Τελέστηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης του Απελευθερωτικού Αγώνα 1955-1959.
Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος τέλεσε τα εγκαίνια, άνοιξε το πρωί στην Αίθουσα «ΕΝ ΠΛΩ», στο Λιμανάκι της Πάφου, Έκθεση Πινάκων και Φωτογραφιών από τον Απελευθερωτικό Αγώνα της Κύπρου.
Την Έκθεση οργανώνουν το Συμβούλιο Ιστορικής Μνήμης Αγώνα ΕΟΚΑ 1955-1959, οι Σύνδεσμοι Αγωνιστών ΕΟΚΑ 1955-1959 και το Ίδρυμα Απελευθερωτικού Αγώνα ΕΟΚΑ 1955-1959 σε συνεργασία με τον Δήμο Πάφου, στο πλαίσιο των δράσεων που πραγματοποιούνται στην πόλη με την ευκαιρία της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2017.
Η τελετή των εγκαινίων περιλάμβανε χαιρετισμούς από τον Δήμαρχο Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος, τον Πρόεδρο των Συνδέσμων Αγωνιστών ΕΟΚΑ Θάσο Σοφοκλέους, τον Πρόεδρο του Σ.Ι.Μ.Α.Ε. Ανδρέα Μαϊμαρίδη και σύντομη ομιλία από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.
Η Έκθεση θα παραμείνει ανοικτή έως τις 20 Νοεμβρίου 2017 και θα λειτουργεί καθημερινά από τις 10.00 π.μ. μέχρι τη 1.00 μ.μ. και από τις 3.00 μ.μ. μέχρι τις 6.00 μ.μ.
Ομιλία Προέδρου Αναστασιαδη:
«Είναι πραγματικά με ιδιαίτερη συγκίνηση και τιμή που αποδέχθηκα την πρόσκληση που μου απηύθυναν το Συμβούλιο Ιστορικής Μνήμης Αγώνα ΕΟΚΑ 1955-1959, οι Σύνδεσμοι Αγωνιστών ΕΟΚΑ 1955-1959, το Ίδρυμα Απελευθερωτικού Αγώνα ΕΟΚΑ και ο Δήμος Πάφου για να τελέσω τα εγκαίνια της Έκθεσης με πίνακες και φωτογραφίες από τον Απελευθερωτικό Αγώνα της πατρίδας μας.
Η ιδέα του αγώνα της ΕΟΚΑ που αγκαλιάστηκε από τον λαό της Κύπρου στο σύνολο του, αναδείχθηκε στην πιο κρίσιμη και αποφασιστική ιστορική του πράξη, η οποία αποτέλεσε και το αποκορύφωμα των μακροχρόνιων αγώνων του για την κατάκτηση της ελευθερίας του.
Εύλογα λοιπόν ο αγώνας της ΕΟΚΑ γίνεται συχνά πηγή έμπνευσης, προκειμένου να εκφραστεί ο πόθος του κυπριακού Ελληνισμού για την απόκτηση της ελευθερίας αυτής, η αυτοθυσία των ηρώων του, η γενναιότητά τους και η πρόθεσή τους να ζήσουν ελεύθεροι ή να πεθάνουν, και θα εμπνέουν για πάντα.
Μέσα από τα εκθέματα καταξιωμένων Κύπριων καλλιτεχνών, σκιαγραφείται η απόφαση της επανάστασης, ζωντανεύοντας στα μάτια του επισκέπτη κατά τον πιο παραστατικό τρόπο τους ηρωισμούς, τις μεγάλες στιγμές του Αγώνα, καθώς επίσης και το τίμημα που όλοι οι αγωνιζόμενοι δέχτηκαν να υποστούν με την πίστη και την ελπίδα της ελευθερίας και αυτοδιάθεσης.
Μπορεί η ολοκλήρωση του Αγώνος να μην οδήγησε στην πραγμάτωση του αρχικού στόχου που αξίωνε την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα, οδήγησε όμως στον τερματισμό της αγγλικής αποικιοκρατίας, στην ανεξαρτησία της πατρίδας μας και στη συνακόλουθη θεμελίωση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ο αγώνας της ΕΟΚΑ και η νίκη αυτή της ελευθερίας έναντι της αυθαιρεσίας και της παντοδυναμίας συνιστούν υπόμνηση του καθήκοντος που έχουμε τόσο προς τις απελθούσες όσο και προς τις μέλλουσες γενιές των Κυπρίων.
