Κλέβει τις εντυπώσεις, το Διεθνές Φεστιβάλ Μονοδράματος, του Πάφος 2017 με άλλες δυο παραστάσεις απόψε, από Ιαπωνία και Αλγερία, στις 19.00 και 21.00, στο Αττικόν.
Συνεχίζεται με πραγματικά πολύ μεγάλη επιτυχία, από την Δευτέρα, με δυο παραστάσεις , στις 7 μμ και στις 9 μμ, το πρώτο Διεθνές Φεστιβάλ Μονοδράματος στη Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, Πάφος 2017, στο πολυχώρο πολιτισμού, ΑΤΤΙΚΟΝ.
Το πρόγραμμα σήμερα Πέμπτη 26 Οκτωβρίου περιλαμβάνει δυο παραστάσεις, που επέλεξε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Μηνάς Τίγκιλης, από τη μακρινή Ιαπωνία και την «άγνωστή» μας θεατρικά Αλγερία. Το Θέατρο ΑΡΙΚΑ παρουσιάσει στις 7 μμ σε σενάριο Shino Kuraishi, σκηνοθεσία Yasuki Fujita και ερμηνεύτρια τη Tomoko Ando, το μονόδραμα ΚΙΟΣΚ (περίπτερο). Μια παράσταση σωματικού(phisycal) θεάτρου που φθάνει στη Πάφο χάρις στη συνεργασία και στήριξη του Πολιτιστικού Οργανισμού EU-Japan Fest Japan Committee.
Η παράσταση, KIOSK, επικεντρώνεται σε μια γυναίκα μέσης ηλικίας που εργάζεται σε ένα μικροσκοπικό περίπτερο, από αυτά που συναντάμε σε όλο τον κόσμο. Τα όσα συμβαίνουν εκεί μοιάζουν με περίεργη εμπορική συναλλαγή. Πουλάει μόνο εφημερίδες και εμφιαλωμένο νερό, με χορευτικές κινήσεις καθισμένη σε μια περιστρεφόμενη καρέκλα και δεμένη- σε δύο ελαστικά σχοινιά, το ένα στερεωμένο σε μια μεγάλη ατσάλινη κούτα και το άλλο σε έναν κάδο σκουπιδιών στις δύο αντίθετες πλευρές του ταμείου της- , στριφογυρίζοντας, πάει, έρχεται, γεμίζοντας πλαστικά μπουκάλια με νερό από δύο ψυγεία που βρίσκονται στις δύο αντικρινές άκρες του ταμείου, ενώ διπλώνει εφημερίδες και αδειάζει κούτες από μία στοίβα στο πίσω μέρος του περιπτέρου.
Όλες αυτές οι κινήσεις υπό τον ήχο μιας Συμφωνίας του Μπετόβεν, που αποκτά ένταση χάρις στον ήχο ενός ηλεκτρικού μπάσου και μιας κιθάρας, επί σκηνής.Η Tomoko Ando ξεκίνησε τη σταδιοδρομία της στη Θεατρική Εταιρεία Tenkei και εμφανίστηκε σε όλα τα έργα που έγραψε και σκηνοθέτησε ο Shogo Ohta (1977-1988). Μετά τη διάλυση της εταιρείας, συνέχισε τη συνεργασία της με τον Shogo Ohta, σε διάφορες διεθνείς συνεργασίες ένα γερμανο-ιαπωνικό έργο στο Βερολίνο το 1991 και το Φεστιβάλ BeSeTo στο Τόκιο το 1995.
Το 2001, ίδρυσε με τον σκηνοθέτη Yasuki Fujita και τον ποιητή Shino Kuraishi, την ομάδα ARICA. Πρωταγωνίστησε σε όλα τα έργα της ARICA μέχρι σήμερα. Το 2005, τιμήθηκε με το βραβείο Καλύτερης Σόλο Ερμηνείας στο Διεθνές Φεστιβάλ Πειραματικού Θεάτρου στο Κάιρο για το έργο «Parachute Woman». Το βραδυ της ίδιας μέρας, στις 9 μμ το Mosaic Theatre από την Αλγερία παρουσιάζει στα αραβικά, με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους την ιστορία της MIRA. Μια παράσταση όπου παρακολουθούμε τρεις περιόδους της ζωής της Mira, μιας καλλιτέχνιδας του δρόμου που κατασκευάζει κούκλες από άχυρα και καμβά.
Η παράσταση αρχίζει με τη πρωταγωνίστρια, τη Mira να παραλαμβάνει ένα γράμμα από τον αγαπημένο της, στο οποίο την προειδοποιεί για τη φρίκη της τρομοκρατίας και του φασισμού. Και ενώ την παρακολουθούμε να δουλεύει, να γελάει, να ερωτεύεται , να χαίρεται τη δουλειά και τη ζωή της που είναι απλή και ήσυχη, ξαφνικά, τη συλλαμβάνουν και τη βασανίζουν – βιώνοντας όσα κακά προέβλεψε το γράμμα. Η ηθοποιός Mira αναπαριστά με σπαρακτικό τρόπο την ανάκρισή της, πρόκειται για μια βίαια πράξη ….
Παρότι είναι ψυχικά ράκος, δεν θέλει εκδίκηση. Η σκηνοθεσία είναι του Hichem Houari Boussahela και η ερμηνεία της Souad Janati, μιας ηθοποιού που έχει συμμετάσχει σε διάφορα διεθνή φεστιβάλ μονολόγου, αποσπώντας πολυάριθμα βραβεία για την ερμηνεία της. Σπούδασε θέατρο στο Πανεπιστήμιο από το 2003 μέχρι το 2006 και συμμετείχε ως ηθοποιός- με τη θεατρική ομάδα AHL EL FAN Sidi Bel Abbes -στο έργο Η Φλόγα (2003). Από το 2007 μέχρι σήμερα, έχει παρουσιάσει τα έργα: Η πούδρα της ευφυΐας (2007), Οι ψευδαισθήσεις (2008) / 3 βραβεία για τη καλύτερη γυναικεία ερμηνεία, Bibo στην πόλη των ονείρων (2010), Οι περιπέτειες της αλεπούς (2011), βραβείο για την ερμηνεία της, Maya (2012), βραβείο για την ερμηνεία της και τρία βραβεία grand prix με την ομάδα Mosaique · Dar Al Ajab (2014), ·
MIRA (2015) όπου επίσης τιμήθηκε με το βραβείο ερμηνείας και το βραβείο grand prix , όλα με το θέατρο του Sidi Bel Abbes. Η παράσταση παρουσιάζεται με τη στήριξη του Κέντρου Θεάτρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου της Fujairah (Η.Α.Ε.) και είναι κατάλληλη για άτομα άνω των 15 ετών . Την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου,5η κατά σειρά, ημέρα του Διεθνούς Φεστιβάλ, Μονοδράματος φιλοξενούνται στο ΑΤΤΙΚΟΝ, παραστάσεις από το Ισραήλ και την Ελλάδα. Στις 7 μμ ο ηθοποιός Dori Engel που σπούδασε Υποκριτική στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ και στη RADA, με συνεργασίες σε πολλά θέατρα στο Ηνωμένο Βασίλειο, το Ισραήλ και τη Γερμανία, παρουσιάζει το, Now I Am Alone , στα αγγλικά .
Σε αυτή 50λεπτη παράσταση, οι περιθωριακοί ήρωες του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ συγκεντρώνονται σε ένα έργο. Ο εξόριστος βασιλιάς, ο ανόητος, ο πρόσφυγας, ο περιθωριοποιημένος, όλοι έχουν να πουν κάτι για την κοινωνία και την ανθρώπινη φύση. Στο έργο παρουσιάζεται η ιστορία αυτών των ανθρώπων και προβάλλεται η μοναδική τους άποψη για τη ζωή, μέσα από το χιούμορ, την ειρωνεία και την οδύνη, υποδηλώνοντας κατά συνέπεια και την άποψη του ίδιου του Σαίξπηρ. Ανάμεσα τους βρίσκουμε τους πιο γνωστούς μας, τους Ριχάρδο Β’ και Γ’, τον Μάκβεθ, τον Σάυλοκ, και τους λιγότερο γνωστούς, Τίμωνα τον Αθηναίο, τη Δούκισσα του Γκλώστερ καθώς τον σερ Τόμας Μορ να μας μιλάει για την μετανάστευση…
Ο βραβευμένος άγγλος σκηνοθέτης Nick Hutchison σκηνοθετεί τη πρωτότυπη αυτή διασκευή έργων του Σαίξπηρ, που είναι κατάλληλη για άτομα άνω των 13 ετών. Με τη στήριξη της Πρεσβείας του Ισραήλ στην Κύπρο. Τη σκυτάλη παραλαμβάνει στις 9 μμ ο Φώτης Μακρής από την Ελλάδα με μια παράσταση που έχει «οργώσει» κυριολεκτικά το τελευταίο χρόνο την ελληνική επικράτεια. Το Κιβώτιο, το μοναδικό μυθιστόρημα του Άρη Αλεξάνδρου που έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα σημαντικότερα κείμενα της νεοελληνικής λογοτεχνίας.
Τη δραματουργική επεξεργασία και σκηνοθεσία υπογράφουν από κοινού ο Φώτης Μακρής και η Κλεοπάτρα Τολόγκου, τη σκηνογραφία ο Διονύσης Μανουσάκης και τη μουσική επένδυση ο γνωστός ηθοποιός Γιώργος Νινιός. Ερμηνεύει ο Φώτης Μακρής. Στην ελληνική γλώσσα με αγγλικούς υπέρτιτλους, η παράσταση διάρκειας 75’, είναι κατάλληλη για άτομα άνω των 14 ετών. Στα τέλη του ελληνικού εμφυλίου πολέμου, μια ομάδα ανταρτών αναλαμβάνει μετά από εντολή του Αρχηγείου τους να μεταφέρει, μέσα από εχθρικό έδαφος, ένα κιβώτιο με άγνωστο περιεχόμενο και παραλήπτες τη διοίκηση μιας άλλης πόλης.
Στη διάρκεια της αποστολής η ομάδα αρχίζει σταδιακά να χάνει τα μέλη της μέχρι που τελικά διασώζεται, μόνο,ένας αντάρτης και κατορθώνει να παραδώσει το κιβώτιο. Τότε, διαπιστώνεται πως το κιβώτιο είναι άδειο και ο αντάρτης φυλακίζεται με την κατηγορία της δολιοφθοράς. Σε μια συγκλονιστική προσπάθεια να αποδείξει την αθωότητά του, ο ήρωας μας αρχίζει να συντάσσει αναφορές προς τον ανακριτή, επιχειρώντας να εξηγήσει και να ερμηνεύσει το νόημα της παράδοξης αποστολής.
Ο Φώτης Μακρής σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης. Έχει σκηνοθετήσει πάνω από 25 παραστάσεις, κάποιες από τις οποίες είναι: Playmobil, Harvey, Τζακ και Τζιλ και Ψόφιοι Κοριοί του Μήτσου Ευθυμιάδη για την εκπομπή της ΕΤ1 Ελληνικά Μονόπρακτα. Έ παιξε σε περισσότερες από 40 παραστάσεις. Είναι ιδρυτικό μέλος του Θεατρικού Οργανισμού «Νέος Λόγος» και Καλλιτεχνικός Διευθυντής στο θέατρο Studio Μαυρομιχάλη, στην Αθήνα. Διδάσκει Υποκριτική στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης. Το Σαββατοκύριακο 28 και 29 Οκτωβρίου, το Φεστιβάλ ολοκληρώνεται με τέσσερις ακόμα παραστάσεις.από την Πολωνία, την Ρουμανία, το Ιράν και την Κύπρο.