιβεβλημένη ανάγκη η ανέγερση στεγάστρων στους αρχαιολογικούς χώρους»
«Με αφορμή την ανέγερση των δύο στεγάστρων στο κέντρο της Πόλης μπροστά από το 2ο Δημοτικό Σχολείο και την Πλατεία Κωστή Παλαμά, αλλά και το γεγονός ότι δεν υπήρξε ακόμη ουσιαστική αντίδραση, θα ήθελα να εκφράσω τη δική μου άποψη περί του συγκεκριμένου θέματος. Προσωπικά λοιπόν, απογοητεύτηκα και θύμωσα ταυτόχρονα. Η αρχική σκέψη, φαντάζομαι, ήταν ακριβώς να προστατεύσουμε τους δύο σημαντικότατους τάφους, με ένα τρόπο που να μπορούν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες να τους απολαμβάνουν καθημερινά και με ευκολία. Και σίγουρα με ένα τρόπο ο οποίος δεν θα επιδρούσε αρνητικά στον περιβάλλοντα χώρο, σε καμία περίπτωση. Το τελικό αποτέλεσμα όμως, και χωρίς να θέλω να μειώσω ή να προσβάλω την αρχιτεκτονική άποψη των μελετητών, είναι ότι έχουμε δύο ογκώδεις κατασκευές που κατά την άποψη μου, δεν συνάδουν με την αρχιτεκτονική της περιοχής ευρύτερα, αλλά και που μπορεί να αποτελούν εμπόδια στην ασφάλεια και την ομαλή κυκλοφορία.
Αν αναλογιστεί κανείς ότι στην ίδια περιοχή κόψαμε δέντρα, μειώσαμε στο ελάχιστο τις οδικές σημάνσεις, αφαιρέσαμε ιστούς σημαιών και άλλα, για να αναδείξουμε ακριβώς την σπάνια ομορφιά των επιβλητικών νεοκλασικών κτηρίων, τότε θα μπορούσα να τα χαρακτήριζα και ως ανεπιθύμητη παραφωνία. Ο χρόνος βέβαια θα δείξει και μακάρι να μας διαψεύσει. Για τα συγκεκριμένα, μια απλή γυάλινη κατασκευή υπό μορφή δαπέδου θεωρώ ότι θα ήταν η ιδανικότερη λύση.
Η ανέγερση στεγάστρων στους αρχαιολογικούς χώρους της πόλης μας είναι επιβεβλημένη ανάγκη και αποτελεί πάγιο αίτημα του Δημοτικού Συμβουλίου Πάφου εδώ και χρόνια. Κατά την άποψη μου, τα στέγαστρα αυτά θα πρέπει να αποτελούν μέρος αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, ο οποίος θα αποδίδει σε αυτά την ανάλογη σημασία μετατρέποντας τα σε οικοδομήματα που θα αναδεικνύουν και θα προστατεύουν τα αρχαιολογικά ευρήματα και παράλληλα να συνάδουν αρμονικά και απόλυτα με τον περιβάλλοντα χώρο.
Οι κατασκευές αυτές θα πρέπει να είναι λιτές και να αντέχουν στον χρόνο, και σίγουρα να διασφαλίζουν την απόλυτη προστασία των αρχαίων μνημείων, αλλά και την απρόσκοπτη επισκεψιμότητα προς τους ενδιαφερόμενους επισκέπτες. Έχει τεράστια σημασία να μην προκαλούν οπτική ρύπανση με την παρουσία τους και κυριότερα να μην επισκιάζουν τα ίδια τα αρχαιολογικά ευρήματα με αποτέλεσμα ο επισκέπτης να αφιερώνει την προσοχή του σε άσχετα πράγματα, αντί για τα μνημεία που ήθελε τόσο πολύ να θαυμάσει.
