Ο υπερκυκλώνας Ίρμα χτύπησε με σφοδρότητα τα νησιά του Ατλαντικού Ωκεανού και την Καραϊβική, συνεχίζοντας την καταστροφική του πορεία προς τις αμερικανικές ακτές, όπου σάρωσε τη χερσόνησο της Φλόριντα.
Οι επιστήμονες είπαν ότι αυτό ήταν ένα δείγμα από τους κατακλυσμούς που είχαν πλήξει κατά την αρχαιότητα την ανθρωπότητα. Η Ευρώπη παρακολουθούσε από απόσταση τα πρωτοφανή γεγονότα. Λίγες ημέρες αργότερα, ωστόσο, ήταν η σειρά της να πάρει τη σκυτάλη, καθώς η «Γηραιά Ήπειρος» χτυπήθηκε από άκρη σε άκρη από σειρά φονικών καταιγίδων, αποδεικνύοντας ότι η κλιματική αλλαγή αφορά όλον τον πλανήτη και δεν εξαιρεί κανέναν.
Η αρχή έγινε στη Βρετανία. Η καταιγίδα ονομάστηκε Aileen και σάρωσε το «Νησί» από άκρη σε άκρη. Ήταν το πρώτο καιρικό χτύπημα στο Ηνωμένο Βασίλειο για την περίοδο 2017-2018. Η καταιγίδα έπληξε περιοχές του νησιού με ανέμους μεγαλύτερους των 100 χλμ/ώρα και μεγάλες ποσότητες νερού. Οι μετεωρολόγοι κατέγραψαν ισχυρότατους ανέμους κατά μήκος των ακτών της Αγγλίας και της Ουαλίας, οι οποίοι προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές και πολλά προβλήματα.
Τρεις νεκροί στη Γερμανία
Η μεγάλη καταιγίδα μεταφέθηκε προς την Κεντρική Ευρώπης, χτυπώντας με μανία τις Γερμανία, Δανία και Ολλανδία. Εκεί άλλαξε όνομα και έγινε Σεμπάστιαν. Ξεριζωμένα δέντρα, καταστροφές σε δίκτυα και υποδομές, πλημμύρες και διακοπές ρεύματος προκάλεσαν χάος στις κατά τα άλλα άρτια οργανωμένες χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης.
Οι πόλεις που υπέστησαν τις μεγαλύτερες καταστροφές σε Βρετανία και Γερμανία ήταν το Λονδίνο, το Κάρντιφ, το Νόριτς και το Αμβούργο. Τα επίπεδα βροχής στις δύο χώρες, κυρίως, ξεπέρασαν κατά πολύ τον μέσο όρο, ενώ το φαινόμενο, παρ’ ότι αρχικά υποχώρησε, ενδυναμώθηκε και εξακολούθησε με ακόμη πιο βίαια μορφή.
Στη Γερμανία, η ταχύτητα των ανέμων ξεπέρασε τα 150 χλμ/ώρα, αγγίζοντας τα όρια του τυφώνα. Οι συνέπειες τραγικές. Τουλάχιστον τρεις νεκροί, δεκάδες τραυματίες και τεράστιες καταστροφές. Τα ειδικά κλιμάκια της πυροσβεστικής δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στις κλήσεις για βοήθεια, ενώ για ένα ικανό διάστημα, επικράτησε πανικός στους κατοίκους.
Οκτώ νεκροί και δεκάδες τραυματίες στη Ρουμανία
Τα τελευταία 24ωρα, η μανία της φύσης χτυπά ανελέητα την περιοχή της Ρουμανίας, ενώ επηρεάζονται και μεγάλα τμήματα της Κροατίας και της Σερβίας, ενώ το φαινόμενο κινείται προς την Ουκρανία.
Στην πόλη Τιμισοάρα της Ρουμανίας έχουν καταγραφεί τεράστιες ζημιές, νεκροί και πλημμύρες. Συνολικά, ο μέχρι στιγμής απολογισμός της καταιγίδας είναι οκτώ νεκροί και τουλάχιστον 150 τραυματίες. Οι άνεμοι, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία, πνέουν στην περιοχή με ταχύτητες μεγαλύτερες των 100 χλμ/ώρα, ξεριζώνοντας δέντρα και οροφές κτιρίων.
Την ίδια στιγμή, υπάρχουν αναφορές για μεγάλες διακοπές σε παροχή πόσιμου νερού και σε ηλεκτρικό ρεύμα. Οι αρχές στη Ρουμανία εξέδωσαν κατεπείγουσα ανακοίνωση στους πολίτες να μην βγαίνουν από τα σπίτια τους και να μην πλησιάζουν σε δέντρα, καθώς κινδυνεύει άμεσα η ζωής τους.
Στον «καμβά» Ιταλία, Λετονία και Αυστρία
Τα επόμενα 24ωρα, η καταιγίδα που σαρώνει την Ευρώπη αναμένεται να πλήξει την Αυστρία, περιοχές της Ιταλίας, καθώς και τη Γερμανία.
Η Ελλάδα δεν δείχνει να επηρεάζεται σε αυτό το επίπεδο τουλάχιστον, ενώ όπως προβλέπεται για αύριο Τρίτη, θα συνεχιστεί η ζέστη και οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες.
Η Ελλάδα δεν δείχνει να επηρεάζεται σε αυτό το επίπεδο τουλάχιστον, ενώ όπως προβλέπεται για αύριο Τρίτη, θα συνεχιστεί η ζέστη και οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες.