Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε μετά το πέρας της συνεδρίας η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ελένη Μαύρου, οι δότες είναι 6,5 άτομα ανά ένα εκατομμύριο, ενώ στην Ευρώπη το ποσοστό ανεβαίνει στα 20 άτομα ανά ένα εκατομμύριο.
Ως εκ τούτου, στην Επιτροπή Υγείας μελετήθηκε τροπολογία, ώστε όσοι δηλώσουν εν ζωή δότες, να μην μπορούν οι συγγενείς του δότη, μετά θάνατον, να ανατρέπουν τη βούλησή του, με τα κόμματα να φαίνεται ότι υιοθετούν την τροπολογία.
Η Επιτροπή Υγείας μελέτησε, επίσης, πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ, ώστε όλοι οι άνθρωποι 18 χρόνων και άνω να θεωρούνται αυτόματα δότες οργάνων, εκτός και αν δηλώσουν οι ίδιοι ότι δεν επιθυμούν να είναι μεταθανάτιοι δότες.
«Με τον τρόπο αυτό, θα αντιμετωπιστεί μια μεγάλη έλλειψη μεταθανάτιας δωρεάς οργάνων, θα βοηθηθούν συνάνθρωποι μας, όχι μόνο να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους, αλλά να αποκτήσουν το δικαίωμα στη ζωή», εξήγησε η Ελένη Μαύρου, υποδεικνύοντας παράλληλα ότι ένας δότης μπορεί να σώσει μέχρι και οκτώ ζωές και να βοηθήσει άλλους εκατό συνανθρώπους μας.
«Με αυτό το δεδομένο, θεωρούμε ότι η Πολιτεία, πλέον, πρέπει να προχωρήσει αποφασιστικά. Στο Μητρώο είναι γραμμένοι σήμερα μόνο 1.700 περίπου δότες. Ο μέσος όρος των 6,5 δοτών ανά εκατομμύριο πληθυσμού, συγκρίνεται με 20 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού, που είναι ο μέσος όρος στην Ευρώπη», πρόσθεσε.
Ανέφερε, τέλος, ότι οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχουν υιοθετήσει αυτή τη ρύθμιση με σοβαρά θετικά αποτελέσματα, «θεωρούμε ότι και στην Κύπρο πρέπει να κινηθούμε αποφασιστικά», καθώς, όπως σημείωσε, «είναι θέμα ζωής, είναι θέμα ανθρώπων, είναι θέμα κοινωνικής ευαισθησίας».
ΚΥΠΕ/ taxıdromos24.com