Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί σε κάθε επισκέπτη ή διερχόμενο από την Πάφο προς την Πόλη Χρυσοχούς όταν στο χωριό Στρουμπί της επαρχίας Πάφου συναντά όμορφα έργα τέχνης. Πρόκειται για παραστάσεις εμπνευσμένες από την φύση και την παράδοση που δημιούργησε ένας καλλιτέχνης κάτοικος του χωριού σε τοίχους αντιστήριξης δίπλα από το δρόμο.
Ο καλλιτέχνης, Χαράλαμπος Επαμεινώντα, μίλησε για τα έργα αυτά που αποτελούν ένα ξεχωριστό κόσμημα όχι μόνο για την κοινότητα αλλά και για ολόκληρη την επαρχία. Οπως ανέφερε ο Χαράλαμπος Επαμεινώντα Θεολόγος, ζωγράφος και συγγραφέας, η ιδέα της δημιουργίας των παραστάσεων ήταν του προηγούμενου κοινοτάρχη Μοίρου Γιάγκου.
Οι παραστάσεις είπε, είναι εμπνευσμένες από την κυπριακή ιστορία , από τα αγριολούλουδα του Στρουμπιού και της περιοχής, τις τουλίπες αλλά και από τους θρύλους της περιοχής όπως τη “ Mαρουδιά” η οποία ήταν κεντήτρια τα παλιά τα χρόνια και εικάζεται ότι κατάγονταν από τις Αρόδες και κέντησε πάρα πολλά κεντήματα που μερικά φέρουν και το όνομα της .
Ο άλλος τοίχος που έχει ζωγραφίσει ο κ. Επαμεινώντα είναι αφιερωμένος στις τουλίπες, στις ανεμώνες αλλά και στον Βασίλη Μιχαηλίδη και στο ποίημα του “Η Ανεράδα” . Η ζωγραφιά συνέχισε, απεικονίζει μια κοπέλα που κρατάει μια στάμνα που αποτελεί την προσωποποίηση της μούσας του Βασίλη Μιχαηλίδη στο ποίημα του.
Σε άλλους τοίχους ο καλλιτέχνης απεικόνισε θέματα της ιστορίας, της αρχαίας Κύπρου και της παράδοσης της Κύπρου στην τέχνη, το ψηφιδωτό και τη ζωγραφική.
Η κατασκευή των παραστάσεων διήρκεσαν πέντε χρόνια ενώ τα υλικά που χρησιμοποίησε ο καλλιτέχνης είναι ζωγραφική, ψηφιδωτό με πέτρες ή κεραμικά επίσης ανάγλυφα με χρώμα και διάφορες τεχνικές.
Τελευταίο έργο το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής που ταίριαζε αρμονικά με το περιβάλλον του Στρουμπιού αλλά και τα υπόλοιπα έργα.
Ο κ. Επαμεινώντα ανέφερε πως στην καλλιτεχνική του πορεία έχει ασχοληθεί με ψηφιδωτό, γλυπτική με ανάγλυφο, ζωγραφική εικονογράφηση βιβλίων και άλλων συγγραφέων, παραμυθιών και βιβλίων ποίησης και τοιχογραφίες καθώς και μνημειακά έργα.
Επίσης μια μεγάλη εντυπωσιακή τοιχογραφία που απεικονίζει το Διόνυσο με την ακμή δημιούργησε ο καλλιτέχνης που βρίσκεται στο χώρο που διεξάγεται το Φεστιβάλ Διονύσια αλλά και άλλη τοιχογραφία που έχει δημιουργηθεί στο Σχολείο του Στρουμπιού με τους ήρωες που θαυμάζουν τα παιδιά .
Ο κ. Επαμεινώντα ανέφερε πως “η τέχνη σε παίρνει από το χέρι παίρνεις το καμβά για να ζωγραφίσεις κάτι έχοντας στο νου ένα θέμα αλλά η μούσα σε παίρνει όπου θέλει και τελικά βγαίνει κάτι άλλο από αυτό που θέλεις να κάνεις” προσθέτοντας πως “αυτό είναι και η ομορφιά της τέχνης”.
H ομορφιά της τέχνης είναι μια περιπέτεια που ανακαλύπτεις συνέχεια πράγματα και μαθαίνεις με το καιρό να ερμηνεύεις αυτά που υπάρχουν με το δικό σου τρόπο και να το δίνεις και αυτό στους άλλους, κατέληξε.
ΚΥΠΕ/ taxidromos24.com