Εν κατακλείδι, θεωρώ ότι τα στέγαστρα σε αυτούς τους χώρους θα πρέπει να εξυπηρετούν το σκοπό τους που δεν είναι άλλος από την προστασία και την ανάδειξη των αρχαίων μνημείων. Δεν θα πρέπει να αποτελούν βαριές ή δυσανάλογες με το χώρο κατασκευές, με αποτέλεσμα το πνίξιμο είτε του αρχαιολογικού χώρου είτε του περιβάλλοντα χώρου, αλλά να αποδίδουν τον ανάλογο σεβασμό και φροντίδα προς τις αρχαιότητες. Τα αρχαία μνημεία μας από μόνα τους εκπέμπουν μια σπάνια, ανεπανάληπτη ομορφιά και κυριότερα, κουβαλούν τη δική τους πολύ βαριά κληρονομιά.»
Ανδρέας Χρυσάνθου (Κίνημα Αλληλεγγύης): «Το θέμα έτυχε χειρισμού από το Τμήμα Αρχαιοτήτων»
«Το όλο θέμα φαίνεται να το χειρίστηκε σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα το Τμήμα Αρχαιοτήτων. Είχε δώσει οδηγία στους αρχιτέκτονες του Έργου της Ανάπλασης των Πλατειών γύρω από το Δημόσιο Κήπο, να υποβάλουν την πρότασή τους λαμβάνοντας υπόψιν ορισμένες παραμέτρους και απαιτήσεις του Τμήματος Αρχαιοτήτων.
Αφού υποβλήθηκε το συγκεκριμένο σχέδιο έτυχε της έγκρισης των αρμόδιων φορέων του κράτους συμπεριλαμβανομένου και του Φορέα Κυκλοφοριακών Μελετών. Ο Δήμος Πάφου δεν είχε στην ουσία λόγο σ’ αυτό και ούτε ήρθε το θέμα αυτό στο Δημοτικό Συμβούλιο για έκφραση άποψης. Το αποτέλεσμα είναι αυτό που όλοι βλέπουμε καθημερινά.
Προσωπική μου άποψη είναι ότι αισθητικά δεν είναι και ότι το καλύτερο. Θα μπορούσε να υπάρχει μια πιο αγαστή αρμονία με τα νεοκλασικής τεχνοτροπίας εκπαιδευτήρια που γειτνιάζουν με το ένα από αυτά τα στέγαστρα. Ίσως θα μπορούσε να σχεδιαστεί με τρόπο που να έδειχνε μια συνέχεια του Δημήτριου Δημοτικού σχολείου. Από πλευράς ασφάλειας των διερχομένων αυτοκινήτων και πεζών και πάλι κατά την άποψή μου εγείρεται ένα θέμα. Θα φανεί φυσικά στην πορεία. Αν και εφόσον το τελικό αποτέλεσμα δεν θα είναι το επιθυμητό, τότε πιστεύω δεν θα είναι αιρετικό αν ξανασχεδιαστούν.»
Τμήμα Αρχαιοτήτων:«Τα στέγαστρα μπορεί να προκαλέσουν ζημιές στα μνημεία της πόλης»
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων εξέφραζε από πάντα την άποψη ότι τα στέγαστρα μπορεί να προκαλέσουν ακόμα και ζημιές στα μνημεία της πόλης, από τα θεμέλια των υποστυλωμάτων στήριξης των κατασκευών. Παρόλα αυτά, το τελευταίο διάστημα έχουν προχωρήσει οι κατασκευές δύο στεγάστρων πάνω από αρχαιολογικά μνημεία μπροστά από το 2ο Δημοτικό Σχολείο και την Πλατεία Κωστή Παλαμά, με τα έργα αυτά να είχαν καθυστερήσει λόγω οικονομικών ζητημάτων που προέκυψαν.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι στην Κύπρο, η Πάφος θεωρείται ως ο πιο δημοφιλής αρχαιολογικός προορισμός ανάμεσα σε τουρίστες.
Σύμφωνα με το Τμήμα Αρχαιοτήτων τα ψηφιδωτά που βρίσκονται στο αρχαιολογικό πάρκο της Κάτω Πάφου, οι Τάφοι των Βασιλέων, το Μουσείο Παλαίπαφου Κουκλιών και το Ιερό Απόλλωνα του Υλάτη επισκέφθηκαν το 2015 500 χιλ. τουρίστες, αριθμός που υπολογίζεται να αυξήθηκε το 2017, λόγω και της ανάδειξης της Πάφου ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης.