Ο Δήμος Πάφου αποτέλεσε σημαντικό παράγοντα έτσι ώστε να ύπαρξη άρση των παρανομιών στο μουσουλμανικό τέμενος στην Κάτω Πάφο.
Ο Δήμος Πάφου, ήδη προχώρησε, στην άρση όλων των παράνομων κατασκευών που είχαν γίνει περιμετρικά της κατοικίας μουσουλμάνου στην Κάτω Πάφο.
Ο μουσουλμάνος, τέως κάτοικος περιοχής, που πέθανε είχε εγγράψει το ακίνητο στο κτηματολόγιο στην μουσουλμανική κοινότητα χαρακτηρίζοντας μάλιστα ένα δωμάτιο της κατοικίας του χώρο προσευχής.
Βασισμένοι σε αυτό μουσουλμάνοι που ζουν στην Επαρχία συγκεντρώνονταν για την καθιερωμένη προσευχή της Παρασκευής αλλά και σε άλλες περιπτώσεις.
Τα τελευταία χρόνια οι μουσουλμάνοι είχαν μετατρέψει την οικία αυτή σε ένα τέμενος στην ουσία προσθέτοντας διάφορες κατασκευές τόσο πάνω στο ίδιο το κτίριο όσο και περιμετρικά χωρίς να εξασφαλίσουν καμία άδεια σε μια πολύ ευαίσθητη μάλιστα περιοχή αφού το συγκεκριμένο κτίριο βρίσκεται ανάμεσα στο λόφο της Φάπρικα και στην στήλη Αποστόλου Παύλου.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το Δήμο Πάφου, ο εργολάβος έχει αναλάβει να εκτελέσει τις εργασίες που προβλέπονται επί του κτιρίου και κυρίως στον περίβολο του , στο πλαίσιο των έργων της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων της Κάτω Πάφου.
Ο συγκεκριμένος χώρος που έχουν αρθεί οι παρανομίες θα εξωραιστεί καθώς και το κτίριο και εξωτερικά θα γίνουν εργασίες.
Θα υπάρχουν επίσης σχέδια που είναι εγκεκριμένα και θα γίνουν κάποιες υγειονομικές διευκολύνσεις όπως αποχωρητήρια με σεβασμό προς την περιοχή που είναι ευαίσθητη.
Επί του παρόντος έχει ανασταλεί η εκτέλεση των θρησκευτικών καθηκόντων των μουσουλμάνων της Πάφου λόγω της εκτέλεσης των εργασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη.
Στο μεταξύ αυτή την στιγμή δεν υπάρχει εξέλιξη για μονιμότερο χώρο για μετακίνηση του τεμένους.
Να σημειωθεί ότι στο πρόσφατο παρελθόν οι μουσουλμάνοι απεύθυναν έκκληση στις αρμόδιες υπηρεσίες του Κράτους για επέκταση και επιδιόρθωση του υφιστάμενου κτηρίου.
Ως εναλλακτική λύση, ζήτησαν όπως μετακινηθούν σε ήδη υφιστάμενο, εκτός λειτουργίας, τζαμί της πόλης, στην πρώην τουρκοκυπριακή συνοικία του Μούταλλου.
Παρόλα αυτά, όπως ενημερώθηκε το taxidromos24.com, αυτό δε μπορεί να συμβεί, αφού στη συνοικία του Μουτάλου διαμένουν πρόσφυγες και έτσι το θέμα κρίθηκε ως αρκετά ευαίσθητο για όσους κατοικούν στην περιοχή.
Ωστόσο από πλευράς του ο Δήμος Πάφου έχει διαμυνήσει ότι εάν οι ίδιοι οι μουσουλμάνοι αγοράσουν χώρο και υποβάλουν αίτηση , σύμφωνα με την ισχύουσα Νομοθεσία ο Δήμος Πάφου θα το εξετάσει.
Σημειώνεται πως στο τέμενος κάθε Παρασκευή συγκεντρώνονταν 800 άτομα για προσευχή αλλά και σε αργίες τους.
ΚΥΠΕ/ taxidromos24.com