Παρουσιάστηκε την Παρασκευή 22/12, από τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, κ. Ιωνάς Νικολάου, η νέα επικοινωνιακή στρατηγική για την οδική ασφάλεια.
Αυτούσια η ανακοίνωση:
“Αξιολογώντας τα στατιστικά στοιχεία των τελευταίων επτά ετών, που αφορούν κυρίως τα θανατηφόρα δυστυχήματα, με στόχο την περαιτέρω μείωση τους, αποφασίσαμε να αξιολογήσουμε την αποτελεσματικότητα της ακολουθούμενης μέχρι σήμερα επικοινωνιακής πολιτικής, μέσα από επιστημονική έρευνα.
Με την έρευνα, βελτιώνουμε την επικοινωνιακή πολιτική στη βάση σημαντικών κοινωνικών αλλαγών και αλλαγών στο τρόπο διάχυσης των μηνυμάτων, ώστε αποτελεσματικά να μπορούμε να φτάσουμε στις νεαρές ηλικίες.
Αποφασίσαμε, λοιπόν, να διερευνήσουμε τις πιο κρίσιμες ηλικίες, των νέων οδηγών από 18-19 ετών και των νεαρών οδηγών από 19 – 25 ετών, ακόμα και τους νέους από 15 – 17 ετών, τους αυριανούς νέους οδηγούς. Για πληρέστερα συμπεράσματα, η έρευνα επεκτάθηκε και στην ομάδα οδηγών ηλικίας 35-50 ετών, οι οποίοι έχουν παιδιά σε εφηβική ηλικία.
Οι λόγοι για τους οποίους αποφασίστηκε η εστίαση στην ηλικία των νέων και νεαρών οδηγών είναι προφανείς, αφού κατά το έτος 2017 από τους 50 θανάτους οι 14 ήταν νεαροί γεμάτοι με όνειρα. Δυστυχώς, παραμένει να είναι σημαντικός ο αριθμός των νεαρών οδηγών που τα όνειρα τους σβήνουν στην άσφαλτο, όπως και κατά τα επτά προηγούμενα χρόνια, αν αναλογιστούμε ότι περίπου το 30% των θανάτων σε οδικά δυστυχήματα είναι νεαροί, που οδηγούν μόλις 6 με 7 χρόνια.
Οι νέοι, μέσα από την έρευνα, εξέφρασαν ανεπηρέαστα τις απόψεις τους για τη νέα επικοινωνιακή στρατηγική. Μίλησαν για τα μέτρα που θα ήθελαν να ληφθούν και τον τρόπο και τα μέσα που θα ήθελαν να χρησιμοποιεί η Πολιτεία για να στείλει τα μηνύματα της στους νεαρούς οδηγούς. Και μας εντυπωσίασαν με τα όσα είπαν.
Αναφέρθηκαν κυρίως, στην ανάγκη αναθεώρησης της υφιστάμενης επικοινωνιακής πολιτικής και την αξιοποίηση των διαδικτυακών μέσων επικοινωνίας. Επισήμαναν την αύξηση των ελέγχων στο οδικό δίκτυο, καθώς και την επιβολή αυστηρότερων ποινών για τις τροχαίες παραβάσεις.
Η όλη προσπάθεια μας για καταρτισμό και υλοποίηση της νέας επικοινωνιακής στρατηγικής, θα υπάγεται κάτω από το κεντρικό μήνυμα «Σκέψου», το οποίο θα αποτελέσει την ομπρέλα κάτω από την οποία θα αναπτύσσονται και οργανώνονται όλες οι επιμέρους δράσεις της.
Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε ήδη ξεκινήσει τον διάλογο με τους νέους στα σχολεία και ακούμε τις δικές τους απόψεις και προβληματισμούς. Στόχος μας, ο καθορισμός των μηνυμάτων και η διαμόρφωση νέων δράσεων και αποτελεσματικότερων τρόπων προσέγγισης και επικοινωνίας, όσον αφορά την πρόληψη και καλλιέργεια οδικής συνείδησης.
Βέβαια η Κυβέρνηση, πέραν της επικοινωνιακής στρατηγικής, συνεχίζει την εφαρμογή των δράσεων που υλοποιούνταν μέχρι σήμερα, όπως είναι οι αυξημένοι έλεγχοι του οδικού δικτύου – αστυνόμευση- και την χρήση των οχημάτων έξυπνης αστυνόμευσης. Περαιτέρω, προωθεί τη δημιουργία της Σχολής Επιμόρφωσης Παραβατών Οδηγών, την σύσταση Επιστημονικού Κέντρου Οδικής Ασφάλειας, την αύξηση ποινών για τροχαίες παραβάσεις, την ένταξη του μαθήματος Κυκλοφοριακής Αγωγής στα Λύκεια, και άλλα.
Η παρουσίαση των συμπερασμάτων της μελέτης, έχει ως σκοπό να προβληματίσει τον κάθε οδηγό και κυρίως τους νέους, για το πόσο εύκολα σε μια στιγμή, χωρίς προηγουμένως να σκεφτούν καλά – καλά αν θα πρέπει να οδηγήσουν, μπορεί να διαγραφούν στην άσφαλτο οι χαρές των Χριστουγέννων ή της Πρωτοχρονιάς, της διασκέδασης και κάθε ευτυχισμένης στιγμή.
Ας σκεφτούν λοιπόν, ότι τα όνειρα μιας ζωής μπορεί να σβήσουν στην άσφαλτο γι’ οποιανδήποτε από τις σοβαρές αιτίες πρόκλησης θανατηφόρων ή σοβαρών δυστυχημάτων.
Σκέψου λοιπόν!”