Ο ειδικός Διαβητολόγος, Δρ. Χρίστος Χρίστου, μίλησε στο taxidromos24.com απαντώντας μας σε διάφορες ερωτήσεις που σχετίζονται με τον παιδικό διαβήτη, λύνοντας μας όλες μας τις απορίες.
Όπως μας ανέφερε ο Δρ. Χρίστου, Σακχαρώδης Διαβήτης (Σ.Δ) είναι μία πάθηση η οποία χαρακτηρίζεται κυρίως από έλλειψη παραγωγής ινσουλίνης και χωρίζεται σε 2 τύπους. Η έλλειψη έκκρισης ινσουλίνης μπορεί να είναι πλήρης ή μερική ή η δράση της να μην επαρκεί.
Σαν αποτέλεσμα έχουμε την διαταραχή του μεταβολισμού κυρίως των υδατανθράκων (και επιμέρους λιπών και πρωτεϊνών) και την αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Η ινσουλίνη είναι μία ορμόνη που εκκρίνεται από το πάγκρεας και είναι απαραίτητη ώστε ο οργανισμός μας να μπορεί να χρησιμοποιήσει την ενέργεια που παίρνει από τις τροφές που καταναλώνουμε.
Οι περισσότερες από αυτές και κυρίως οι υδατάνθρακες, μετατρέπονται σε γλυκόζη ή αλλιώς σάκχαρο που είναι και η κύρια πηγή ενέργειας για τα κύτταρα και όργανά μας.
Υπάρχουν προβλήματα που προκύπτουν από τη φοίτηση ενός μαθητή με σακχαρώδη διαβήτη στη συνηθισμένη σχολική τάξη; Ποιοι οι τρόποι αντιμετώπισης;
«Ουσιαστικά δεν προκύπτει κανένα πρόβλημα. Το παιδί μπορεί να συμμετέχει στα μαθήματα και σε όλες τις δραστηριότητες του σχολείου, περιλαμβανομένης της γυμναστικής και σε άλλες εξωσχολικές δραστηριότητες (όπως εκδρομές, κατασκηνώσεις, επισκέψεις κ.λπ.)»
Ο διαβήτης είναι μια απαιτητική ασθένεια;
«Όλες οι ασθένειες είναι απαιτητικές. Σε μερικές απαιτείται μεγαλύτερη συμμετοχή του ασθενή στην διαχείριση της κατάστασής του. Στον διαβήτη η συμμετοχή του ασθενή είναι ίσως το σημαντικότερο κομμάτι της θεραπείας του. Με την εκπαίδευση από τον γιατρό του πρέπει να είναι σε θέση να λαμβάνει αποφάσεις και να ακολουθεί πιστά ένα προγραμματισμό που ανάλογα με τις γνώσεις και την εμπειρία του θα κάνουν την καθημερινότητά του πιο ομαλή.»
Τι παραλαμβάνει το πρόγραμμα ενός παιδιού με διαβήτη;
«Περιλαμβάνει συχνές μετρήσεις σακχάρου 4-5 ημερησίως και ανάλογα με το θεραπευτικό σχήμα που ακολουθεί 3-4 ενέσεις ινσουλίνης. Οι ενέσεις ινσουλίνης γίνονται από το ίδιο το παιδί και χρησιμοποιούνται βελονίτσες που κάνουν την ένεση σχεδόν ανώδυνη. Ακολουθείτε ένα σχετικό πρόγραμμα με τις ώρες φαγητού και των ενέσεων. Πρέπει επίσης να λαμβάνεται πρόνοια για την άσκηση του παιδιού. Όσο αφορά την διατροφή εκείνο που πρέπει όλοι να κάνουμε όχι μόνο οι διαβητικοί, είναι να τρεφόμαστε υγιεινά όπως με πολλά λαχανικά και φρούτα, λιγότερα λιπαρά και λιγότερους επεξεργασμένους υδατάνθρακες.»
Το κάθε παιδί που πάσχει από διαβήτη μπορεί να κάνει ακριβώς ό,τι κάνει και ένα παιδί χωρίς διαβήτη κατά τη διάρκεια της σχολικής μέρας;
«Ναι δεν υπάρχει κανένας περιορισμός. Πρέπει όμως να λαμβάνονται υπόψη αυτά που έχω αναφέρει πιο πάνω.»
Θεωρείτε ότι υπάρχει έλλειψη ενημέρωσης των εκπαιδευτικών και του προσωπικού των σχολείων;
«Η ενημέρωση πρέπει να είναι συνεχής και να υπάρχει πλήρης συνεργασία του σχολείου με τους γονείς του παιδιού. Οι γονείς πρέπει να παρέχουν στο σχολείο κάθε πληροφορία για το παιδί τους, τα φάρμακα που πιθανόν να παίρνει, τα ωράρια που ακολουθεί, τα τηλέφωνα του γιατρού και άλλες πληροφορίες που θα επιτρέψουν στους καθηγητές να βοηθήσουν το παιδί τους σε περίπτωση που προκύψει ανάγκη.»
Σε περίπτωση που χρειαστεί το παιδί να μετρήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα του ενώ βρίσκεται στο σχολείο τι πρέπει να κάνει ο εκπαιδευτικός;
«Το παιδί πρέπει να μπορεί κάνει ενέσεις ινσουλίνης σε ασφαλή χώρο και συγκεκριμένες ώρες και να μπορεί να μετράει τακτικά το σάκχαρό του. Πρέπει να έχει ελεύθερη και χωρίς περιορισμούς πρόσβαση σε νερό και τουαλέτα. Να μπορεί αν χρειαστεί να φάει κολατσιό εκτός των προγραμματισμένων ωρών γεύματος ή διαλειμματος. Πρέπει να τρώει μεσημεριανό την κατάλληλη ώρα και να έχει αρκετό χρόνο να ολοκληρώνει το γεύμα του. Καμιά φορά το παιδί μπορεί να έχει χαμηλό σάκχαρο, τη λεγόμενη υπογλυκαιμία, που χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση και οι καθηγητές πρέπει να είναι σε θέση να βοηθήσουν το παιδί να την αντιμετωπίσει.»
Υπάρχει επίδραση της ασθένειας στις γνωστικές λειτουργίες του παιδιού;
«Όχι. Σε καμιά περίπτωση δεν έχει παρατηρηθεί οποιαδήποτε υστέρηση του διαβητικού παιδιού έναντι των υπολοίπων. Θα έλεγα ότι τα παιδιά με διαβήτη ακριβώς λόγω της ασθένειά τους μαθαίνουν να αντιμετωπίζουν και να λύνουν προβλήματα με ωριμότητα και είναι γενικά πιο πειθαρχημένα.»
Γνωρίζετε το ποσοστό των παιδιών που πάσχουν από διαβήτη παγκύπρια;
Όχι. Δεν υπάρχει κάποιος κατάλογος, που θα έπρεπε οι υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας να τον είχαν δημιουργήσει. Γνωρίζοντας ότι στην Κύπρο έχουμε γύρω στις 80000 διαβητικά άτομα και ότι ο διαβήτης τύπου 1 που αφορά νεαρά άτομα είναι περίπου το 10% όλων των διαβητικών ατόμων, υπολογίζω ότι στην Κύπρο πρέπει να έχουμε γύρω στις 8000 άτομα με διαβήτη τύπου 1.
Σοφία Σολωμού