“Κινδυνεύει η ζωή μας” , φωνάζουν οι ασθενείς.
Σοβαρές ελλείψεις και προβλήματα σε σχέση με τις ανάγκες των ασθενών που χρήζουν αιμοκάθαρσης, αντιμετωπίζει το Γενικό Νοσοκομείο Πάφου.
Στο Τμήμα της Αιμοκάθαρσης του Νοσοκομείου Πάφου την δεκαετία του 1990 το επισκέπτονταν μόνο δέκα ασθενείς, ενώ σήμερα το επισκέπτονται μέχρι και 90 άτομα, παρουσιάζοντας μια φανερά αλματώδης αύξηση στον αριθμό των νεφροπαθών.
Λόγω αυτής της αναπόφευκτης αύξησης, πολλοί είναι οι ασθενείς, οι οποίοι ξεροσταλιάζουν, σύμφωνα με πληροφορίες του taxidromou24.com , στο Τμήμα Αιμοκάθαρσης του Νοσοκομείου Πάφου προκειμένου να υποβληθούν σε αυτή την αναγκαία για τη ζωή τους διαδικασία.
Ένας από αυτούς τους ασθενείς, ο οποίος εδώ και πέντε χρόνια υποφέρει από νεφρική ανεπάρκεια και είναι αναγκασμένος να επισκέπτεται το Νοσοκομείο Πάφου για να επιβιώσει, είναι ο κ. Γιάννης Ζαχαρία.
«Οι αιμοκαθαρώμενοι έχουν φτάσει στα όρια τους»
Ο κ. Ζαχαρία όταν κλήθηκε να σχολιάσει στον taxidromo24.com , την εμπειρία του ως νεφροπαθής, ο ίδιος τόνισε, με μεγάλη δυσαρέσκεια και απογοήτευση, τις συνθήκες που επικρατούν στο Νοσοκομείο Πάφου και ειδικότερα στο Τμήμα Αιμοκάθαρσης.
«Δεν υπάρχει υποδομή, δεν υπάρχει οργάνωση, δεν υπάρχουν τα μηχανήματα…»
Ο κ. Ζαχαρία φανερά απελπισμένος και απογοητευμένος, όπως μας δήλωσε, αναφέρθηκε στα σοβαρότατα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια στο Νοσοκομείο Πάφου, αλλά και στις πολλές ελλείψεις, οι οποίες δυσχεραίνουν, την κατάσταση.
Ο κ. Ζαχαρία έκανε εκτενή αναφορά, κυρίως στα λίγα και παλιά μηχανήματα αιμοκάθαρσης που μένουν συχνά εκτός λειτουργίας, στο λιγοστό αριθμητικά προσωπικό που δεν πλησιάζει τα διεθνή στάνταρντ που επικρατούν σε τέτοιου είδους τμήματα ανά το παγκόσμιο (σύμφωνα με τα διεθνή στάνταρντ θα έπρεπε να είναι ένας νοσηλευτής ανά τρεις), αλλά και στην έλλειψη και στενότητα χώρου, αφού οι ασθενείς τοποθετούνται σχεδόν ο ένας πάνω στον άλλον.
«Προσπάθησαν να μας αυξήσουν τα μηχανήματα, αλλά και πάλι δεν είναι αρκετά»
Ο κ. Ζαχαρία ,υπογράμμισε πως οι μηχανές αιμοκάθαρσης από τρεις αυξήθηκαν σε δεκατρείς. «Η Πάφος έχει πολλούς ασθενείς και αρκετές από τις 13 μηχανές ,είναι πεπαλαιωμένες. Πως να γίνει σωστή δουλειά με αυτές τις συνθήκες;». Ο κ. Ζαχαρία, εκτός από την αύξηση των μηχανών, επισήμανε και την αδήριτη ανάγκη για τη χρήση βραδινής βάρδιας για αιμοκάθαρση σε ασθενείς, έτσι ώστε να μπει φρένο στη σωματική και ψυχολογική κατάρρευση τόσο των ιδίων όσο και των συγγενών τους.
«Η μονάδα του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου είναι υπερπλήρης, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να τελειώνουν αργά και με άλλους να χρειάζεται να επιστρέψουν την επόμενη μέρα. Αν υπήρχε νυχτερινή βάρδια ίσως να μην ταλαιπωρούμασταν, ιδιαίτερα όσοι έρχονται από μακρινές κοινότητες της Επαρχίας μας», συμπλήρωσε.
«Εγκληματική αδιαφορία εκ μέρους των αρμοδίων»
Στις δηλώσεις του ο κ. Ζαχαρία κάνει λόγο, επίσης, και για μια εγκληματική αδιαφορία εκ μέρους του Υπουργείου Υγείας για το Νοσοκομείο Πάφου, αλλά και των Βουλευτών της επαρχίας, η οποία έχει ως αποτέλεσμα την τεράστια ταλαιπωρία των αιμοκαθαρόμενων, θέτοντας σε κίνδυνο ακόμα και τη ζωή τους.
«Αν κάτι δεν γίνει σωστά, τότε υπάρχει πιθανότητα μόλυνσης του αίματος των ασθενών, ακόμα και καρδιακών επιπλοκών, για αυτό οι αρμόδιοι θα έπρεπε να πάρουν πιο ζεστά το θέμα των νεφροπαθών», ανέφερε.
«Το νοσηλευτικό προσωπικό υπερβάλει εαυτόν για να μας εξυπηρετήσει».
Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Ζαραχία ,τόνισε ότι το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό το οποίο εργάζεται στο Τμήμα Αιμοκάθαρσης του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου προσφέρει το άπαν των δυνάμεων του, αφού τους συμπαραστέκονται και τους φροντίζουν όσο πιο πολύ μπορούν. «Τους αξίζουν χίλια μπράβο. Αν και είναι λίγοι αριθμητικά κάνουν τον αδύνατο δυνατό για να μας εξυπηρετήσουν όλους.»
.Αξίζει να σημειωθεί ότι, παγκύπρια, τα τελευταία 3 χρόνια υπάρχει μια αύξηση του συνολικού αριθμού των αιμοκαθαρομένων ασθενών της τάξεως του 35-40% και υπολογίζεται ότι κατ’ έτος το συνολικό κόστος ενός ασθενούς στην αιμοκάθαρση είναι 5-7 φορές περισσότερο από το κόστος ενός ασθενούς που έχει υποβληθεί σε μεταμόσχευση νεφρού.