Το Κέντρο Τεχνών Κίμωνος που βρίσκεται στο κέντρο της Πάφου, στοχεύει στο να συγκεντρώσει στο χώρο του και να καταστήσει προσβάσιμες στο κοινό μια πληθώρα τεχνικές μέσω εργαστηρίων και μαθημάτων. Η ομάδα αποτελείται από τους διακεκριμένους καλλιτέχνες Χαράλαμπο Μαργαρίτη, Γιάννη Σακέλλη, Σύλβια Νικολαίδου , Νικόλα Ιορδάνου και Πάρι Χριστοδούλου .
Ο Ταχυδρόμος της Πάφου επισκέφτηκε ένα Φθινοπωρινό πρωινό Δευτέρας το Κέντρο Τεχνών Κίμωνος και συνομίλησε με τον Χαράλαμπο Μαργαρίτη εκ των συνιδρυτών του Κέντρου που ασχολείται με σχέδιο, χαρακτική, animation, κόμικς και μεταξωτυπία χειροποίητη.
Ο κ. Μαργαρίτης είπε πως το Κέντρο δημιουργήθηκε μετά από μια ιδέα που είχε ο ίδιος με κάποιους φίλους του ώστε να μπορέσουν να εργαστούν αλλά και να προσφέρουν τις γνώσεις τους σ’ άλλους παράλληλα.
Η ανάγκη μας ανέφερε χαρακτηριστικά, “ ήταν να δημιουργηθεί ένας πυρήνας για να γίνουν τα πράγματα πιο εύκολα”.
Η χαρακτική, η ζωγραφική, το σχέδιο , η φωτογραφία, το βίντεο , το κινούμενο σχέδιο και η τσιμεντογραφία είναι μερικές από αυτές τις τεχνικές που εφαρμόζονται στο εργαστήριο. Θεωρώντας είπε, ότι η δημιουργία είναι αναφαίρετο υπαρξιακό δικαίωμα του ανθρώπου, έκτακτη ανάγκη, απαραίτητη προυπόθεση για οντολογική ολοκλήρωση και ίσως η σημαντικότερη πνευματική άσκηση, ο σκοπός μας – όπως είπε- είναι να “ προκαλέσουμε τις συνθήκες στις οποίες όποιος θέλει, ενδιαφέρεται ή υποπτεύεται ( ή όποιος δεν έχει κάτι άλλο να κάνει) θα μπορεί να ασχοληθεί με μια ή περισσότερες μορφές δημιουργίας ή να τις περιεργαστεί απλά , να εμπνευστεί από αυτές, να μάθει για αυτές”.
H λειτουργία του Κέντρου ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2015 σε ένα πανέμορφο οίκημα , του παππού του Χαράλαμπου Μαργαρίτη, μια κατοικία της δεκαετίας του 50.
Ο κ. Μαργαρίτης είπε πως το Κέντρο Τεχνών Κίμωνος, προορίζεται να καταστεί κέντρο δημιουργίας, πειραματισμού, αναζήτησης και ανακάλυψης, ανταλλαγής ιδεών και προτάσεων, τόπος έμπνευσης και καλής παρέας. Η επαφή συνέχισε, με τις ιδέες και τις εικόνες, που προκύπτουν από την εντόπια δημιουργία καθώς και με αυτήν του εκτός Κύπρου κόσμου της τέχνης είναι επίσης ένας από τους σκοπούς μας. Είναι πάνω από όλα – όπως είπε ένας χώρος συνάντησης.
Πρόσθεσε μάλιστα, πως είναι μια προσπάθεια να υπάρξει στην Πάφο αυτό που θα έπρεπε να υπάρχει εδώ και καιρό. Δεδομένου του ότι σ’ αυτή την πόλη τα αυτονόητα είναι κατακτήσεις το κέντρο τεχνών Κίμωνος σκοπεύει σε μια κατάκτηση :αυτή της δυνατότητας δημιουργίας.
Ο κ. Μαργαρίτης εξέφρασε την ικανοποίηση του για την ανταπόκριση του κοινού. Ερωτηθείς σχετικά είπε πως το σχέδιο είναι η ραχοκοκαλιά της καλλιτεχνικής αντίληψης, ενώ ο σπουδαστής καλείται να μυηθεί στις μεθόδους του σχεδίου, κατακτώντας μεν τις « ακαδημαικές βάσεις » αλλά πάντα με τη λογική που θα επιτρέπει να αναιρεί τα στεγανά και να αποφεύγει τη στείρα εκτέλεση , τη μηχανική απεικόνιση και να εξασκεί το σχέδιο ως αυτό που πραγματικά είναι : μέθοδος οικειοποίησης του αντικειμένου , ορατού ή όχι δια χειρών.
Η ζωγραφική είναι η πιο αναγνωρίσιμη μορφή τέχνης, Στο Κέντρο Τεχνών Κίμωνος, σημείωσε, τα μαθήματα ζωγραφικής στόχο έχουν αρχικά να προσφέρουν τις απαραίτητες τεχνικές γνώσεις που απαιτούνται για τη ζωγραφική και στην συνέχεια ο σπουδαστής αρχίζει να κατανοεί ,ότι με την ενασχόληση του με την ζωγραφική, συμμετέχει σε μια οικουμενική διαχρονική παρέα η οποία προσπαθεί δια της ζωγραφικής , να λύσει μια σειρά προβλημάτων και να απαντήσει έναν αριθμό ερωτημάτων τα οποία επίσης προκύπτουν από την ζωγραφική.
Όσον αφορά την χαρακτική, είπε πως ξεκινώντας από μια γενική εισαγωγική στην ιστορία και τη λογική της χαρακτικής ως αυτόνομης τεχνικής και μέσου έκφρασης, σκοπός του μαθήματος, είναι αφενός, να δώσει στον σπουδαστή όλες τις απαραίτητες τεχνικές γνώσεις των διαφόρων μεθόδων, χαρακτικής και αφετέρου να τον βοηθήσει να εμβαθύνει στον πολυδιάστατο χαρακτήρα και στις ιδιαιτερότητες της. Ο κ . Μαργαρίτης ανέφερε ακόμη πως η ξυλογραφία, η λινοτυπία , η χαλκογραφία, η μονοτυπία η ακουατίντα, η μανιέρα νέα και άλλες τεχνικές βρίσκονται στην διάθεση των σπουδαστών .
Σε σχέση με τα κόμικς ο κ. Μαργαρίτης είπε πως είναι η κατ’ εξοχήν ποπ μορφή έκφρασης του 20ου αιώνα , η οποία όμως έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα. Με αφετηρία τα σπήλια του Λασκώ, συνέχισε και τις αφηγηματικές τους παραστάσεις της καθημερινής ζωής, οι “ πρόγονοι” των κόμικς αποτυπώνονται στα ιερογλυφικά και τους αιγυπτιακούς παπύρους για να φθάσουν μέχρι τη στήλη του Τραϊανού και τις βυζαντινές τοιχογραφίες, με μια συνέπεια που αποδεικνύει ότι ο συνδυασμός λόγου και εικόνας για την αφήγηση μιας ιστορίας και για τη μετάδοση ιδεών διατρέχει την ιστορία της ανθρώπινης δημιουργίας.
Και η φωτογραφία όμως έχει θέση στο Κέντρο Τεχνών Κίμωνος όπου οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να γνωρίζουν σε βάθος το φωτογραφικό μέσο, σε ένα περιβάλλον εξατομικευμένης εκπαίδευσης ενώ και το video art είναι το μάθημα που εισάγει το βίντεο ως μέσο για καλλιτεχνική έκφραση, προσωπική και κοινωνική έρευνα.
Επιπρόσθετα η παραγωγή ταινίας με DSLR είναι μια γρήγορα αναπτυσσόμενη επαγγελματική πρακτική στον κόσμο του κινηματογράφου. Οι φωτογραφικές μηχανές DSLR είπε ο κ. Χαράλαμπος Μαργαρίτης χρησιμοποιούνται όχι μόνο από τους λάτρεις αλλά και τους επαγγελματίες κινηματογραφιστές σε όλο τον κόσμο.
Είπε ακόμη, πως οι σπουδαστές του Κέντρου Τεχνών Κίμωνος που ενδιαφέρονται για το animation , έχουν την ευκαιρία κατά την διάρκεια των μαθημάτων , να έρθουν σε επαφή με την εννοιολογική διάσταση αυτής της μορφής τέχνης όπως και την πρακτική.
Μεγάλο όμως ενδιαφέρον προκαλεί και η τσιμεντογραφία που αποτελεί μια μορφή τέχνης η οποία φέρει Κυπριακή ταυτότητα. Σύμφωνα με ενημέρωση που έτυχε η εφημερίδα από το Κέντρο Μελετών Κίμωνος, ο Κύπριος εικαστικός Χριστόφορος Σάββα ήταν ο πρώτος, που ασχολήθηκε με την τσιμεντογραφία ως μορφή τέχνης τη δεκαετία του 60 και ακολούθως ο Κώστας Οικονόμου.
Ο κ. Μαργαρίτης ανέφερε πως στο Κέντρο Τεχνών Κίμωνος διοργανώνονται διαλέξεις για τη φωτογραφία, την ιστορία της τέχνης, τον κινηματογράφο καθώς και παρουσιάσεις καλλιτεχνών και προβολές ταινιών. Όλες οι εκδηλώσεις είναι δωρεάν και ανοικτές στο κοινό.
Ακολούθως ο κ. Μαργαρίτης αναφέρθηκε και στην δωρεά που προσφέρει το Κέντρο εις μνήμην του Νίκου Μούντη.
Με τη δωρεά της οικογένειας Νίκου Μούντη, το Κέντρο Τεχνών Κίμωνος προσφέρει κάθε χρόνο σε ένα ή δύο μαθητές μαθήματα ισάξια των 1000 ευρώ.
Δικαίωμα να αιτηθούν της δωρεάς έχουν όλοι οι μαθητές κάτω των 18 ετών.
Σε σχέση με το Πάφος 2017, ο κ. Μαργαρίτης σημείωσε πως χαρακτηρίζεται μια πλούσια χρονιά με πολλές ευκαιρίες για πολλά project και πολλά events εκτιμώντας πως αυτό το πολύ σημαντικό πολιτιστικό κεφάλαιο θα εξαργυρωθεί μετά το 2017 .
Καταλήγοντας ο Χαράλαμπος Μαργαρίτης είπε πως στην Πάφο ο κόσμος είναι πολύ δεκτικός στις πολιτιστικές εκδηλώσεις, διψά και ξέρει να εκτιμά τις εκδηλώσεις πολιτισμού. Τώρα, με το Πάφος 2017 οι χώροι αυτοί πληθύναν, κατέληξε.