Tο Τμήμα Αλιείας και το Κέντρο Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ συμμετέχουν στο διακρατικό πρόγραμμα ΜΕΛΤΕΜΙ για θάλασσες καθαρές χωρίς σκουπίδια, μαζί με άλλους οργανισμούς από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και την Αλβανία.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το θέμα των σκουπιδιών της θάλασσας αποτελεί παγκόσμιο πρόβλημα που έχει απασχολήσει όλο και περισσότερο την επικαιρότητα αφού όλο και πιο γνωστή γίνεται η σύνδεση των μικροπλαστικών με τη δημόσια υγεία.
Το πρόγραμμα ΜΕΛΤΕΜΙ βασίζεται στη δημιουργία διακρατικών δικτύων μεταξύ Ελλάδας, Βουλγαρίας, Αλβανίας και Κύπρου με απώτερο σκοπό τη βελτίωση της ικανότητας των εμπλεκόμενων τοπικών αρχών και των παράκτιων κοινωνιών να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των σκουπιδιών στο θαλάσσιο περιβάλλον.
Οι δράσεις περιλαμβάνουν την ανάπτυξη και υλοποίηση καινοτόμων εκπαιδευτικών δράσεων, ψηφιακών εφαρμογών, πρωτότυπων μορφών διάδρασης όπως τα Γαλάζια Καφενεία, μεταφορά καλών πρακτικών, τη δράση «Γαλάζια Σχολεία», και άλλα.
Επίσης και παρεμβάσεις για βελτίωση και εκσυγχρονισμό του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου και την ενίσχυση της διακρατικής θεσμικής συνεργασίας για τα σκουπίδια της θάλασσας, καθώς και τη δημιουργία εθνικών και διακρατικών σχεδίων δράσης που θα προκύψουν με τη συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων μέσα από δομημένες, σύγχρονες διαδικασίες λήψης αποφάσεων.
Όλες οι δράσεις που υποστηρίζονται από το ΜΕΛΤΕΜΙ αποσκοπούν στην καθιέρωση κοινών μεθοδολογιών μεταξύ Ανατολικής Μεσογείου, Αδριατικής και Μαύρης θάλασσας.
Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με τη δημιουργία ενός διακρατικού σχεδίου δράσης για μείωση των θαλάσσιων σκουπιδιών.
Το πρόγραμμα «MELTEMI, Ενδυνάμωση και βελτίωση της διακρατικής νομοθεσίας για τα θαλάσσια σκουπίδια» θα διαρκέσει 24 μήνες, συν-χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνικούς πόρους μέσω του Προγράμματος BalkanMed και υλοποιείται από οκτώ εταίρους σε τέσσερις χώρες: Αλβανία, Βουλγαρία, Ελλάδα.
Συντονιστής του έργου είναι το Εθνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών της Ελλάδας, ενώ για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με την Μαρκέλλα Παπανικολάου, project@akti.org.cy, 22458485, και ΑΚΤΗ Κέντρο Μελετών και Έρευνας, www.akti.org.cy
ΚΥΠΕ/ taxidromos24.com