Στο μακρύ ταξίδι της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, η Πάφος μπόρεσε ν’ αναμετρηθεί με τις απαιτήσεις αυτής της μεγάλης διοργάνωσης, δίνοντας μια μοναδική ευκαιρία στους πολίτες να γιορτάσουν, να συγκινηθούν και να νιώσουν περήφανοι για τη δική τους πόλη, δήλωσε η καλλιτεχνική διευθύντρια του “Πάφος 2017”, Γεωργία Ντέτσερ.
Κάνοντας έναν απολογισμό της χρονιάς για το «Πάφος 2017», η κ. Ντέτσερ είπε ότι όσοι έζησαν από κοντά τα χρόνια της προετοιμασίας και υλοποίησης του προγράμματος του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, βλέπουν ξεκάθαρα ότι ο τίτλος αυτός υπήρξε ο καταλύτης σε μια πορεία εκσυγχρονισμού, συνειδητοποίησης και μεγαλύτερης εξωστρέφειας για την Πάφο.
Παρά τις δυσκολίες στα έργα υποδομής, είπε, η Πάφος έχει κυριολεκτικά μεταμορφωθεί και διαθέτει πια σύγχρονες υποδομές, ικανές να φιλοξενήσουν αλλά και να στηρίξουν παραγωγές.
Το Αττικόν, το Μαρκίδειο, το Χάνι, ο Μούτταλος και οι πλατείες δημιουργούν, συνέχισε, ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον πολιτιστικό σύμπλεγμα, το οποίο ενισχύει και συμβάλλει στη συνέχιση της πολιτιστικής αναβάθμισης της πόλης.
Η Πάφος, είπε, άλλαξε λόγω του θεσμού, αφού μια πόλη με μικρή πολιτιστική δραστηριότητα οργάνωσε και παρουσίασε περισσότερες από τριακόσιες δράσεις, φιλοξένησε εκατοντάδες καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο σε μια ολόχρονη διοργάνωση μεγάλης κλίμακας, πρωτόγνωρης στον τόπο μας.
Επιπλέον, πρόσθεσε, πέτυχε να ενεργοποιήσει το ενδιαφέρον και τη συμμετοχή των πολιτών, των φορέων, των σχολείων και απόδειξη αυτού είναι οι εκατοντάδες εθελοντές που λες και μεγάλωσαν τις δυνατότητες της μικρής πόλης και αναβάθμισαν τη σημασία του πολιτισμού στην καθημερινότητα των ανθρώπων.
Η κ. Ντέτσερ ανέφερε πως το Ανοικτό Εργοστάσιο Πολιτισμού λειτούργησε σε δεκάδες ανοιχτούς χώρους, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην εγκατάσταση της διάσημης Γιαπωνέζας Chiharu Shiota στην Σπηλιά της Φάμπρικας, την πειραματική κεραμική στην Ανδρολύκου, τον Ακάμα και τις προβολές στις κοινότητες μαζί με μουσικές συναντήσεις σε πλατείες και μοναστήρια.
Επίσης, συνέχισε, η Οικία του Αιώνα και η Στήλη του Αποστόλου Παύλου μπήκαν στη ζωή των κατοίκων και των επισκεπτών της Πάφου μέσα από δράσεις και εκδηλώσεις που δημιούργησαν ένα μεγάλο ενδιαφέρον .
Η καλλιτεχνική Διευθύντρια του «Πάφος 2017» δήλωσε ότι το πρόγραμμα ανταποκρίθηκε στις σημερινές προκλήσεις με έργα που σκιαγράφησαν ένα ρευστό κόσμο εξαιτίας των δραματικών εξελίξεων σε όλα τα επίπεδα.
Ανάμεσα σ΄ αυτά και δράσεις στην ιδιαίτερη περιοχή του Μουττάλου, που στόχευσαν στην ενοποίηση και επανασύνδεση αυτής της “περιοχής σε εκκρεμότητα”, μετά από μισό αιώνα.
Τις επόμενες μέρες η Πάφος θα παραδώσει τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης στη Βαλέτα και το Λεουβάρντεν και στις 30 Δεκεμβρίου θ΄ αποχαιρετήσει την χρονιά που σημάδεψε το παρόν και το μέλλον της, με μια γιορτή με τον τίτλο “ Όλα για αυτή την Πόλη”.
Σύμφωνα με την Γεωργία Ντέτσερ «η Πάφος έχει πια τις προϋποθέσεις να συνεχίσει τα επόμενα χρόνια την αναβαθμισμένη της πορεία, πιο ανοιχτή, πιο ώριμη και κυρίως πολύ πιο ενδιαφέρουσα για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της».
ΚΥΠΕ/ taxidromos24.com