Στη βελτίωση του παραλιακού μετώπου Πάφου, στο βορειοδυτικό μέτωπο, με την κατασκευή κυματοθραυστών συνολικού κόστους €2,2 εκατ., στην περιοχή του ξενοδοχείου Venus, όπου έχει χαρακτηριστεί η παραλία των πνιγμών, προχωρούν οι αρμόδιες υπηρεσίες, σύμφωνα με τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Μάριο Δημητριάδη. Προς τον σκοπό αυτό το Τμήμα Δημοσίων Έργων διαβίβασε μελέτη εκτίμησης επιπτώσεων στο περιβάλλον στο Τμήμα Περιβάλλοντος, η οποία θα εξεταστεί στις 19 Δεκεμβρίου 2017.
Νοεμβριο του 2018 ολοκληρωνονται τα εργα στην παραλια των πνιγμων:
Η περιοχή μελέτης είναι συνολικού μήκους 25,4 χλμ. περίπου και βρίσκεται στο δυτικό παραλιακό μέτωπο της Κύπρου. Οριοθετείται από το κάστρο της Πάφου, στα Νότια και το Ακρωτήριο Δρέπανος (αλιευτικό καταφύγιο Αγίου Γεωργίου Πέγειας) στα βόρεια.
Στη βελτίωση του παραλιακού μετώπου Πάφου, στο βορειοδυτικό μέτωπο, με την κατασκευή κυματοθραυστών συνολικού κόστους €2,2 εκατ., στην περιοχή του ξενοδοχείου Venus, όπου έχει χαρακτηριστεί η παραλία των πνιγμών, προχωρούν οι αρμόδιες υπηρεσίες. Όπως δημοσιεύει σήμερα ο “Φ”, στόχος είναι όπως τον Νοέμβριο του 2018 ολοκληρωθούν τα έργα. Προς τον σκοπό αυτό το Τμήμα Δημοσίων Έργων διαβίβασε μελέτη εκτίμησης επιπτώσεων στο περιβάλλον στο Τμήμα Περιβάλλοντος, η οποία θα εξεταστεί στις 19 Δεκεμβρίου 2017.
Η περιοχή μελέτης είναι συνολικού μήκους 25,4 χλμ. περίπου και βρίσκεται στο δυτικό παραλιακό μέτωπο της Κύπρου. Οριοθετείται από το κάστρο της Πάφου, στα Νότια και το Ακρωτήριο Δρέπανος (αλιευτικό καταφύγιο Αγίου Γεωργίου Πέγειας) στα βόρεια.
Στα όρια της περιοχής μελέτης εμπίπτει ο αρχαιολογικός χώρος Τάφοι των Βασιλέων και διάφορες προτεινόμενες περιοχές Natura 2000.
Εκπονήθηκε ρυθμιστικό σχέδιο και στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για όλη την περιοχή μελέτης. Η περιοχή μελέτης διαιρέθηκε σε 7 υπο-περιοχές και κατόπιν πολυκριτηριακής ανάλυσης επιλέγηκαν τρεις περιοχές όπου έγινε λεπτομερής μελέτη.
Στις τρεις επιλεγείσες περιοχές το κύριο πρόβλημα που αντιμετωπίζεται είναι η μείωση της ενέργειας του προσπίπτοντος κυματισμού, ενώ σημειώνεται ότι δεν υπάρχει πρόβλημα διάβρωσης της παραλίας. Η μείωση της κυματικής ενέργειας δεν διασφαλίζει ότι η θάλασσα είναι ασφαλής για κολύμβηση. Τίθεται ως απαραίτητη προϋπόθεση η λήψη μέτρων μείωσης του κινδύνου πνιγμού, ήτοι η τοποθέτηση σημαδούρων περιμετρικά του χώρου των λουομένων, η στελέχωση ναυαγοσωστικής μονάδος με κατάλληλο προσωπικό, η ενημέρωση των λουομένων για τους κινδύνους που υπάρχουν.
Σε όλες τις περιοχές κύριο περιβαλλοντικό θέμα είναι η συγκέντρωση ξηρών φύλλων ποσειδωνίων (φυκιών). Η συγκέντρωση αυτή εκτιμάται ότι θα αυξηθεί με την κατασκευή των έργων, αφού θα μειώνεται η κυματική ενέργεια που τα μεταφέρει αλλού. Η λύση που προτείνεται είναι η προσεκτική συλλογή και μετακίνησή τους σε κατάλληλο χώρο, χωρίς να μετακινείται πολύτιμη άμμος από την παραλία.
Σύμφωνα με τους μελετητές, η κατασκευή των κυματοθραυστών θα έχει θετική επίπτωση στους λουόμενους αφού θα μειώνεται η κυματική διαταραχή. Η οπτική όχληση από το μέρος των κυματοθραυστών που προεξέχει της επιφάνειας της θάλασσας θα μπορεί να μειωθεί προσομοιάζοντάς τους με φυσικά γεωμορφώματα που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή. Λόγω περιορισμένων πόρων η προσομοίωση αυτή αφήνεται για μεταγενέστερο στάδιο.
Η χρήση φυσικών ογκολίθων στις πλείστες περιπτώσεις συνεπάγεται τη λατόμευση και μεταφορά υλικών από άλλες περιοχές. Η αρνητική αυτή επίπτωση στο περιβάλλον αναμένεται να μειωθεί με την αλλαγή του ευρωπαϊκού προτύπου ώστε να επιτρέπεται η χρήση ογκολίθων μικρότερης πυκνότητας που υπάρχει σε γειτονικές περιοχές.
Στη δημοτική πλαζ Πάφου προτείνεται η κατασκευή συστήματος έξι αποσπασμένων κυματοθραυστών μήκους στέψης 80m έκαστος με στάθμη στέψης +1m ΜΣΘ (πάνω από Μέση Στάθμη Θάλασσας). Η απόσταση μεταξύ των κυματοθραυστών είναι 40m και το μέσο βάθος νερού της τάξης των 3,5m.