Μεγάλη απήχηση στους απλούς πολίτες φαίνεται να έχει το νέο ρωσικό κόμμα σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο τύπου, ενώ δηλώνει κόντρα στην διαφθορά.
Αυτουσια η ανακοίνωση:
«Το νέο κόμμα ΕΓΩ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ ανταποκρινόμενο στη πρόσκληση για δημόσια διαβούλευση σχετικά με τη σύσταση και λειτουργία Ανεξάρτητης Αρχής κατά της διαφθοράς, απέστειλε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης συγκεκριμένες προτάσεις για την καταπολέμηση και πάταξη αυτού του προβλήματος, που συνεχώς διογκώνεται.
Εκτιμούμε ότι η πρόταση νόμου του υπουργείου, θα δημιουργήσει αντιθέσεις με το Γενικό Ελεγκτή, ο οποίος κάνει φιλότιμες προσπάθειες να ανταποκριθεί στα καθήκοντα του.
Γι΄ αυτό προτείνουμε πιο σοβαρά μέτρα για την πάταξη του φαινομένου.
Νοουμένου ότι υπάρχει ισχυρή νομοθεσία για την πάταξη της διαφθοράς και εφαρμογή των αποφάσεων της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών κατά της Διαφθοράς, την οποία υπέγραψε η Κυπριακή Δημοκρατία, προτείνουμε τη:
• ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ
• ΘΕΣΠΙΣΗ ΚΩΔΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ
• ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΠΙΣΗΜΟΥ ΜΗΤΡΩΟΥ ΓΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣ ΚΑΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΕΙ ΓΙΑ ΔΙΑΦΘΟΡΑ
– ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ
Το γραφείο Καταπολέμησης της Διαφθοράς πρέπει να είναι εντελώς ανεξάρτητο με άμεση υπαγωγή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Θα πρέπει να στελεχωθεί από αποφοίτους των καλύτερων πανεπιστημίων και νέους επαγγελματίες, ιδίως από τους τομείς της νομικής και της οικονομίας. Θα πρέπει να είναι νέοι άνθρωποι που δεν πρόλαβαν να σχετιστούν με διεφθαρμένες καταστάσεις. Ο Πρόεδρος διορίζει προσωπικά κάθε μέλος του Γραφείου για έξι χρόνια χωρίς δυνατότητα επαναδιορισμού.
Οι κύριες λειτουργίες του Γραφείου θα είναι: η εξέταση παραπόνων και καταγγελιών που περιέχουν κατηγορίες για διαφθορά στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, η διερεύνηση υποθέσεων αμέλειας και αδιαφορίας, που διαπράττονται από δημόσιους λειτουργούς, καθώς και ο έλεγχος της νομιμότητας των ενεργειών και των αποφάσεων τους.
Το Γραφείο αποτελείται από τρία τμήματα:
Α) Επιχειρησιακό Τμήμα με ειδικούς ντετέκτιβ με τις ευρύτερες δυνατές εξουσίες για το σχεδιασμό και εντοπισμό διεφθαρμένων προσώπων, την διεξαγωγή ανακρίσεων , την κράτηση υπόπτων, την προετοιμασία και αποστολή σε δίκη των υποθέσεων διαφθοράς. Για την υποστήριξη του περιβάλλοντος διαφάνειας στις επιχειρήσεις, το Γραφείο θα διερευνά επίσης τη διαφθορά στον ιδιωτικό τομέα, για τυχόν συμμετοχή σε δωροδοκίες και μίζες.
Β) Τμήμα Έρευνας και ανάλυσης για τον εντοπισμό διασυνδέσεων διαφθοράς στο κρατικό μηχανισμό, για τη μελέτη των σχημάτων και των τρόπων που γίνονται οι δωροδοκίες και δίνονται οι μίζες. Στα καθήκοντα του τμήματος θα είναι ο συνεχής έλεγχος των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού, ο έλεγχος των προϋπολογισμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ο οικονομικός έλεγχος των μεγάλων έργων υποδομής. Το κύριο καθήκον είναι η ανίχνευση και η πρόληψη των ευάλωτων για διαφθορά θέσεων στη κρατική μηχανή και η οικονομική ασφάλεια του κράτους.
Γ) Το Τμήμα για την κοινωνία και τις δημόσιες σχέσεις. Θα είναι υπεύθυνο για την επιλογή με διαγωνισμό των υποψηφίων για κρατικές θέσεις και δημόσια αξιώματα και την περαιτέρω προώθησή τους, καθώς και για την καλύτερη κατάρτιση των δημοσίων υπαλλήλων.
