“Οι ανάγκες της εποχής επιβάλλουν στους νέους να επενδύουν στην γνώση και στην μόρφωση διαφορετικά οι προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης είναι δυσοίωνες. Για δε, αυτούς που εργάζονται σε μια δουλειά θα πρέπει να εξασφαλίσουν κι άλλα ακαδημαικά προσόντα διαφορετικά θα παραμείνουν καθηλωμένοι και κάποιος άλλος θα τους προσπεράσει η αντικαταστήσει.
Σίγουρα οι τίτλοι σπουδών δεν είναι και η εγγύηση για επαγγελματική αποκατάσταση χρειάζονται κι άλλα πράγματα όπως επαγγελματισμός, όρεξη για δουλειά, κοινωνικότητα, θετική διάθεση, σκληρή δουλειά !
Εκείνο που πρέπει όλοι μας να συνειδητοποιήσουμε είναι ότι η καλύτερη επένδυση που μπορούμε να κάνουμε σαν κράτος, γονείς αλλά και σαν μελλοντικοί σπουδαστές είναι η γνώση.
Γνώση η οποία κάνει τον άνθρωπο πιο ανοικτόμυαλο, του ανοίγει ορίζοντες για καλύτερο επαγγελματικό, οικογενειακό, κοινωνικό μέλλον αλλά, και από την αλλη μας κάνει καλύτερους ανθρώπους. Στις μέρες μας που η οικονομική κρίση υποβόσκει παντού το καλύτερο αντίδοτο ειναι η μόρφωση γι’ αυτό ας εκμεταλευτούμε την περίοδο αυτή στο να εξασφαλίζουμε όσο το δυνατό περισσότερα προσόντα για να μπορέσουμε να είμαστε πιο ανταγωνιστικοί στο νέο περιβάλλον που θα προκύψει μετά την οικονομική κρίση.
Εκείνο το οποίο παρατηρείται σε πολλές χώρες και δη στην Ευρώπη, είναι ότι οι κυβερνήσεις τους επενδύουν όλο και περισσότερα χρήματα στην εκπαίδευση γιατί θεωρούν ότι μόνο με την στροφή στην γνώση θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τον μπαμπούλα της οικονομικής κρίσης. Η όποια πρόταση για περικοπές στην εκπαίδευση στρέφεται ενάντια στούς νέους αλλά και από την άλλη είναι σαν ψαλίδισμα των προσδοκιών αυτού του τόπου, είναι λες και ακρωτηριάζουμε το μέλλον της κοινωνίας μας γιατί κάθε νέος άνθρωπος που σταματά τις σπουδές του, χάνεται μαζί και μια ελπίδα αυτού του τόπου… Στόχος και προτεραιότητα μας σαν κράτος θα πρέπει να είναι η όσο μεγαλύτερη επένδυση στην γνώση !
Σαν Δημοκρατικό Κόμμα η πρώτη μας έγνοια, είναι η γνώση και επιθυμούμε να βοηθούμε για να εξασφαλίσουμε την αρτιότερη, κατά το δυνατόν, υλικοτεχνική υποδομή, ανθρώπινο δυναμικό και τα αναγκαία μέσα στα σχολεία, ώστε οι μαθητές μας να βρίσκονται σ’ ένα περιβάλλον αισθητικά ωραίο και ελκυστικό, με το αρτιότερο εκπαιδευτικό προσωπικό, με πλούσιες βιβλιοθήκες και αναγνωστήρια για έρευνα και μελέτη, με εργαστήρια με τα κατάλληλα όργανα, με χώρους για άθληση, προκειμένου το εκπαιδευτικό έργο να είναι αποδοτικό και αποτελεσματικό. Όμως εξίσου σημαντικό για όλους εμάς στο ΔΗΚΟ είναι, να ανοίξουμε τη σχολική ζωή στην ευρύτερη κοινωνική πραγματικότητα και να μην περιορίσουμε την εκπαίδευση μόνο στο στενό σχολικό περιβάλλον. Με άλλα λόγια θεωρούμε χρήσιμο να φτιάξουμε ένα κοινωνικό σχολείο, που να αντλεί από τις εμπειρίες και τις παραστάσεις της ζωής, πέρα από το πρόγραμμα σπουδών, και να δείχνει μια τάση και μια διάθεση ανοιχτότητας, ώστε οι νέοι μας να αθροίζουν και να αφομοιώνουν στοιχεία τόσο από τη σχολική όσο και από την εξωσχολική ζωή. Έτσι, θα διαμορφώσουν το όραμά τους με βάση τις αξίες και τις ανάγκες της κοινωνίας μας και θα προετοιμαστούν κατάλληλα για να γίνουν υπεύθυνοι και ενεργοί πολίτες της.
Στη βάση αυτών των σκέψεων θεμελιώνεται, κατά την άποψή μας, ο στόχος για μια παιδεία με κοινωνικό και ανθρωπιστικό περιεχόμενο. Κοινωνικό με την έννοια ότι ο μαθητής ασκείται και αξιοποιεί λειτουργίες της ομαδικής ζωής, και ανθρωπιστικό με την έννοια ότι σκέφτεται και μαθαίνει να δρα συλλογικά για τη θεμελίωση μιας καλύτερης κοινωνίας. Άρα μιλάμε για το σχολείο της δημιουργικότητας που δεν μένει απλώς στη δημιουργία του κατάλληλου μορφωτικού κλίματος και των ευνοϊκών συνθηκών, αλλά επιπλέον αναζητά μέσα από καινοτόμες πρωτοβουλίες την εμπειρική και κοινωνική μάθηση. Ένα σχολείο ανοιχτό και ευέλικτο, πέρα από τον παραδοσιακό του ρόλο, μπορεί ασφαλώς να οργανώσει, να ενθαρρύνει και να αναλάβει τέτοιου είδους δράσεις που διασυνδέουν το γνωσιολογικό υπόβαθρο της σχολικής κοινότητας με την ευρύτερη κοινωνική ζωή και πραγματικότητα.
Χρύσανθος Η. Σαββίδης
Πρόεδρος Επιτροπής Παιδείας ΔΗΚΟ”