Το Πάφος 2017 παρουσιάζει την Πολιτιστική Ατζέντα της εβδομάδας:
ΠΈΜΠΤΗ 14 ΔΕΚΕΜΒΡΊΟΥ– ΚΥΡΙΑΚΉ 24 ΔΕΚΕΜΒΡΊΟΥ 2017
MANDA–LA IN CYPRUS
ΧΆΝΙ ΤΟΥ ΙΜΠΡΑΉΜ 16:00-19:00
ΕΓΚΑΙΝΙΑ: ΧΆΝΙ ΤΟΥ ΙΜΠΡΑΉΜ 14 ΔΕΚΕΜΒΡΊΟΥ 19:00
Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης Πάφος 2017 προσκαλεί, στο πλαίσιο του προγράμματος “Η Ιαπωνική Ματιά στην Κύπρο ”, τον Ιάπωνα φωτογράφο Masahiro Usami στην Κύπρο για να παρατηρήσει τη ζωή των ανθρώπων της Κύπρου και να δημιουργήσει φωτογραφίες μεγάλης κλίμακας που αντιπροσωπεύουν τις ελπίδες, αλλά και την σημερινή κοινωνικοπολιτική κατάσταση της Κύπρου μέσω της καλλιτεχνικής προοπτικής του καλλιτέχνη. Συγκεκριμένα, θα επικεντρωθεί σε ανθρώπους που έχουν άμεση σχέση με τα γεγονότα του 1974, συμβολίζοντας την ελπίδα τους για επανένωση.
Η σειρά φωτογραφιών του Masahiro Usami ονομάζεται «Manda-la», όπως και η μορφή της βουδιστικής ζωγραφικής Mandala, που απεικονίζει την ουσία του χώρου. Ένα κύριο σχήμα τοποθετείται στη φωτογραφία για να αναπαραστήσει τη λεπτομερή ζωή και το περιβάλλον του. Οι φωτογραφίες θα εκτίθενται στην Πάφο στο Χάνι του Ιμπραήμ και στη Λευκωσία στο Σπίτι της Συνεργασίας.
Επιμέλεια: Ήλια Νεοφύτου
Μια συνεργασία των Οργανισμών Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης Πάφος2017 και του Οργανισμού EU–Japan Fest με το Σπίτι της Συνεργασίας.
______________________________________________________
ΠΑΡΑΣΚΕΥΉ 15 & ΣΆΒΒΑΤΟ 16 ΔΕΚΕΜΒΡΊΟΥ 2017
ΠΑΓΚΌΣΜΙΟΝ ΆΣΜΑ
ΜΑΡΚΊΔΕΙΟ ΘΈΑΤΡΟ 20:00
Το πρόγραμμα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης στην Πάφο, αποχαιρετά το έτος 2017 με μια θεατρική παράσταση που έχει πολλαπλή σημασία για την Πάφο. Σε παγκόσμια πρώτη θα παρουσιασθεί η δραματοποίηση του κορυφαίου έργου “Παγκόσμιον Άσμα” του ποιητή, πνευματικού ανθρώπου και πρώην Δημάρχου της Πάφου, Χριστόδουλου Γαλατόπουλου (1902–1953), από το Θεατρικό Εργαστήρι του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Πρόκειται για μια ποιητική επαναδιαπραγμάτευση του μύθου του Προμηθέα, συνθεμένη στο πρότυπο του Δάντη και του Μίλτονα, που απλώνεται σε κάθε γωνιά της υφηλίου: από τον αρχαίο ελληνικό κόσμο έως τη μυθολογία του Περού και των Ίνκας, από την Ιαπωνία έως τους Ινδιάνους της Αμερικής και τους Σκανδιναβικούς μύθους. Γραμμένο με γνήσια ποιητική ορμή, το πρωτεϊκό αυτό έργο αποτελεί μια σύγχρονη τραγωδία με αλληγορικές αναφορές στην κυπριακή πολιτική πραγματικότητα της εποχής της αποικιοκρατίας ενώ συνάμα προσθέτει στο ρεπερτόριο του κυπριακού και του νεοελληνικού θεάτρου ένα πολύ σημαντικό κείμενο, ποιοτικά ισότιμο με τα έργα που πλούτισαν τη νεοελληνική γραμματεία ο Άγγελος Σικελιανός και ο Νίκος Καζαντζάκης.
Δραματική προσαρμογή, σκηνοθεσία: Μιχάλης Πιερής
Μουσική: Χρήστος Πήττας
Σκηνικά- Κουστούμια: Χρίστος Λυσιώτης
Επιμέλεια κίνησης: Πέρσα Σταματοπούλου
Σχεδιασμός φωτισμού: Καρολίνα Σπύρου
Υπεύθυνη παραγωγής, βοηθός σκηνοθέτις: Σταματία Λαουμτζή
Τεχνική υποστήριξη: Κυριάκος Κακουλλής
Συμμετέχουν στους ρόλους και στον χορό 25 μέλη του Θεατρικού Εργαστηρίου του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Εισιτήρια: 10€
______________________________________________________
ΣΆΒΒΑΤΟ 16 ΔΕΚΕΜΒΡΊΟΥ
ΤΣΙΜΕΝΤΟΓΡΑΦΊΑ – ΜΙΑ ΠΕΡΙΉΓΗΣΗ
AΦΕΤΗΡΊΑ ΠΑΛΙΌ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΊΟ, ΟΔΌΣ ΝΙΚΟΔΉΜΟΥ ΜΥΛΩΝΆ 11:00
H Πάφος αποκτά επιπλέον σημεία αναφοράς με εικαστική αξία που θα χαρακτηρίζουν το δημόσιο χώρο στο κέντρο της πόλης.
Μια σειρά από τσιμεντογραφίες που έχουν δημιουργηθεί από αναγνωρισμένους και ανερχόμενους καλλιτέχνες στην Πάφο, θα εκτίθενται μόνιμα στους εμπορικούς δρόμους της πόλης, δημιουργώντας μια ενδιαφέρουσα οπτική βόλτα, με αναφορές σε μια μορφή τέχνης που φέρει κυπριακή ταυτότητα διεθνούς καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος.
Το project περιλαμβάνει έργα των Κώστα Οικονόμου, Νικόλα Ιορδάνου, Σύλβια Νικολαΐδου, Γιάννη Σακέλλη, Alexandre Gautier και Gabrielle Cornuault με τη συνδρομή του Χαράλαμπου Μαργαρίτη, Μαριάννα Κωνσταντή, Αριστοτέλη Δημητρίου, Miriam McConnon και Chiaki Kamikawa. Το έργο επιμελήθηκαν οι Νικόλας Ιορδάνου και Σύλβια Νικολαΐδου.
__________________________________________________________
ΚΥΡΙΑΚΉ 17 ΔΕΚΕΜΒΡΊΟΥ – 7 ΙΑΝΟΥΑΡΊΟΥ 2018
HOME
ΓΚΑΛΕΡΊ ΕΝ ΠΛΩ 16:00-19:00
ΕΓΚΑΙΝΙΑ: ΓΚΑΛΕΡΊ ΕΝ ΠΛΩ 17 ΔΕΚΕΜΒΡΊΟΥ 16:00
Η έκθεση θα είναι κλειστή στις (24,25,31 Δεκεμβρίου, 1 και 2 Ιανουαρίου 2018)
Η πολυδιάστατη έννοια Home (Εστία-Σπίτι) αποτελεί κεντρικό θέμα στο ομώνυμο αυτό έργο. Δύο εκπαιδευτές και 12 φωτογράφοι από την Κύπρο, την Ελλάδα, τη Ρουμανία, τη Σουηδία και τις Η.Π.Α. συμβίωσαν για 6 μέρες στη Δρούσια, όπου διαμέσου της δημιουργικής διαδικασίας της αλληλεπίδρασης, της σύνθεσης ιδεών, των εμπειριών και των ιδιοσυγκρασιών τους, δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις για καλλιτεχνική παραγωγή. Οι καλλιτέχνες παρουσιάζουν τη δική τους μοναδική προσέγγιση και ερμηνεία μέσα από την έκθεση και τη σχετική έκδοση.
Εκπαιδευτές: Jason Eskenazi, Αχιλλέας Νάσιος.
Φωτογράφοι: Ρένα Αχιλλέως, Βαρνάβας Βαρνάβα, Bogdan Comisel, Cristina-Mina Dalea, Dragos Dumitrescu, Ανδρέας Δρουσιώτης, Αχιλλέας Νάσιος, Corneliu Radu Sarion, Θάνος Σαββίδης, Σταύρος Σταματίου, Ιωάννης Σταματογιάννης, Φοινίκη Στούππα, Σύμος Χαραλάμπους.
Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η Cheryl Newman και το συντονισμό έργου ο Θάνος Σαββίδης.
Παραγωγή: ex-Artis. Συνεργαζόμενοι Όμίλοι: ΦΕΚ-Τμήμα Πάφου, Φωτοδός.
Το έργο χρηματοδοτείται από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου στο πλαίσιο του προγράμματος «Πολιτισμός 2015-2020».
Είσοδος ελεύθερη