Καθήκον επίσης του τμήματος θα είναι η κάλυψη από τα ΜΜΕ των εργασιών καταπολέμησης της διαφθοράς, η εκλαΐκευση της ωφέλειας που προκύπτει από τις έντιμες και ανταγωνιστικές σχέσεις μεταξύ εξουσίας και κοινωνίας.
Η Δημοσίευση του μητρώου του κράτους για τους πολίτες, που εμπλέκονται σε σχέσεις διαφθοράς και έχουν καταδικαστεί για αυτό.
Η διεξαγωγή διαφωτιστικής εργασίας με τους πολίτες της χώρας για τους κινδύνους και τις συνέπειες της διαφθοράς, αναπτύσσοντας τα αρνητικά συναισθήματα της κοινωνίας προς το κοινωνικό αυτό φαινόμενο.
Το Γραφείο Καταπολέμησης της Διαφθοράς θα διαθέτει πρωτοφανή δύναμη και εξουσιοδότηση, όπως το δικαίωμα, χωρίς δικαστική εντολή, της κράτησης υπόπτων και διερεύνησης πράξεων διαφθοράς, ο έλεγχος εσόδων και εξόδων, ο έλεγχος των τραπεζικών τους λογαριασμών και των λογαριασμών ιδίων κεφαλαίων, της ακίνητης περιουσίας τους, οι φόροι που καταβάλλονται κ.α.
Οι έλεγχοι αυτοί θα πρέπει να επεκτείνονται μέχρι και 5 χρόνια μετά την αφυπηρέτηση τους.
Επίσης τη διεξαγωγή επιχειρήσεων σε σχέση με τους συγγενείς του υπόπτου και τα περιουσιακά τους στοιχεία, το κάλεσμα για ανάκριση διαφόρων μαρτύρων, και τη διερεύνηση των αδικημάτων που μπορεί να συμβούν κατά τη διάρκεια εξέτασης της υπόθεσης.
Το Γραφείο Καταπολέμησης της Διαφθοράς πρέπει να έχει το δικαίωμα να ασκήσει δίωξη σε οποιοδήποτε, χωρίς εξαιρέσεις, πολίτη, ανεξαρτήτως θέσης, βαθμού ή θρησκευτικής λατρείας.
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στους υπαλλήλους των κρατικών οργάνων, των οποίων οι θέσεις και το αντικείμενο εργασίας είναι δυνητικά επικίνδυνα για διαφθορά.
Ο έλεγχος των δραστηριοτήτων του Γραφείου Καταπολέμησης της Διαφθοράς θα πρέπει να γίνεται από Δημόσια Επιτροπή, στην οποία θα καλούνται να λάβουν μέρος εκπρόσωποι της κοινωνίας των Πολιτών, με ιδιαίτερο κύρος και οι οποίοι δεν σχετίζονται με τη δημόσια υπηρεσία.
-ΥΙΟΘΕΤΗΣΗ ΚΩΔΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΡΑΤΙΚΟΥΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣ
Είναι απαραίτητο να προετοιμαστεί και να υιοθετηθεί ένας κώδικας συμπεριφοράς των υπαλλήλων, στον οποίο θα καθορίζονται λεπτομερώς όλοι οι κανονισμοί, τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις του δημοσίου λειτουργού, η σαφής τήρηση και εφαρμογή των οποίων, θα παρέχει ασφάλεια στο Πολίτη από τις κατηγορίες ή υποψίες για διαφθορά, κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους στη δημόσια υπηρεσία.
Ένα από τα πιο σημαντικά μέτρα για την αποτελεσματική καταπολέμηση της διαφθοράς είναι η αύξηση των μισθών των υπαλλήλων, το επίπεδο των οποίων θα πρέπει να είναι αρκετά ελκυστικό, ώστε να θέλουν να εργαστούν στην δημόσια υπηρεσία οι καλύτεροι επαγγελματίες και ειδικοί. Η σταθερή και καλοπληρωμένη διοίκηση είναι το κλειδί για την επιτυχή διαχείριση της χώρας. Για όλες τις θέσεις των μεσαίων και υψηλόβαθμων αξιωματούχων του κράτους πρέπει να πραγματοποιούνται ανοικτοί διαγωνισμοί. Η τοποθέτηση κάθε δημοσίου λειτουργού σε υψηλή θέση, θα πρέπει να έχει και τις συστάσεις του Γραφείου Καταπολέμησης της Διαφθοράς.
