“Μικρές επιχειρήσεις … με μεγάλα προβλήματα”, δηλώνει στο taxidromos24.com, ο Μιχάλης Κόνικκος.
Όλοι αποδέχονται ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ήταν το μυστικό της επιτυχίας της κυπριακής οικονομίας, ενώ πολλοί μάλιστα την αποκαλούν ως την ραχοκοκαλιά της, ανέφερε ο Μιχάλης Κόνικκος μέλος της Επιτροπής Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων του Ε.Β.Ε. Πάφου.
Στατιστικά, είπε σε δηλώσεις του στο taxidromos24.com, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που είναι εγγεγραμμένες στον Έφορο Εταιρειών είναι περίπου το 90% , ενώ ένα μεγάλο ποσοστό από αυτό το 90% συνέχισε, έχει ήδη πτωχεύσει ή στην καλύτερη περίπτωση βρίσκεται στην αδράνεια.
Ο κ. Κόνικκος σημείωσε, πως τελευταία δόθηκαν στην δημοσιότητα για σκοπούς εντυπωσιασμού στοιχεία από τον Έφορο Εταιρειών τα οποία έδειχναν – όπως είπε- ότι οι εταιρείες που εγγράφονται είναι περισσότερες από αυτές που διαγράφονται.
Δεν αμφισβητώ, είπε ο κ. Κόνικκος, τους αριθμούς που έδωσε ο Έφορος Εταιρειών , όμως η πραγματικότητα είναι εντελώς αντίθετη από τις εντυπώσεις και τους αριθμούς, εκτίμησε .
Πρόσθεσε μάλιστα πως “ μια εταιρεία όταν εγγραφεί προσθέτεται αμέσως στον κατάλογο, οι εταιρείες όμως που έχουν προβλήματα ή χρεωκόπησαν ή είναι σε αδράνεια χρειάζεται μια περίπλοκη διαδικασία για να διαγραφούν “ – κάτι που λίγοι κάνουν- όπως είπε- “έστω και αν κάνει κάποιος την διαδικασία , αυτό για να γίνει θα πρέπει η εταιρεία να μην έχει οικονομικές εκκρεμότητες για να διαγραφεί”.
O κ. Κόνικκος ακολούθως κάλεσε τον Έφορο Εταιρειών να τους δώσει επίσημα στοιχεία, δηλαδή πόσες εταιρείες έχουν ταχτοποιήσει τον εταιρικό φόρο μέχρι το 2016 , σημειώνοντας πως ο αριθμός θα σοκάρει αφού είναι κάτω από το 40%.
Διερωτήθηκε μάλιστα μήπως αυτοί οι άνθρωποι που τόσο χρόνια υπήρξαν συνεπείς , ξαφνικά έγιναν αδιάφοροι;
Σημείωσε ακόμη πως η πλειοψηφία αυτών των ανθρώπων απέδειξαν στο παρελθόν ότι είναι εργατικοί και συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, αλλά απλά πρόσθεσε δεν έχουν… για αυτό η μία επιχείρηση καταρρέει μετά την άλλη…
Επιπρόσθετα ο κ. Κόνικκος κάλεσε τους αρμόδιους να εξετάσουν πόσα καταστήματα ενοικιάζονται αλλά και πόσες περιουσίες πουλούνται και διερωτήθηκε που είναι η Πολιτεία, που είναι το Κράτος και που η Ευρώπη, τη στιγμή μάλιστα που συχνά – πυκνά ακούγεται ότι κάποια εκατομμύρια ευρώ έρχονται από την Ευρώπη για την στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων .
Το πιο τραγικό συνέχισε, είναι ότι κάθε κατάρρευση μιας επιχείρησης κρύβει έναν “γολγοθά”.
Επεσήμανε δε, πως πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουν ότι πρέπει να επιβιώσει η μικρομεσαία επιχείρηση , διαφορετικά θα καταρρεύσει όλο το σύστημα. Πρέπει σημείωσε οι Τράπεζες να βοηθήσουν όσες ακόμα μικρομεσαίες επιχειρήσεις αντέχουν… το κούρεμα δανείων, τη μείωση των επιτοκίων και την επιμίκυνση .
Πρέπει συνέχισε, η Πολιτεία να αιμοδοτήσει άμεσα αυτούς τους μικροεπιχειρηματίες που έχουν εγκλωβιστεί σ’ αυτή την κατάσταση με άμεση στήριξη, να σώσουν πρώτα αυτές τις επιχειρήσεις και μετά να δώσουν κίνητρα για νέες…
Αν είπε, “ όλα αυτά τα λεφτά που ακούμε καθημερινά να πηγαίνουν σε προγράμματα εδίνονταν απευθείας σε αυτές τις επιχειρήσεις, που τα έχουν άμεση ανάγκη για να επιβιώσουν, – έστω και σε μορφή χαμηλότοκου δανείου- θα σώζαμε πολλές επιχειρήσεις με όλα τα ευεργετικά αποτελέσματα για όλους”.
Ο κ. Κόνικκος είπε πως το σύστημα της αγοράς και η κυβερνητική πολιτική δημιούργησαν έναν άνισο ανταγωνισμό υπέρ των μεγάλων εταιρειών που στην πλειοψηφία τους είναι και πολυεθνικές …
Είπε τέλος, πως το ποσοστό της αγοράς που ελέγχουν αυτές οι μεγάλες εταιρείες ξεπερνά το 60% και συνεχώς μεγαλώνει είς βάρος των μικρών επιχειρήσεων που πραγματικά βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση , κατέληξε.