” Στις διακρατικές σχέσεις θεμελιώδης προϋπόθεση αποστολής προσκλήσεων σε ανώτατους πολιτικούς αξιωματούχους (Προέδρους και Πρωθυπουργούς), για πραγματοποίηση επισκέψεων και συνομιλίες είναι να υπάρχει συμφωνημένη ημερήσια διάταξη, κατάλληλη προετοιμασία αλλά και ύπαρξη συγκλίσεων που να επιτρέπει σοβαρή προοπτική συνομολόγησης συμφωνιών.
Είναι γι’ αυτό που η πρόσκληση προς τον Ταγίπ Ερτογάν να πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Ελλάδα δημιούργησε ερωτηματικά και απορία. Δεδομένου ότι η πιο πάνω θεμελιώδης προϋπόθεση δεν φαινόταν να πληρούται.
Πέραν της συνεχούς αμφισβήτησης των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας «έργοις», με τις συνεχείς εναέριες και θαλάσσιες παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και των εθνικών χωρικών υδάτων, ο Τούρκος Πρόεδρος είχε εγείρει αίφνης, ζήτημα αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάνης, που αποτελεί θεμέλιο λίθο στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, δεδομένου ότι με αυτή τη Συνθήκη οριοθετούνται τα κρατικά σύνορα μεταξύ των δύο χωρών, το καθεστώς των νήσων καθώς και το ζήτημα των Μουσουλμάνων της Δυτικής Θράκης. Επιπρόσθετα στο Κυπριακό, που αποτελεί το κορυφαίο εθνικό θέμα για όλες τις Ελληνικές Κυβερνήσεις μετά το 1974, τόσο ο Τούρκος Πρόεδρος όσο και άλλοι ανώτατοι Τούρκοι αξιωματούχοι διακηρύσσουν συνεχώς τη γνωστή τους άκαμπτη αδιαλλαξία.
Την ίδια στιγμή αμφισβητούν ευθέως τα κυριαρχικά δικαιώματα Κύπρου και Ελλάδας, στις ΑΟΖ των δύο χωρών, σε πλήρη περιφρόνηση της διεθνούς Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982.
Η επίσκεψη Ερτογάν στην Ελλάδα υπερέβη κάθε όριο θρασύτητας και προκλητικότητας. Όχι μόνο αναιδώς ήγειρε τις έωλες αξιώσεις για αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης και για εμφάνιση της Μουσουλμανικής μειονότητας -την οποία ονόμασε τουρκική- ως τελούσας υπό καταπίεση αλλά υπερβαίνοντας κάθε όριο, αποτόλμησε να ειρωνευθεί τόσο τον Πρόεδρο Παυλόπουλο όσο και τον Πρωθυπουργό Τσίπρα.
Το θετικό είναι ότι τόσο ο Έλληνας Πρόεδρος, όσο και ο Έλληνας Πρωθυπουργός έθεσαν κατά τρόπο σαφή, κατηγορηματικό και τεκμηριωμένο τις ελληνικές θέσεις, αποτρέποντας οποιαδήποτε συζήτηση των παράλογων και έκνομων αξιώσεων του Τούρκου Προέδρου.
Δυστυχώς η επίσκεψη Ερτογάν εκ του αποτελέσματος κρίνεται αρνητική και είναι προφανές ότι ο απόηχος της θα βαρύνει και θα σκιάζει για πολύ τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Προφανώς χρειάζεται μέγιστη εθνική επαγρύπνηση και συνειδητοποίηση των κινδύνων από την προκλητική τουρκική συμπεριφορά, μακριά από αυταπάτες και ευσεβοποθισμούς.
Γιαννάκης Λ. Ομήρου
Τέως Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων”