Το Πάφος2017, παρουσιάζει ένα τριήμερο προβολών με βραβευμένες σύγχρονες ταινίες στις 19.00 και 21.00, στο Μαρκίδειο Θέατρο της Πάφου από την Τετάρτη 6/12 μέχρι την Παρασκευή 8/12.
Τετάρτη 6 – Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017
Κινηματογράφος και Σκηνοθέτες
Μαρκίδειο Θέατρο 19:00 & 21:00
Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης Πάφος2017 διοργανώνει ένα τριήμερο προβολών με βραβευμένες σύγχρονες ταινίες Κυπρίων δημιουργών, συναντήσεις με τους σκηνοθέτες και συζητήσεις για το σύγχρονο κυπριακό κινηματογράφο.
_________________________________________________________________
Tετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2017, 19:00
Το Αγόρι στη Γέφυρα (85’, 2016)
Σκηνοθεσία: Πέτρος Χαραλάμπους
Σύνοψη: Σε ένα μικρό, ορεινό κυπριακό χωριό στα τέλη της δεκαετίας του ’80, η ζωή δυο δωδεκάχρονων αγοριών είναι ήρεμη κι ανέμελη. Ο Σωκράτης περνά τις μέρες του κατασκευάζοντας αυτοσχέδια εκρηκτικά, παρέα με το φίλο και ξάδερφό του Μάρκο, Εκεί που αποφασίζουν να κατασκευάσουν τη μεγαλύτερη κροτίδα στην ιστορία του χωριού, η αθωότητα και ανεμελιά του Σωκράτη τελειώνει αφού ανακαλύπτει ότι ο πατέρας του Μάρκου κακοποιεί την οικογένεια του. Ξεκινώντας να δώσει ένα μάθημα στον Χάμπο, πατέρα του Μάρκου, ο Σωκράτης βρίσκεται στη μέση μια αποκάλυψης ενός και ενός οικογενειακού μυστικού. Αντιμέτωπος με ένα δίλημμα, ο Σωκράτης ανακαλύπτει τη σημασία της αγάπης, της οικογενειακής αφοσίωσης και δύναμης.
Πρωταγωνιστούν: Κωνσταντίνος Φαρμακάς, Γιώργος Δημητρίου, Κίκα Γεωργίου, Ανδρέας Τσέλεπος, Μαρία Μιχαήλ, Τόνι Δημητρίου, Κώστας Δημητρίου, Χριστόδουλος Μαρτάς, Σπύρος Σταυρινίδης, Θανάσης Δρακόπουλος, Λευτέρης Σαλωμίδης
Σκηνοθεσία: Πέτρος Χαραλάμπους
Σενάριο: Ηβ Μάκης/ Σταύρος Παμπαλλή
Μουσική σύνθεση : Andrey Dergache
Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιώργος Ραχματούλιν
Σκηνικά: Ανδρέας Αντωνίου
Παραγωγή: Μάριος Πιπερίδης
Στην ελληνική γλώσσα με αγγλικούς υπότιτλους
Βιογραφικό: Ο Πέτρος Χαραλάμπους γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1976. Σπούδασε σκηνοθεσία τηλεόρασης και κινηματογράφου στο California State University, Northridge. Από το 2000 σκηνοθετεί διαφημίσεις, ντοκιμαντέρ, μουσικά φιλμάκια και ταινίες. Η μικρού μήκους ταινία του «Η Απόδραση της Βασίλισσας» προβλήθηκε σε πολλά φεστιβάλ παγκοσμίως και κέρδισε βραβεία και διακρίσεις. Μερικές από τις διαφημίσεις του επιλέγηκαν ως υποψήφιες σε διάφορους διαγωνισμούς διαφήμισης και κέρδισαν σημαντικά βραβεία. Τώρα βρίσκεται στην περίοδο προπαραγωγής για την μεγάλου μήκους ταινία του “The Land of the Golden Apple”.
_________________________________________________________________
Tετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2017, 21:00
Η Χαρά και η Θλίψη του Σώματος (149’, 2013)
Σκηνοθεσία: Ανδρέας Πάντζης
Σύνοψη: Ο Ευαγόρας έχει μόλις βγει από την φυλακή, όπου ήταν φυλακισμένος πέντε χρόνια. Άριστος φοιτητής, μοναχογιός και ορφανός από πατέρα αγνοούμενο, πρόσφυγας από την Γιαλούσα. Είχε ένα λαμπρό μέλλον μπροστά του, αλλά η μοίρα και η αφοσίωση του σε μία φιλία που επέλεξε να μην προδώσει, τον οδήγησε στην φυλακή. Τώρα είναι ένας μοναχικός 35ης που ψάχνει να ξαναβρεί το νήμα της ζωής του. Δεν μπορεί όμως να αφήσει πίσω του το παρελθόν και αναζητεί απεγνωσμένα να βρει τον χαμένο του φίλο. Το ταξίδι της αναζήτησης του τον οδηγεί στην Βουλγαρία. Εκεί γνωρίζει και ερωτεύεται την Ντίτα, μία νεαρή και όμορφη κοπέλα. Ο έρωτας τους αποτελεί σωτηρία και για τους δύο. Ο Ευαγόρας ψάχνει την αγάπη, την επικοινωνία, την εμπιστοσύνη. Η Ντίτα την λύτρωση από μία ζωή που δεν της αξίζει.
Αυτό όμως που Ευαγόρας δεν γνωρίζει είναι ότι στο ταξίδι του τον ακολουθεί η αστυνομία και η Ιντερπόλ, πιστεύοντας πως θα τους οδηγήσει στον Μιλέν, τον φίλο του που καταζητείται. Η φιλία του με τον Μιλέν ήταν σημαντική στη ζωή του, γιατί μετά την προσφυγιά του ’74, ο Ευαγόρας ζούσε απομονωμένος ψυχολογικά, έχοντας χάσει τα πάντα: την παιδική του ηλικία, τους συγγενείς του, τους φίλους, τους γείτονες, τον πατέρα του, την οικονομική ασφάλεια…
Στο τέλος η αναζήτηση του φίλου του, θα καταλήξει σε τραγωδία…
Πρωταγωνιστούν: Χάρης Αμπράζης, Γιώργος Χωραφάς, Σίλβια Πέτκοβα, Κώστας Δημητρίου, Κρις Γκρέκο, Αντρέας Καρράς, Nikolay Mutafchiev, Dilyana Popova.
Σκηνοθεσία: Ανδρέας Πάντζης
Σενάριο: Ανδρέας Πάντζης σε συνεργασια με την, Maria Mozhar
Μουσική: Βάσος Αργυρίδης
Διεύθυνση φωτογραφίας: Nikolay Lazarov
Παραγωγή: Ανδρέας Πάντζης, FAMAGUSTA FILM FACTORY LTD, Κυπρος,SEKIN, MINISTRY OF EDUCATION AND CULTURE OF CYPRUS, CYPRUS BROADCASTING CORPORATION, RIK, FILMBLADES LTD, SOUNDPATH LTD., CYPRUS, ,CURIUM FILMS, Αθηνα, ΕΡΤ1, EURIMAGES, PREMIER STUDIO PLUS LTD., BULGARIA
Στην ελληνική, αγγλική και βουλγαρική γλώσσα με ελληνικούς υπότιτλους
Βιογραφικό: Σπουδές Κινηματογράφου στην πρώην Σοβιετική Ένωση, στο VGIK. Στη συνέχεια ειδικές σπουδές στη Θεατρική Σκηνοθεσία και την Όπερα.
Επιλεγμένη Φιλμογραφία: «Ο Βιασμός της Αφροδίτης». 1983 – 1985. 150’. «Η Σφαγή του Κόκορα». 1993 – 1996. Director’s Cut 145’. «Το Τάμα», 2000-2001. 152’.«Η Χαρά και η Θλίψη του Σωματος».2011-2014. 149’.
Η ταινία «Η Σφαγή του Κόκορα», ανακηρύχτηκε στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βαρκελώνης, το 1997, ως η Καλύτερη Ευρωπαϊκή Ταινία Μυθοπλασίας (Feature Film), του 1997.
Ο Ανδρέας Πάντζης είναι ο μόνος Κύπριος Σκηνοθέτης που έφτασε μέχρι τα ΟΣΚΑΡ, αφού η ταινία «Η Σφαγή του Κόκορα», αντιπροσώπευσε την Ελλάδα στα ΟΣΚΑΡ για την Καλύτερη Ξενόγλωσση Ταινία το 1997.Εχει σκηνοθετήσει 15 ταινίες, μικρού μήκους, ντοκιμαντέρ, και μεγάλου μήκους με υπόθεση, ( Feature Films).
Έχει σκηνοθετήσει για το Θέατρο Σοφοκλή, Αισχύλο, Σαίξπηρ, Κρίστοφερ Μάρλοου, Μπέκετ, Στρίντμπεργκ, Αρθουρ Μίλλερ, Τσέχωφ, Αλεξάντερ Γκαλίν, κ.α., και για την Όπερα τον «Ντον Τζοβάνι» του Μότσαρτ.
Τον καιρό αυτό ετοιμάζει για την Κρατική Όπερα της Σόφιας, την όπερα του Μότσαρτ «Απόλλων και Υάκινθος». Πρεμιέρα: Ιούνιος του 2018.
_________________________________________________________________
Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2017, 19:00
Μέλος Οικογένειας (104’, 2015).
Σκηνοθεσία: Μαρίνος Καρτίκκης
Σύνοψη: Ο Γιώργος και η Σοφία, ιδιοκτήτες ενός μικρού μπακάλικου, προσπαθούν μετά δυσκολίας να αντεπεξέλθουν οικονομικά και να μεγαλώσουν τα δυο παιδιά τους. Ο παππούς τους βοηθά κι αυτός όσο μπορεί με τη σύνταξη του. Όταν όμως ο παππούς πεθαίνει ξαφνικά στον ύπνο του, oι γονείς αποφασίζουν να το αποκρύψουν για όσο καιρό μπορούν, ούτως ώστε να συνεχίσουν να εξαργυρώνουν τη σύνταξη του νεκρού. Έτσι με τη συνενοχή των παιδιών, η οικογένεια προσπαθεί να κρατήσει μυστικό το θάνατο του παππού. Τα πράγματα όμως περιπλέκονται όταν αρχίζουν να ψάχνουν τον αποθανόντα από τις κοινωνικές ασφαλίσεις.
Πρωταγωνιστούν: Γιόλα Κλείτου, Κρίστοφερ Γκρέκο, Φοίβος Γεωργιάδης, Ντόρα Μακρυγιάννη, Ιωάννης Μελέκης, Τζούλιο Φιλίππο Ντ’ Ερρίκο.
Σενάριο – Σκηνοθεσία– Παραγωγή: Μαρίνος Καρτίκκη
Σκηνικά – Κοστούμια: Λίζα Τσούλουπα
Μουσική: Μιχάλης Μαργαρίτης
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Γιώργος Ραχματουλίν
Διεύθυνση Παραγωγής: Τώνια Μισιάλη
Στην ελληνική γλώσσα με αγγλικούς υπότιτλους
Βιογραφικό: ΜΑΡΙΝΟΣ ΚΑΡΤΙΚΚΗΣ
Γεννήθηκε στη Λεμεσό το 1963. Σπούδασε Καλές Τέχνες στο University of California, Los Angeles (Bachelor of Arts, Honors) και στο Universidad Complutense στη Μαδρίτη με υποτροφία της Ισπανικής κυβέρνησης και Κινηματογράφο στο London International Film School. Έχει στο ενεργητικό του δώδεκα ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής, συμμετοχές σε αρκετές ομαδικές, τηλεοπτικές εκπομπές, τρεις ταινίες μικρού μήκους και τρείς ταινίες μεγάλου μήκους μυθοπλασίας. Η πρώτη του ταινία μεγάλου μήκους ΜΕΛΙ ΚΑΙ ΚΡΑΣΙ (2006) έχει τιμηθεί με το βραβείο καλύτερης ταινίας στο 9ο πανόραμα ανεξάρτητου κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και εκπροσώπησε την Κύπρο σε πολλά φεστιβάλ Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου. Ανάλογη πορεία ακολούθησε και η δεύτερη ταινία του ΑΠΟ ΘΑΥΜΑ (2010) η οποία προβλήθηκε σε αρκετά διεθνή φεστιβάλ. Η πρόσφατη ταινία του ΜΕΛΟΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ (2015) συνεχίζει να προβάλλεται σε διεθνή φεστιβάλ με μεγάλη επιτυχία (βραβείo φωτογραφίας στο London Greek Film Festival). Έχει διδάξει τέχνη στη μέση εκπαίδευση ενώ συνεχίζει να ασχολείται τόσο με τη ζωγραφική όσο και με τον κινηματογράφο.
_________________________________________________________________
Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2017, 21:00
Η Ιστορία της Πράσινης Γραμμής (115’, 2017)
Σκηνοθεσία: Πανίκος Χρυσάνθου
Σύνοψη: Μια ιστορία στην «πράσινη γραμμή» της Λευκωσίας, εκεί όπου ένα τείχος από βαρέλια και συρματοπλέγματα χωρίζει μια πόλη – και μια χώρα, που ήταν κάποτε ενωμένη. Ο Κύπρος, ένας Ελληνοκύπριος στρατιώτης, στέλνεται εκεί να υπηρετήσει στη θέση ενός συναδέλφου του, που σκοτώθηκε, γιατί μπήκε μέσα στη νεκρή ζώνη. Πολύ γρήγορα ανακαλύπτει ότι ένας από τους απέναντι στρατιώτες, ο Μουράτ, μένει στο σπίτι του. Όπως και ο Κύπρος είναι και αυτός πρόσφυγας. Ο πόλεμος τους ανάγκασε να μετακινηθούν – τον Κύπρο από το βορρά στο νότο και τον Μουράτ από το νότο στο βορρά. Όταν ο Μουράτ πάει με άδεια στο χωριό, φέρνει στον Κύπρο ένα δώρο από το σπίτι του, μιαν οικογενειακή φωτογραφία, στην οποία είναι και ο νεκρός του πατέρας. Αυτή η φωτογραφία αναστατώνει τόσο πολύ τον Κύπρο, που κάνει πράγματα πέραν από τη λογική. Όταν ο Μουράτ του προτείνει να κάμουν από ένα κρυφό ταξίδι ο καθένας στην «άλλη πλευρά», ο Κύπρος δέχεται χωρίς να σκεφτεί τις συνέπειες.
Πρωταγωνιστούν: Μιχάλης Σοφοκλέους, Cihan Tariman, Matthias Lier, Μαρία Μουστάκα, Αντρέας Τσουρής, Θεόδωρος Μιχαηλίδης, Baris Refikoglu, Αχιλλέας Γραμματικόπουλος, Γιάννα Λευκάτη, Δημήτρης Ξύστρας, Erdogan Kavaz, Αντρέας Αργυρίδης, Σκεύος Πολυκάρπου, Σίμος Τσιάκκας.
Σκηνοθεσία: Πανίκκος Χρυσάνθου
Φωτογραφία: Νίκος Καβουκίδης
Μουσική: Μιχάλης Χριστοδουλίδης
Στην ελληνική γλώσσα με αγγλικούς υπότιτλους
Βιογραφικό: Γεννήθηκε στην Κυθρέα, ένα χωριό κοντά στη Λευκωσία, που σήμερα είναι κατεχόμενο Ταινίες 2016 Η Ιστορία της Πράσινης Γραμμής. Σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός. 2006 Ακάμας. Σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός. Φεστιβάλ Βενετίας 2006. Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, Κωνσταντινούπολης, Los Angeles Greek Film Festival., Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο Los Angeles Greek Film Festival.
2002 – 2003 Parallel Trips. Ντοκιμαντέρ. Σενάριο-σκηνοθεσία μαζί με τον Τουρκοκύπριο σκηνοθέτη Dervis Zaim
1996 – 1998 Οι Παδκιές της Αφροδίτης. Σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός. Προβολές: Cinema du Reel, Μάρτιος 2000
1991 – 1993 Το Τείχος μας ( γερμανικός τίτλος: Zypern, unsere Liebe). Σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός. Προβολές στο ZDF και Arte. Προβολές σε πανεπιστήμια (Harvard, New York, School of Economics London, Lyon, Αθήνα, Κωνσταντινούπολη). Βραβείο Ιπεκτσί 1997.1985 –1987 Λεπτομέρεια στην Κύπρο. Σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός. Προβολές: Πανόραμα Φεστιβάλ Βερολίνου 1987, Cinema Mediterranee Montpellier 1987, Mostra de Valencia 1987, Cinema du Reel 1988
_________________________________________________________________
Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017, 19:00
Εντυπώσεις ενός Πνιγμένου (82’, 2015).
Σκηνοθεσία: Κύρος Παπαβασιλείου
Σύνοψη: Εντελώς αποκομμένος από το παρελθόν και τη μνήμη του, ο Επιβάτης φτάνει σε μια πόλη όπου συναντά την παλιά του αγάπη. Έτσι, συνειδητοποιεί ότι κάποτε ήταν ένας γνωστός ποιητής. Έρχεται αντιμέτωπος με την προδιαγεγραμμένη μοίρα του, που αναγκάζεται να την βιώσει ξανά κάθε επέτειο του θανάτου του.
Πρωταγωνιστούν :Θοδωρής Πεντίδης, Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, Χριστόδουλος Μαρτάς, Νεκτάριος Θεοδώρου.
Σκηνοθεσία: Κύρος Παπαβασιλείου
Διευθυντής Φωτογραφίας: Κωνσταντίνος Όθωνος
Μουσική: Νίκος Βελιώτης
Παραγωγή: Κύρος Παπαβασιλείου, Γιάννης Χαλκιαδάκης, Μόνικα Νικολαΐδη
Βασισμένο σε μια ιδέα της Μαρίας Βαρνακκίδου.
Στην ελληνική γλώσσα με αγγλικούς υπότιτλους
Βιογραφικό: Κύρος Παπαβασιλείου
Ο Κύρος Παπαβασιλείου γεννήθηκε στην Κύπρο το 1972. Έχει σκηνοθετήσει μια μεγάλου μήκους ταινία και εφτά μικρού μήκους. Η μεγάλου μήκους ταινία του «Οι εντυπώσεις ενός πνιγμένου» συμμετείχε στο Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ Ρότερνταμ 2015. Έκτοτε, ακολούθησε μια αξιόλογη πορεία σε σημαντικά φεστιβάλ ανά τον κόσμο (Κάρλοβυ Βάρυ, American Film Institute, Durban, Κίεβο, Βομβάη, κ.α.) Η μικρού μήκους ταινία του με τίτλο «Για το όνομα του σπουργιτιού» συμμετείχε στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Καννών 2007.
Στο παρόν στάδιο βρίσκεται στην ολοκλήρωση των σεναρίων των μεγάλου μήκους ταινιών «Embryo Larva Pupa Imago» και «Ο Γιάννης», καθώς και στο στάδιο προπαραγωγής της μεγάλου μήκους ταινίας «Η κάλτσα». Έχει σκηνοθετήσει τις devised παραστάσεις «Παρεξήγησις της γλυκείας χώρας Κύπρου» (2013) και «Το Βλέμμα» (2015).
Έχει εκδόσει μια ποιητική συλλογή με τίτλο «Πόνημαν». Ποιήματά του έχουν δημοσιευτεί σε λογοτεχνικά περιοδικά.
Έχει σπουδάσει Μουσική και Φιλοσοφία στο πανεπιστήμιο California State University – Dominguez Hills.
_________________________________________________________________
Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017, 21:00
Rosemarie (112’ 2017)
Σκηνοθεσία: ‘Αδωνις Φλωρίδης
Σύνοψη: Ο Κώστας, ο συγγραφέας μιας τηλεοπτικής σαπουνόπερας δέχεται πιέσεις από τον παραγωγό του να παραδώσει νέα επεισόδια. Έχει όμως ξεμείνει από ιδέες. Έχοντας μόλις μετακομίσει σε ένα διαμέρισμα σε μια παλιά πολυκατοικία και ψάχνοντας για κάτι που να τον εμπνεύσει, η προσοχή του στρέφεται προς τους μυστήριους γείτονες του τους οποίους αρχίζει να παρακολουθεί. Εξιδανικεύει την τραγική καθημερινότητά τους μετατρέποντάς την σε ανάλαφρα τηλεοπτικά επεισόδια. Καθώς η σαπουνόπερα γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής, η περιέργεια του Κώστα για την οικογένεια στο διπλανό διαμέρισμα μετατρέπεται σε εμμονή. Η προσοχή του στρέφεται ιδιαίτερα προς τη Χρύσω, μια νεαρή γυναίκα που συχνά το σκάζει από το σπίτι, όπου μένει με την οικογένειά της. Ο Κώστας, συναρμολογώντας σταδιακά τα διάφορα κομμάτια του παζλ που μαζεύει, έρχεται αντιμέτωπος με την τραγική της ιστορία. Μια εμπειρία που θα τον υποχρεώσει να αντιμετωπίσει και τους δικούς του «δαίμονες» που για χρόνια ήταν κρυμμένοι βαθιά μέσα του.
Πρωταγωνιστούν: Γιάννης Κόκκινος, Ανδρέας Βασιλείου, Μάριος Ιωάννου, Ανδρούλα Ηρακλέους, Νιόβη Χαραλάμπους, Χριστόφορος Χριστοφόρου, Γιόλα Κλείτου, Γιολάντα Χριστοδούλου, Μάριος Αριστοτέλους, Εμμανουέλλα Χαραλάμπους-Engel, Πόπη Αβραάμ, Ιωάννα Πολυνείκη.
Σενάριο/σκηνοθεσία:Άδωνις Φλωρίδης
Διευθυντής φωτογραφίας: Γιώργος Ραχματούλιν
Μοντάζ: Στυλιανός Κωνσταντίνου
Μουσική: Κώστας Κακογιάννης.
Παραγωγός: Μάριος Πιπερίδης
Στην ελληνική γλώσσα με αγγλικούς υπότιτλους
Βιογραφικό: Σκηνοθέτης στον κινηματογράφο και το θέατρο, θεατρικός συγγραφέας και σεναριογράφος. Ζει και εργάζεται στη Λεμεσό. Έχει γράψει το σενάριο και συν-σκηνοθέτησε τις ταινίες «Kalabush» και «Εspresso» οι οποίες έχουν προβληθεί σε πολλές χώρες του κόσμου και έχουν βραβευθεί και τύχει διαφόρων διακρίσεων σε διεθνή φεστιβάλ. Έχει εργαστεί στην τηλεόραση ως σκηνοθέτης, συγγραφέας τηλεοπτικών σειρών και παραγωγός και διδάσκει κινηματογραφικό σενάριο και κινηματογράφο στο Εργαστήρι Κινηματογραφικού Σεναρίου που ίδρυσε ο ίδιος.
Στην ταινία Rosemarie απονεμήθηκε το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο 15ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες Κύπρος 2017 (Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα) και το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ) στο 58ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (2017).