Στο επίκεντρο της πολιτικής προσωπικού του κρατικού μηχανισμού θα πρέπει να καθοριστούν και να τηρούνται αυστηρά οι βασικές αρχές, οι οποίες θα εξασφαλίζουν τη λειτουργία των νόμων κατά της διαφθοράς, θα διασφαλίζουν τη διαφάνεια του ελέγχου των κατώτερων υπαλλήλων προς τους ανώτερους και την εναλλαξιμότητα των υπαλλήλων, ώστε να προληφθεί η δημιουργία δεσμών διαφθοράς.
Εκτός από την ενθάρρυνση για την υιοθέτηση του, ο κώδικας θα πρέπει να περιλαμβάνει επιπλέον τιμωρία για την μη εφαρμογή του. Κάθε πολίτης μπορεί να κριθεί ένοχος για δωροδοκία και το δικαστήριο να τον υποχρεώσει να αποκαταστήσει τη ζημιά, να του επιβάλλει πρόστιμο, να του κατασχέσει την περιουσία κ.λπ. Αλλά εάν ο πολίτης ήταν ταυτόχρονα δημόσιος υπάλληλος, τότε για την παραβίαση του Κώδικα τον περιμένει στέρηση της σύνταξης και όλα τα οφέλη που λάμβανε από το κράτος.
-ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΠΙΣΗΜΟΥ ΜΗΤΡΩΟΥ ΓΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣ ΚΑΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΕΙ ΓΙΑ ΔΙΑΦΘΟΡΑ
Η Κύπρος είναι μια σχετικά μικρή χώρα με πληθυσμό 1 περίπου εκατομμύριο ανθρώπους. Για μια ευτυχισμένη ζωή, σε μια μικρή – περιορισμένη κοινωνία, είναι σημαντικό να έχει κανείς άψογη φήμη, λευκό μητρώο. Διαφορετικά είναι δύσκολο να συνεργαστεί με την κοινωνία, η οποία έχει για τον συγκεκριμένο πολίτη αρνητική εικόνα. Πολύ αποτελεσματική τιμωρία για ένα πρόσωπο που έχει συλληφθεί και καταδικαστεί για διαφθορά είναι η εγγραφή του ονόματος του στο επίσημο μητρώο το οποίο θα πρέπει να δημοσιοποιείται στο Διαδίκτυο, όπου ο καθένας μπορεί να το δει. Ελάχιστοι λογικοί άνθρωποι θα ρισκάρουν τη φήμη τους. Κανένα από τα υλικά αγαθά δεν μπορεί να συγκριθεί με μια παρόμοια ηθική βλάβη.
Υπόθεση όλων
Η Κύπρος έχει όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις και δυνατότητες για να μετατραπεί σε μια επιτυχημένη πολιτισμένη χώρα με ανεπτυγμένη οικονομία και υψηλό βιοτικό επίπεδο. Ωστόσο, το πρόβλημα της διαφθοράς δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους όχι μόνο για την οικονομία αλλά και για όλους τους τομείς της ζωής. Η διαφθορά αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς, όπως αποδεικνύεται και από τη δυναμική του δείκτη της Διεθνούς Διαφάνειας . Μείωση κατά μια μονάδα του Δείκτη Αντίληψης της Διαφθοράς μειώνει κατά 1,5% την αναλογία των εσόδων του προϋπολογισμού προς το ΑΕΠ. Από το 2012, ο δείκτης μειώθηκε κατά 11 μονάδες, δηλαδή, σε 5 χρόνια η αναλογία των εσόδων του προϋπολογισμού μειώθηκε κατά 16,5% προς το ΑΕΠ! Αυτά τα χρήματα δεν χρησιμοποιούνται για τη χώρα, αλλά πηγαίνουν στις τσέπες κάποιων υπαλλήλων.
Μόνο η αφαίρεση της επιβάρυνσης που φέρνει η διαφθορά στην οικονομία μπορεί να δώσει ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ και επίπεδο διαβίωσης για όλους τους πολίτες στο επίπεδο των προηγμένων χωρών του κόσμου
Για την εξάλειψη της διαφθοράς χρειάζεται η πολιτική βούληση της ηγεσίας της χώρας και η συνεργασία όλων των πολιτικών δυνάμεων και της κοινωνίας.
Το Κόμμα ΕΓΩ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ έχει ως στόχο να αλλάξει αυτή τη κατάσταση, να μετατρέψει τη Κύπρο σε μια ευημερούσα σύγχρονη χώρα, όπου στην πρώτη γραμμή θα τίθενται τα συμφέροντα της Δημοκρατίας, τα συμφέροντα του κράτους, τα συμφέροντα του κάθε πολίτη.»