Η επίσκεψη της Πρωθυπουργού της Βρετανίας Τερέζα Μέι στις Βρετανικές Βάσεις αποτελεί πρόκληση για την Κυπριακή Δημοκρατία ανέφερε σε δηλώσεις του στην Πάφο ο υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Γιώργος Λιλλήκας, προσθέτοντας πως θυμίζει επίσκεψη σε αποικία.Ο κ. Λιλλήκας ανέφερε πως ευθύνες φέρει η κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη γιατί – όπως είπε- είχε την ευκαιρία με το Brexit να θέσει μέσα στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης το ζήτημα των Βάσεων, δεν το έθεσε και μοιρολατρικά και χωρίς κανένα ίχνος διεκδικητικότητας, το μόνο που ζήτησε η κυβέρνηση μας είναι να παραμείνει το καθεστώς των βάσεων ως έχει σήμερα.
Πράγμα, είπε, απαράδεκτο που κατήγγειλε από την πρώτη στιγμή, σημειώνοντας πως το είχε εγγράψει και στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών. Δυστυχώς, συνέχισε, “δεν ακολούθησε το παράδειγμα της Ισπανίας, η οποία ενέταξε στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για το Brexit το θέμα του Γιβραλτάρ, ζητώντας συγκυριαρχία και κατοχυρώνοντας ότι καμία απόφαση δεν θα λαμβάνεται στο μέλλον για το Γιβραλτάρ χωρίς την προτεραία συγκατάθεση της Ισπανίας”.
Αυτή είπε, είναι μια κυβέρνηση που διεκδικεί τα εθνικά συμφέροντα και όχι όπως έπραξε η δική μας κυβέρνηση με αποτέλεσμα να έχουμε αυτή την προκλητική συμπεριφορά για ακόμη μια φορά από την Πρωθυπουργό της Βρετανίας. Ο κ. Λιλλήκας επανέλαβε ότι οι Βρετανικές Βάσεις, με βάση γνωματεύσεις εμπειρογνωμόνων του Διεθνούς Συνταγματικού Δικαίου, δεν είναι κυρίαρχες αλλά παράνομες, προσθέτοντας πως θα έπρεπε η Κυπριακή Δημοκρατία αυτό το ζήτημα να το θέσει. Αυτό το ζήτημα θα πρέπει να τεθεί γιατί, συνέχισε, θα πρέπει να τερματιστεί αυτό το αναχρονιστικό καθεστώς που δεν είναι τίποτε άλλο από ένα απαράδεκτο κατάλοιπο της αποικιοκρατίας.
Δηλώσεις Τσαβούσογλου
————–
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου για αναβάθμιση ουσιαστικά του ψευδοκράτους, ο υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Γιώργος Λιλλήκας είπε πως είναι δηλώσεις που κινούνται στην λογική της ταϊβανοποίησης.
Ο κ. Λιλλήκας ανέφερε πως “επισύρει αυτή την απειλή η Τουρκία για να μας σύρει ξανά σε μια νέα διάσκεψη μετά τις προεδρικές εκλογές για να συνεχίσουν οι διαπραγματεύσεις από εκεί που διακόπηκαν”. Eίναι, συνέχισε, η ίδια τακτική που ακολούθησε και μας οδήγησε, με τα λάθη και πάλι δυστυχώς του κ. Αναστασιάδη, στη Γενεύη, μετά στο Κρανς Μοντάνα, όπου πέτυχε την κήρυξη αδιεξόδου.Ο κ. Λιλλήκας ανέφερε επίσης πως δεν έχει καμία αμφιβολία πως η πίεση θα στραφεί προς τη δική μας την πλευρά για να εξευρεθεί ένας συμβιβασμός στη μέση γραμμή, προσθέτοντας πως η μέση γραμμή δεν θα μπορεί να είναι τίποτε άλλο από λίγες εγγυήσεις και λίγα επεμβατικά δικαιώματα.
Με άλλα λόγια, δήλωσε, “να παραμείνουν οι εγγυήτριες δυνάμεις και να έχουν ρόλο στο Κυπριακό, αλλά αντί η συνθήκη να ονομάζεται συνθήκη εγγυήσεως θα ονομάζεται συνθήκη εφαρμογής της λύσης του Κυπριακού και παραμονή εσαεί τουρκικών στρατευμάτων σε καθεστώς μιας τουρκικής στρατιωτικής κυρίαρχης, όπως λέει η Τουρκία βάσης με παραμονή μιας μεραρχίας”.Mια τέτοια λύση οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην μετατροπή της Κύπρου σε τουρκικό προτεκτοράτο, είπε ο κ. Λιλλήκας εκφράζοντας την ελπίδα πως οι κύριοι Αναστασιάδης και Μαλάς, “που επιμένουν σε αυτή την προσέγγιση να συνειδητοποιήσουν ότι δεν σηκώνει η Κύπρος στην εθνική μας υπόθεση άλλα λάθη”.
Ο κ. Λιλλήκας στο πλαίσιο περιοδείας του στην Πάφο επισκέφτηκε το Ταχυδρομείο Πάφου, το Γενικό Νοσοκομείο Πάφου, ενώ ακολουθεί συνάντησή του με το ΕΒΕ Πάφου.
(ΚΥΠΕ/ΚΠ/ΓΒΑ)