Η Κυβέρνηση καταδικάζει απερίφραστα κάθε μορφή βίας, στηρίζει με θέρμη και προωθεί κάθε δράση για την εξάλειψη του θλιβερού φαινομένου της ατιμωρησίας των δραστών, και προωθεί μέτρα για τη μεγαλύτερη δυνατή προστασία των θυμάτων ανέφερε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου, σε χαιρετισμό του σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Οργάνωση Νέων Επιστημόνων Πάφου, σε συνεργασία με τη Γυναικεία Οργάνωση του Δημοκρατικού Συναγερμού Πάφου, με θέμα: “Βία στην οικογένεια: Όταν η σιωπή δεν είναι χρυσός”.
Ο κ. Νικολάου είπε πως η Κυβέρνηση προχώρησε στη λήψη σειράς μέτρων, με σημαντικότερο την απόφασή της να υπογράψει και να κυρώσει τον Ιούλιο 2017 τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και την Ενδοοικογενειακή Βία, γνωστής και ως Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.
Παρά τις οικονομικές δυσκολίες που διέρχεται ο τόπος, ως Κυβέρνηση, συνέχισε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, προχωρήσαμε στην κύρωση της Σύμβασης, στοχεύοντας στην ενίσχυση των πολιτικών και μέτρων πρόληψης, καταστολής και προστασίας των θυμάτων, όλων των μορφών βίας, παράλληλα με τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας, προκειμένου να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Σύμβαση.
Χωρίς αμφιβολία, είπε ο κ. Νικολάου, η Σύμβαση αποτελεί ένα σημαντικό, δεσμευτικό, διεθνές εργαλείο, το πρώτο στο είδος του, το οποίο μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου νομικού πλαισίου και μιας σειράς πολιτικών για την προστασία και ενδυνάμωση των θυμάτων όλων των μορφών βίας, την προαγωγή της διεθνούς συνεργασίας και την αποτελεσματική καταπολέμηση και τιμωρία των δραστών.
Στα πλαίσια της πολιτικής μας για σταδιακή υιοθέτηση των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, συνέχισε, “έχουμε ήδη προχωρήσει στην ετοιμασία και κατάθεση στη Βουλή των Αντιπροσώπων για ψήφιση, νομοσχεδίου που ποινικοποιεί την παρενόχληση και την παρενοχλητική παρακολούθηση, όπως ακριβώς ορίζει το άρθρο 34 της Σύμβασης”.
Επανέλαβε την έκκλησή του προς τη Βουλή των Αντιπροσώπων όπως συζητήσει χωρίς καθυστέρηση το σχετικό νομοσχέδιο, αφού τα φαινόμενα παρενόχλησης και παρενοχλητικής παρακολούθησης βρίσκονται σε έξαρση, όπως είπε.
Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε, έχει ετοιμαστεί ένα επίσης σημαντικό νομοθέτημα, ένα ξεχωριστό νομοσχέδιο για ποινικοποίηση της βίας κατά των γυναικών, κάτι που απουσίαζε μέχρι σήμερα από το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο.
Το νομοσχέδιο, σημείωσε, αναμένεται να τεθεί πολύ σύντομα σε ευρεία δημόσια διαβούλευση, με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, προτού υποβληθεί στη Νομική Υπηρεσία για τον ενδεδειγμένο νομοτεχνικό έλεγχο.
Πρόσθεσε ακόμη πως η προτεινόμενη νομοθεσία, η οποία αποτελεί μια ουσιαστική αλλαγή για την προστασία των γυναικών, εγκαθιδρύει ένα νέο και ολοκληρωμένο πλαίσιο για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών.
Διαλαμβάνει επίσης, όπως είπε, πρόνοιες για λήψη άμεσων και αποτελεσματικών μέτρων, αφενός προληπτικού χαρακτήρα για προστασία των θυμάτων έμφυλης βίας και αφετέρου κατασταλτικού χαρακτήρα για δίωξη των δραστών και προώθηση της διεθνούς συνεργασίας.
Επιπρόσθετα, προβλέπεται, συνέχισε, μία κλίμακα ποινών που είναι ανάλογες της βαρύτητας και σοβαρότητας των αδικημάτων που διαπράττονται και συμπληρώνει υφιστάμενες, πλην όμως ανεπαρκείς ρυθμίσεις του Ποινικού Κώδικα, όπως για παράδειγμα είναι το ειδικό αδίκημα της βίας κατά των γυναικών, το οποίο δεν ρυθμιζόταν σε άλλη νομοθεσία.
Επιπλέον, σημείωσε, αναβαθμίζεται ο ρόλος της Αστυνομίας, ώστε αυτή να καταστεί αποτελεσματικότερη στην πρόληψη και στην άμεση ανταπόκριση στα περιστατικά βίας, καθώς και στην αξιολόγηση και διαχείριση της επικινδυνότητας των περιστατικών που καταγγέλλονται.
Παράλληλα, συμπλήρωσε, συνεχίζουν να ενισχύονται οικονομικά οι οργανώσεις του Εθνικού Μηχανισμού για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, καθώς και άλλοι φορείς και μη κυβερνητικές οργανώσεις για υλοποίηση προγραμμάτων και εκστρατειών ευαισθητοποίησης του κοινού και ενθάρρυνσης των θυμάτων να προσφεύγουν στις υπηρεσίες για βοήθεια, καθώς και στη Δικαιοσύνη.
Ήδη είπε ο κ. Νικολάου, ο Εθνικός Μηχανισμός για τα Δικαιώματα της Γυναίκας έχει πραγματοποιήσει σειρά εκδηλώσεων και δράσεων, με στόχο την ευαισθητοποίηση φοιτητών και φοιτητριών γύρω από το πρόβλημα της έμφυλης βίας και της εμπορίας προσώπων.
Με αφορμή τα πρόσφατα τα περιστατικά που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας αυτές τις ημέρες, που καταγράφουν άσκηση βίας σε βάρος παιδιών, αλλά και τα στατιστικά στοιχεία που καταδεικνύουν ότι υπάρχει αύξηση των καταγγελιών ανηλίκων θυμάτων βίας – αφού κατά τα έτη 2012 – 2016, 895 ανήλικα παιδιά κατήγγειλαν ότι ήταν θύματα βίας – ο κ. Νικολάου επεσήμανε ότι για πρώτη φορά έχει διαμορφωθεί εθνική στρατηγική ολιστικής αντιμετώπισης των περιστατικών βίας και προστασίας των θυμάτων – παιδιών.
Στο πλαίσιο αυτής τα συναρμόδια Υπουργεία προχώρησαν στη λήψη μιας σειράς μέτρων, με στόχο τη δημιουργία κατάλληλων δομών, που να παρέχουν επαρκή στήριξη και προστασία σε αυτά τα ευάλωτα παιδιά, κατέληξε.