Υπόμνηση, η οποία διανοίγει τον δρόμο της επιμονής, της αντοχής, της εθνικής υπερηφάνειας και της αξιοπρέπειας, για να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την επίτευξη της δικαίωσης της πατρίδας, αλλά και των αγώνων όσων πραγματικά αποτελούν πρότυπα για την Ιστορία.
Θέλω να διαβεβαιώσω ότι οι προσπάθειες που καταβάλλουμε είναι ακριβώς για να πετύχουμε μια λύση που να προστατεύει τον Ελληνισμό. Να σέβεται τους όποιους συνοίκους μας, αλλά αυτό που αξιώνουμε είναι να σέβονται όλοι και τη δική μας εθνική καταγωγή.
Είμαστε μέλη, πολίτες ενός ευρωπαϊκού κράτους και αυτό που θέλουμε είναι οι αρχές και αξίες αυτού του κράτους να είναι απόλυτα συμβατές με τα όσα το ευρωπαϊκό κεκτημένο υπαγορεύει. Δεν δεχόμαστε να είμαστε λιγότερο ανεξάρτητοι από ό,τι τα όποια άλλα κράτη μέλη της ΕΕ. Δεν δεχόμαστε να είμαστε εξάρτημα καμιάς τρίτης χώρας. Δεν δεχόμαστε στον 21ο αιώνα να έχουμε ακόμα κάποιους που να αξιώνουν ότι είμαστε επικίνδυνοι ή ότι χρειαζόμαστε εγγυητές ή εγγυήσεις ή τη μόνιμη παρουσία μέρους του κατοχικού στρατού.
Αυτοί ήταν και οι λόγοι που μας οδήγησαν στο αδιέξοδο του Κραν Μοντανά. Λόγοι, οι οποίοι δεν επέτρεπαν στην αξιοπρέπεια και τα όρια τα αποδεκτά, να γινόταν αποδεκτός από τον κυπριακό Ελληνισμό.
Είμαστε έτοιμοι για τον διάλογο, αλλά ένα διάλογο που θα οδηγεί σε μια αξιοπρεπή για όλους λύση.
Καταλήγοντας θα ήθελα να συγχαρώ τον ΣΑΠΕΛ που υπήρξε ο εμπνευστής, ο δημιουργός αυτής της συλλογής πινάκων και γλυπτών, το Συμβούλιο Ιστορικής Μνήμης Αγώνα ΕΟΚΑ 1955-1959 και τους Συνδέσμους Αγωνιστών ΕΟΚΑ 1955-1959, στους οποίους ανήκει η ιδέα και η δημιουργία της Πινακοθήκης, δημιουργία, η οποία καταδεικνύει ότι η προσφορά τους δεν περιορίζεται μόνο στο εθνικό επίπεδο, αλλά επεκτείνεται και στον πολιτισμό.
Πρόσθετα, θα ήθελα να τους συγχαρώ που μαζί με το Ίδρυμα Απελευθερωτικού Αγώνα ΕΟΚΑ και τον Δήμο Πάφου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του «Πάφος 2017, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης», είχαν την πρωτοβουλία της παρουσίασης της έκθεσης στην Πάφο.
Μία πρωτοβουλία, μέσα από την οποία προβάλλονται ευρύτερα τα ιδανικά, το μεγαλείο και η σημασία του αγώνα της ΕΟΚΑ για τον τόπο μας, για την πατρίδα μας.
Παράλληλα, η παρούσα Έκθεση, απονέμοντας φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στους αγωνιστές που άνοιξαν τον δρόμο προς την ελευθερία μας, προβάλλοντας το ήθος, την ψυχική δύναμη, την πίστη, την αυτοθυσία και το μεγαλείο τους, συμβάλλει στη διάσωση και τη διάδοση της μνήμης του Αγώνα και καθοδηγεί την πνευματική πορεία του λαού μας, ιδιαίτερα στις κρίσιμες στιγμές που διέρχεται η πατρίδα μας.
Θέλω να σας εκφράσω τις ευγνώμονες ευχαριστίες της πολιτείας και να σας πω ότι έμπρακτα και καθημερινά αποδεικνύουμε τον σεβασμό μας και προς τους αγώνες και προς τις ανάγκες σας.»